Yakup KOCAMAN

Yakup KOCAMAN

Diğer Yazıları

İnternet ziyaretçilerinin yüzde 47’si herhangi bir sitenin iki saniye veya daha az bir zamanda açılmasını bekliyor. Sıkı durun, ziyaretçilerin yüzde 40’ı ise üç saniye veya üç saniyeden daha geç açılan bir sayfayı anında terk ettiğini söylüyor. Peki, sitemizi nasıl hızlandırabiliriz?

Yakup Kocaman

Eğer internet siteniz yavaş ise ziyaretçilerinizin hemen hemen yarısı daha sitenize hiç girmeden önce sizi terk ediyor. Araştırma firması Kissmetrics’e göre ziyaretçilerin yüzde 79’u, geç açılan sitelere bir daha girmeyeceğini ifade ediyor. Müşteri dönüşüm oranınız yüksek olsun istiyorsanız, sitenizi hızlandırmak için hemen harekete geçmelisiniz. Öncelikle sitenizin mobil uyumlu (responsive) olduğuna emin olun. Sonrasında ise eğer şimdiye kadar uygulamadıysanız, aşağıdaki adımları sırasıyla hayata geçirerek sitenizin açılış hızını kısa sürede üç kata kadar artırabilirsiniz…

1. Sitedeki resimlerin boyutunu daha da küçültün: Photoshop gibi programlardan elde ettiğiniz en küçük boyutlu web png veya web jpeg uzantılı fotoğraflarınız, maalesef web siteniz için yeterli değil. Fotoğrafı çok olan bir siteniz var ise şimdi sıralayacağımız ücretsiz uygulamaları kullanarak açılış hızınızı iki kata kadar artırabilirsiniz. Shortpixel, ImageOptim, Riot, Tinypng, Tinyjpg, jpegmini, Optimage, Kraken Web Optimizer, WP Smush, Optimizilla. Fotoğraflarınızı bu programlardan herhangi birine yükleyin, görüntü kalitesinden taviz vermeden yüzde 60’a kadar daha fazla küçültebileceksiniz.

2. Keşleme (caching) programı kullanın: Siteniz wordpress veya başka bir platformda geliştirilmiş olabilir. Her türlü platforma uygun bir keşleme (caching) programı mevcut. Örneğin siteniz wordpress üzerinde ise şimdi sıralayacağımız ücretsiz eklentilerden herhangi birini sitenize kurun. W3 Total Cahch, WP Rocket, WP Total Cache, WP Super Cache, WP Engine. Keşleme programlarının birçok yararından biri, sitenizin bir kopyasını karşı bilgisayara yükleyerek ikinci kez giren ziyaretçiye daha hızlı performans sunmasıdır.

3. Dosyaları sıkıştırın: Bir üst maddede sıraladığımız programlar burada da imdada yetişiyor. Örneğin, WP Rocket’i kullanarak sitenizdeki Html, Css, Js uzantılı dosyalarla birlikte Google fontları da sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca aynı programlar ile Gzip sıkıştırması da yapabilirseniz iyi olur.

4. CDN hizmeti kullanın: İçerik dağıtım ağı anlamına gelen Cdn, sitenizin bir kopyasını dünyanın dört bir tarafındaki ağlara koyar. Böylece sitenize Asya’dan giren de Avrupa’dan giren de aynı hızda gezinebilir. Ücretsiz veya kısmen ücretli Cdn programlarından bazıları: Cloudflare, Fastly, MaxCDN, KeyCDN, LimeLight, StackPath, Akamai, Amazon CloudFront, Microsoft Azure CDN, CDN77.

5. Doğru barındırma (hosting) paketine geçin: Ziyaretçi trafiğiniz artmaya başladı, ancak siz hâlâ aynı hosting paketinde duruyorsanız bir süre sonra trafiğinizin yavaşlamaya başladığını görürsünüz. Üç kritik soru: Hosting paketiniz sitenizde aynı anda kaç kişinin giriş yapmasına izin veriyor? Dosyalarınız SSD hard disklerde mi tutuluyor yoksa eski disklerde mi? Size sağlanan Ram alanı yeterli mi? Bu soruları hosting firmanıza veya dijital ajansınıza mutlaka yöneltin. En düşük paketlerde başka hiç bilmediğiniz sitelerle aynı IP numarası verirler ve o sitelerden birinde kötü işler dönüyorsa, Google ve Mail gönderme firmaları bu IP adreslerini kara listeye alır. Aynı IP adresini kullandığınız için hiç farkında olmadan faturası size de kesilebilir. Özellikle, birden çok siteniz varsa size özel alan sağlayan VPS barındırma veya Dedicated barındırma seçeneklerine geçin.

30 Ekim 2020 Cuma