tatil-sepeti
Yakup KOCAMAN

Yakup KOCAMAN

Diğer Yazıları

2040’a ulaşıldığında perakende ticaretin yüzde 95’inin e-ticaret üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan, pandemi nedeniyle yurt dışında prestijli bir caddede veya AVM’de mağazalaşmak eski popülerliğini kaybederken, hedef ülkelerde ucuza depo kiralayıp gerilla pazarlaması ile e-ticaret yapmak daha kârlı hale geldi. 2021’e başlarken global e-ticaret trendlerine göz atmakta yarar var.

Yakup Kocaman

Hedef ülkeye giriş stratejisine başkentlerden başlamak, özellikle pandemi zamanında oldukça pahalı ve riskli hale geldi. Kira ve mağaza giderlerinin yüksek olduğu ana caddelerde veya alışveriş merkezlerinin içinde kalmak eski popülerliğini yitirdi. Pandemi bittikten sonra da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İnsanlar, en azından uzunca bir müddet daha kapalı ve kalabalık mekanlara karşı çekimser kalmaya devam edecek.

Kurulum maliyetlerinin daha düşük olduğu, ancak lojistik kabiliyetin yüksek olduğu şehirlerde, uygun fiyata bir depo kiralamak ve ucuz iş gücünden yararlanarak, Ebay, Amazon, Etsy gibi e-ticaret pazaryerlerinde iş kurmak, yeni bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Her şehirde fiziki mağazalaşma yerine mütevazı bir depo, bir internet sitesi ve online pazarlama ile ülke çapında ölçeğe ulaşmak pekala mümkün.

E-TİCARETTE NELER OLUYOR?

2021’e başlarken global e-ticaret pazarında 2020 sonu itibariyle hangi büyüklüklere ulaşıldığına ve yeni trendlere göz atalım:

  1. Nasdaq sitesinde yayınlanan GuruFocus araştırma raporuna göre 2040 yılında e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı yüzde 95’e ulaşacak.
  2. Shopify raporuna göre, dünya çapında e-ticaret hacmi 2020’de 3.9 trilyon dolara ulaştı. Pazar, 2021’de 600 milyar dolar artışla 4.5 trilyon dolara ulaşacak.
  3. Kinsta araştırmasına göre,
  • 2000 yılı sonrasında doğanların yüzde 67’si alışverişlerini online yapıyor.
  • Online siparişlerin yüzde 43’ü yataktan, yüzde 23’ü iş yerinden, yüzde 20’si ise banyo, mutfak ve araba koltuğu gibi yerlerden veriliyor.
  • Online müşterilerin yüzde 48’i, alışveriş esnasında hiç hesapta olmayan veya gerçekten ihtiyacı olmayan başka şeyleri de sepete attıklarını söylüyor. Müşteriye aynı kategorideki daha pahalı ürünü önerme (Up-sell) veya tamamlayıcı benzer ürünleri önerme (Cross-sell) yöntemlerinin gücü.
  • Erkekler kadınlara oranla yüzde 28 daha fazla online alışveriş yapıyor.
  • Müşteri hizmetleri ile sorun yaşayan her iki müşteriden biri, online mağaza tercihini hemen değiştiriyor.
  • Satın alma kararı öncesinde ürün inceleme videosu izleyen potansiyel müşterilerin yüzde 73’ü müşteriye dönüşüyor.

08 Ocak 2021 Cuma