tatil-sepeti
tatil-sepeti

Türk uzay endüstrisine yerli ‘radyasyon simülasyonu’ yazılımı

IRADETS, dünyada pek az firmanın üzerinde çalıştığı uzay ve yeryüzü sistemleri üzerine önemli projeler geliştiriyor.

Giriş: 02.07.2024 - 10:54
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


NASA ve CERN gibi uluslararası referanslara sahip şirket, MRADSIM adını verdiği radyasyon simülasyonu yazılımının profesyonel versiyonunu piyasaya sundu. Türksat 6A uydusunun radyasyon analizleri de bu programın ilk versiyonları ile yapıldı.

 

ÖMÜR KIRBAŞLI

 

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren IRADETS, uzay ve yeryüzü sistemlerinin madde-radyasyon etkileşimi simülasyonlarında kullanılabilecek bir yazılım geliştirdi. Hem uzay radyasyonunun hem de yeryüzündeki doğal ya da insan yapımı kaynaklı radyasyonun elektronik, elektromekanik ve yaşayan organizmalar üzerindeki etkilerini simüle eden yazılım; sivil uzay ve havacılık, savunma, nükleer enerji ve sağlık endüstrilerinde önemli çözümler sunuyor. Geçen ay profesyonel versiyonu satışa çıkan MRADSIM adlı yazılımı, IRADETS’in kurucusu Prof. Dr. Ali Behçet Alpat, İstanbul Ticaret’e anlattı.

 


UZAYDA RADYASYON ÖLÇÜYOR 

 

IRADETS’i bize kısaca tanıtır mısınız? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

 

Inovatif Radyasyon Dedektör Sistemleri’ni (IRADETS), 2013 yılında Teknopark İstanbul’da kurduk. Kuruluşumuzdan itibaren, ülkemizde yüksek katma değer yaratacak araştırma ve geliştirme projelerine imza atmayı kendimize görev edindik. Uzay, savunma sanayi ve sağlık endüstrileri alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Firmamızın çalışma alanları içinde, uzay ve yeryüzü sistem ve projeleri için radyasyon dedektörleri geliştirmek, radyasyon-madde etkileşimi simülasyonlarını yapmak ve bu simülasyonlar için yazılım geliştirmek bulunuyor. Ayrıca uzay sistemlerinde aranan yeterlilik şartları için radyasyon dayanıklılık testleri ve uzay şartları (vakum ve sıcaklık) testleri danışmanlık hizmetleri de var. 

 

İTALYAN PARTNER

 

Ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

 

İlk olarak, bu yıl mayıs ayı içinde profesyonel sürümünü satışa sunduğumuz MRADSIM yazılımlarımızdan bahsedebilirim. İtalya’da faaliyet gösteren partner şirket BEAMIDE srl ile uzay ve yeryüzü sistemlerinin madde-radyasyon etkileşimi simülasyonlarında kullanılabilecek bir yazılım geliştirdik. 

 

NASA VE CERN REFERANSLI

 

Dünyada benzer yazılımları yapanlar var mı? 

 

MRADSIM, madde ve radyasyon etkileşimlerini simüle eden bir yazılım paketleri bütünü olup hem uzay radyasyonun hem de yeryüzündeki doğal ya da insan yapımı kaynaklı radyasyonun elektronik, elektromekanik ve yaşayan organizmalar üzerindeki etkilerini, içinde bulunan fizik kütüphaneleri ile detaylı bir şekilde simüle ediyor. 2016’da TEYDEB tarafından desteklenen projemizin çıktısı olan ve dünyada çok az rakibi olan ürünler MRADSIM ConverterFree ve Space bir süredir dünyanın birçok önemli kurum ve kuruluşu tarafından kullanılıyor. Hatta, Türksat 6A uydusunun radyasyon analizleri de bu programın ilk versiyonları ile yapıldı.

 

YENİ SÜRÜMÜ PİYASADA  

 

MRADSIM satışa çıktı mı?  

 

Tüm kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle geliştirmeye devam ettiğimiz MRADSIM yazılımının yeni profesyonel sürümünü geçen ay satışa sunduk. Bu sürümlerin 1 ay içinde ikisi yurt dışında, biri ülkemizde toplamda üç kurum tarafından kullanılmaya başlanması, bizim için gurur kaynağı oldu. Bu programın değişik kullanım alanları için (uzayda bir nükleer patlamanın uydulara etkisi, nükleer santral patlamaları ya da sızıntı senaryoları, hasta ışınlama odalarının radyasyon haritaları çıkarılması, kuantum bilgisayarlarının radyasyondan etkilenmesi ve korunması vb.) genişletilmesi için de çalışmalar yapıyoruz.

