Yakup Kocaman
Çayda dem, askerde kıdem, internette ise arama motoru optimizasyonu…
Bu gerçeği KOBİ temsilcileriyle yaptığımız birebir görüşmelerde teyit edebiliyorum. Bir firmamızın pazarlama müdürü çok dertli, içini döküyor: “Sitemizin ana sayfası arama motorlarında ilk sayfada görünmüyor. Hatta ikinci, üçüncü ve dördüncü sayfalarda bile yok. Bize müşteri yağdıracak değerli anahtar kelimeler aratıldığında, Google’da sitemizin esamisi bile okunmuyor.”
Nedeni gayet açık aslında… Sitelerini 10 yıl önce kurmuşlar ama bir daha hiç dokunma-mışlar. Korona süreci ile birlikte dijitale yatırım konusunda kesin kararını vermiş, ancak kolları sıvayınca bazı acı gerçekler karşısına dikilivermiş. Firmasının adı, Google arama sonuçlarında ilk 6 sayfasında bile çıkmıyor. Kullanıcıların yüzde 95’inin Google arama sonuçlarında ikinci sayfaya dahi gitmediğini bildiğimize göre işi çok zor.
İnternetten yapılan alışverişlerin geleceği, arama motoru optimizasyonu etrafında dönecek. Gerek fiziki ve mobil klavye ile yapılan aramalar gerekse Google Asistan gibi ses ile yapılan aramalar, önem kazanmaya devam edecek.
YATIRIMI İÇ SAYFALARA YAPIN
Firmanın sitesindeki tüm linkler ana sayfaya yönlendirilmiş durumda olduğu için beklenti de arama sonuçlarında en önce ana sayfanın görünmesi oluyor. Ancak gerçekte arama motorlarının siteleri indexleme mantığı böyle değil. Söz konusu olan şey, Google ilk sonuç sayfasına çıkmak ise sitenizin ana sayfasına değil, esas iç sayfalara odaklanın. Çünkü kullanıcıların esas aradığı şey sizin şov sayfanız değil. Onun işine yarayacak içerik iç sayfalarınızda gizli. Esas yatırımı iç sayfalara yapın ve organik ziyaretçilerinizin nasıl arttığını gözlerinizle görün.
Örneğin, sitenizde mutlaka yer alması gereken Blog-Makale bölümüne dikkat kesilin. Bir örümceği bir kapıdan başka bir kapıya ulaştıran, mantıklı ve ilişkisel bir link ağıyla örülü bir blog yapısı önünde tüm arama motorları ceketini ilikleyecektir.
Google, bir sitenin iç sayfalarındaki anlam örgüsünü ana sayfanın şatafatına tercih eder. Çünkü ziyaretçilerin gerçekten işine yarayan, tüketilecek bilgiler genellikle ana sayfada bulunmaz. Sitenizi, insanların arama yapmadığı bir konuda içeriklerle doldurmak size bir şey kazandırmaz.
Çünkü arama motorları, siteleri sıralarken internet kullanıcılarının yaptığı aramalarda bir karşılığı var mı yok mu ona bakar.
Peki, sitenize koyacağınız içeriklerin Google’da aratılıp aratılmadığını nasıl bileceksiniz? En basit yöntemi, Google sayfasını açın ve anahtar kelimenizi yazdıktan sonra yanında beliren otomatik tamamlama kelimelerine ve kelime gruplarına bakın. İşte onlar gerçek aramaların ta kendisi. Enter’a basın ve sonuç sayfasının en dibine inin, yanyana iki sütün halinde başka hangi ilişkili anahtar kelimelerin aratıldığını daha detaylı göreceksiniz. Arama kelimelerinin sonuna veya kelime aralarına bir * işareti koyun ve daha zengin şekilde gerçek aramaları göreceksiniz.
Artık siteniz için en değerli kelimeleri nasıl bulacağınızı biliyorsunuz. İşte bu konuda size yardımcı olacak, ücretsiz deneyebileceğiniz 12 online araç:
1. Google’s Webmaster Tools
2. Ahrefs
3. Ubersuggest
4. Woorank
5. Check My Links
6. BuzzStream
7. HubSpot’s Website Grader
8. Linkody
9. UpCity’s SEO Report Card
10. SEMrush
11. Screaming Frog’s SEO Spider
12. Found’s SEO Audit Tool
19 Haziran 2020 Cuma