tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

2020 yılı ile birlikte hayatımızda birçok alışkanlık hızlı bir değişime maruz kaldı. Bu değişimlerden belki de en çok iş hayatımız etkilendi. Pandemi ile birlikte üretim ve hizmet sektörünün dışında plazalarda çalışan milyonlarca kişi evden çalışmaya geçti. İşte bu dönemde ortaya çıkan bir uygulama, milyonlarca kişinin adeta kurtarıcısı oldu. Tabii ki Zoom’dan bahsediyoruz. Video konferans uygulaması, pandemi öncesinde çok az kişinin kullandığı bir uygulamaydı. Ancak evlere kapanmaya başlamamızla birlikte bu uygulama her gün milyonlarca kişi tarafından indirilmeye başlandı. Öğrenciden öğretmene, memurdan üst düzey yöneticilere kadar görüntülü görüşme, konferans, toplantı veya ders yapmak isteyen herkes onu kullanır hale geldi. Koronavirüs nedeniyle borsalar darbe üstüne darbe alırken, o değerini ikiye katladı. Kurucusu ise dünyada bu yıl servetini en çok artıran kişi oldu.

10’uncu yılını kutlayan Zoom, milyonlarca dolarlık maaşı reddedip hayallerinin peşinden koşan bir girişimci ile hayatımıza girdi.

İşte Zoom’un kurucusu ve CEO’su Eric Yuan’ın hikayesi…

VİZE İÇİN 9 KEZ BAŞVURDU

Takvim yaprakları 1997 yılını gösterdiğinde, ABD’nin Silikon Vadisi dünyanın dört bir yanında girişimcilere kapılarını açmaya başlamıştı. Çin ve Hindistan gibi ülkelerden binlerce genç, bu ülkenin yolunu tutmuştu. Eric Yuan da bu genç girişimcilerden biri olmak istiyordu. Ancak vize alması hiç kolay olmadı. ABD, dokuzuncu başvurusunda Yuan’a vize vermişti. 27 yaşındaki genç yazılımcı, önce video konferans yazılım şirketi WebEx’te çalışmaya başladı. Yuan için işler burada iyi başlasa da iyi gitmedi. WebEx’in satışından sonra Yuan, istediği değişimleri ya da çalışmaları yapamadığını anladı. Artık ayakları geri geri gitmeye başlamıştı. WebEx’te mutlu müşteri de kalmamıştı. Yıl 2011 olduğunda Yuan, bir yol ayrımına geldiğini fark etti. Eşi ise bu durumdan rahatsızdı. Sakin, düzgün ve aylık geliri belli olan bir işi bırakmasını istemiyordu. Ancak Yuan, “Ya şimdi ya da hiçbir zaman” diyordu. İleride pişman olmak da istemiyordu.

SONUNDA YAYINA BAŞLADI

Sonunda eşini ikna eden Yuan, bugün hepimizin evlerine giren Zoom’un temellerini atmak üzere WebEx’ten ayrıldı. Gary Griffiths’ten aldığı 500 bin dolarlık pre-seed yatırım, ilk yatırımı oldu. 2011’de gerçekleşen tohum yatırım turunda ise WebEx eski CEO’su Subrah Iyar’ın da dahil olduğu yatırımcılar, Eric Yuan’a 3 milyon dolar verdi. Bundan tam 3 yıl sonra Zoom, seri yatırım turlarına geçiş yaptı ve TSVC, Subrah Iyar, Qualcomm Ventures, Maven Ventures, IT Farm, Data Collective DCVC, AME Cloud Ventures’ın dahil olduğu A Serisi yatırım turunda 6 milyon dolar topladı. Zoom, yayına alındı ve tüm süreç bundan sonra başladı. Zoom, 2015 yılında C Serisi yatırım turunda Emergence Capital’dan 30 milyon dolar yatırım aldı. Kısa süre sonra da daha büyük kurumsal müşterileri hedeflemeye başladı. Yuan, saha toplantısına geldiğinde, hemen hemen her yatırımcının uygulamayı indirmesi ve sunumun canlı bir video konferansı ile yapılması konusunda ısrar etti. Böylelikle yatırımcılar platformu bizzat deneyimlemiş olacaklardı.

BORSAYA AÇILDI

8 vize reddi, 6 hanelik maaşı elin tersiyle itme, yıkık dökük ofislerde geçen zor zamanlardan sonra Zoom, şu anda dünya genelinde herkesin hayatının bir parçası. Gelişen teknolojiyle, uzaktan çalışmanın artmasıyla kendine daha fazla yer edinecek gibi de duruyor. 2019 yılında halka arzı gerçekleşen Zoom’da şu anda 2 binden fazla kişi çalışıyor. Şirketin hisseleri halka arzdan bu yana yüzde 50’den fazla arttı.

TARİHİ REKOR KIRDI

Koronavirüs salgını ile birlikte en parlak dönemini yaşayan video konferans uygulaması Zoom, yılın ikinci çeyreğinde gelirlerinin yüzde 355, müşteri sayısının ise yüzde 458 arttığını duyurdu. Zoom’un net kârı ise tamı tamına yüzde 3280 fırladı.

Sonuçların ardından hisse fiyatı yüzde 27’den fazla artan Zoom’un değeri de tarihi rekorunu kırdı ve 300 milyar doları aştı.

25 KİŞİ İLE AYNI ANDA TOPLANTI

Zoom’u diğer video konferans uygulamalarından ayıran birçok yenilik vardı.

En büyük özelliği ise aynı anda 25 kişi ile toplantı yapma imkanı sunması. Bugün, bu rakam çok daha fazla. Bir diğer özelliği de 40 dakikaya kadar kullanıcılarına ücretsiz hizmet sağlamasıydı. Zoom’un ilk günlerde kullanıcı kitlesini daha çok Asyalılar oluşturuyordu.

Bir toplantı için günlerce seyahat etmeye gerek kalmamıştı. Ancak şirketlerin alışkanlıklarını değiştirmek hiç de kolay değildi. Bu alışkanlıkların değişmesi, 2020 yılında gerçekleşecekti. Her ne kadar çok fazla rakibi olsa da Zoom, bu rakiplerin arasında sıyrılmayı başarıyor. Kullanım kolaylığı, hızı, efektif özellikleri ile kullanıcıların odağına yerleşen platform için ‘gerçek bir başarı öyküsü’ diyebiliriz.

2019: Halka arzı gerçekleşti

2011: Zoom’un temeli atıldı

2 bin: Çalışan sayısı

300 milyar $: Piyasa değeri

Yüzde 3280: Net kâr artışı

(2019 yılı ikinci yarısı)

18 Ocak 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel