tatil-sepeti
Dr. Veysi  SEVİĞ

Dr. Veysi SEVİĞ

Diğer Yazıları

Dr. Veysi Seviğ

2020 bütçe gerekçesinin 4. bölümünde 2020-2022 yıllarında uygulanması öngörülen gelir politikası ve uygulamaları ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Bu bağlamda söz konusu yıllarda gerekli mali alanın temini suretiyle makroekonomi değişimi desteklenmesi, kamu harcamaları için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanması, sosyo-ekonomik kalkınma ve adaletin desteklenmesi, ekonominin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması ve yurtiçi tasarruflara katkı sağlanması hedefleri doğrultusunda yürütülmesi öngörülmüştür.

2020-2022 bütçe döneminde kamu gelirlerinin kalitesi artırılarak, bütçe gelir performansının yükseltilmesi amacıyla vergi tahsilatını etkinliğin artırılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi (özendirilmesi), uyum maliyetlerinin azaltılması, vergi ve diğer gelirlerin sürekli ve kalıcı kaynaklardan modern (çağdaş) yöntemlerle ve en az maliyet ve toplanmasının sağlanmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Anayasal buyruk gereği herkes mali gücü oranında vergi ödemekle yükümlüdür. Bu bağlamda da mali güç kavramını hukuksal tanımı önem taşımaktadır.

Bütçe gerekçesinde öngörüldüğü üzere 2020-2022 döneminde vergi alacaklarına ilişkin olarak mali idare tarafından vadesi ödenmeyen vergiler için ‘ödeme yapılandırılması’na gidilmeyecek. Vergi incelemelerinde ise sektörel uzlaşma ve elektronik denetim artırılacaktır.

Taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanteri tamamlanacak, gayrimenkul vergilendirme sistemi Tapu Harçları ve Emlak Vergileri’nin gerçek değerleri üzerinden alınmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenleme yapılacak.
Gayrimenkul satışlarında değer artış kazancının gerçeği yansıtacak şekilde belirlenmesini sağlayacak, sorumluluk taşıyan bir sistemin uygulamaya konulması ve bu bağlamda da gerçek değerler üzerinden işlem yapılmasına yönelik bir sistemin uygulamaya konulması öngörülmektedir.

İmar değişiklerinden kaynaklanan değer artışlarınnın vergilendirilmesine ilişkin mevzuat ve uygulanmasına yönelik yapılacak yeni düzenlemeler ile gerçek değerler üzerinden işlem yapılmasının sağlanması amaçlanmıştır.

İkinci ve sonraki konut alımlarında vergileme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamalar üretken olmayan, yatırımların cazibesini azaltmak amacıyla gözden geçirilecek.

Kayıtdışı ekonomi ile planlı mücadeleye kararlı bir şekilde devam edilmesi suretiyle, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede bilgi işlem teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.

Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde muktesebata ve üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlarca vergisel alanda belirlenen standartlara uygun çalışmalara devam edilecek.

Vergi İleştişim Merkezi (VİMER 189) vergi ile ilgili konularda telefonla danışmanlık ,telefonla ve internet üzerinden vergi kayıp ve kaçağı konusunda ihbar bildirimlerini alma, araç tescil tarihi ve borç sorgulama, İnternet Vergi Dairesi Kullanımı ve e-Beyanname doldurma ile e-Hizmetler konusunda danışmanlık ve diğer hizmetleri sunmakta olup, bu hizmetleri sunmaya devam etmektedir.

Vergi dairesine gidilerek yapılan işlemlerin adres ve vergi dairesi yetki alanı sınırları durmaksızın ortalama bilgisayar kullanım bilgisine sahip kullanıcılar tarafından; veri, bilgi, belge alınıp verilebilmesine imkan verecek şekilde internet üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan bir uygulama olan İnteraktif Vergi Dairesi’nde , vatandaşlara/mükelleflere aracısız olarak sunulan elektronik ortamdaki hizmetler bir araya getirilmiş, elektronik ortamda olmayan hizmetlerde basit ve işlevsel bir yaklaşımla elektronik ortama taşınmış bulunmaktadır. Bu bağlamda da İnteraktif Vergi Dairesi mobil uygulamasının kullanıcılarına, Gelir Dairesi Başkanlığı internet sitesinde bulunan “Vergi Takvimi, Yararlı Bilgiler, Rehber ve Broşür, Haberler, Sıkça Sorulan Sorular, Bağlantılar, Vergi Dairesi Bul, Vergi Mevzuatı” gibi hizmetleri sunulmasına devam etmesi sağlanmıştır.

2020 bütçe gelirleri; Orta Vadeli Programda Ve Orta Vadeli Mali Planda belirlenen politika hedef ve öncelikleri, büyüme, dış ticaret hacmi, döviz kuru ile üretim-tüketim ve enflasyon tahminleri, vergi sistemimizin gelir esnekliği, bütçe giderleri ile ilgili büyüklükler, yürürlükteki mevzuat ve alınacak tedbirler (önlemler) göz önünde bulundurularak tahmin edilmiştir.

17 Ocak 2020 Cuma