 

DAYANIKLILIK TESTLERİ

 

Ayrıca şirket bünyesinde ve işbirliği halinde bulunduğu akredite kurum ve laboratuvarlar aracılığıyla cihazların radyasyona ve uzay şartlarına karşı dayanıklılığını değerlendirebilmek için ESA/NASA standartlarına uygun olarak radyasyona karşı dayanıklılık RHA ve TVAC test hizmetleri sağlıyoruz. Ülkemizde son zamanlarda hızlıca gelişmekte olan uzay endüstrisinin RHA ve TVAC test ihtiyacını karşılayabilmek, bu hizmetlerin mümkün olduğunca yerli bir şekilde yapılarak, kaynaklarımızın verimli şekilde değerlendirilmesini sağlamak bizim önem verdiğimiz faaliyetlerimiz arasında yer alıyor.

 

YERLİ TASARIM ÇALIŞMASI

 

Aynı zamanda, farklı alanlarda kullanılabilecek radyasyon dedektör sistemlerinin yerli olarak tasarımı ve üretiminin yapılması üzerine Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımız bulunuyor. Sağlık endüstrisi için Taşınabilir Gama Kamera sistemi, uzay ve havacılık sistemlerinde kullanılabilecek Radyasyon Kalorimetre sistemi ve sağlık, enerji ve savunma alanlarında kullanım alanı olan Kişisel Elektronik Dozimetre sistemi üretimi üzerinde çalışıyoruz. Firmamızın gurur kaynaklarından biri de TÜBİTAK-Uzay tarafından başlatılan, ülkemizin azmini ve kararlılığını gösterecek, Ay Görevi (AYAP-1) programında yararlı yük olarak kullanılması için ‘Radyasyon Kalorimetre Sistemi’ geliştirme projesi.

SAVUNMAYA ÖZEL PROJELER

 

Hedefte başka projeler var mı? Farklı alanlarda yer alacak mısınız?

 

MRADSIM yazılım ailesini genişletmek için çalışmalarımız sürekli bir şekilde devam ediyor. Bununla beraber Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerimiz sonucunda ortaya çıkacak tüm ürünlerin farklı sektörler için de konfigürasyonlarını geliştirme niyetindeyiz. Özellikle, geliştirdiğimiz radyasyon dedektör sistemlerinin savunma sanayine özel olan konfigürasyonlarını geliştirmek ve faaliyetlerimizi savunma sanayini kapsayacak şekilde genişletmek hedefindeyiz.

 

KÜRESEL TALEP

 

Yurt dışından talep var mı?

 

Az sayıdaki rakip ürünlerine nazaran üstün özellikleri bulunan MRADSIM yazılım grubu, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ilgi görüyor. Yakın zamanda hem ülkemizde hem de küresel piyasalarda etkin pazarlamasına başlanacak olan yazılımımıza olan talebin, günümüzde oldukça artan sivil uzay ve havacılık, nükleer enerji girişim ve iştiraklerinin de katkısıyla daha da artacağını öngörüyoruz. MRADSIM yazılımının tüm dünyada kullanılabilmesi amacımıza ulaşmak için yurt dışı piyasasına açılmayı kritik hedeflerimizden biri olarak görüyoruz ve bu konuda işbirliği yapabileceğimiz yurt dışı distribütör partner bulma arayışımız devam ediyor.

 

DİNAMİK VE AZİMLİ AR-GE EKİBİMİZ VAR 

 

Ar-Ge ekibiniz var mı? Yapay zeka ya da ileri teknolojiden yararlanıyor musunuz?

 

Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak için kurulmuş olan şirketimizin üstünde önemle durduğu konu, azimli ve verimli bir Ar-Ge ekibi ile çalışmaktır. Teknopark İstanbul’da bulunan ofisimizdeki Ar-Ge Laboratuvarı’nda dinamik ve azimli bir Ar-Ge ekibimiz var. 

 

Nükleer tıp görüntüleme merkezleri, nükleer santraller, sivil ve askeri uzay ve havacılık uygulamalarında, radyasyon tanı ve algılama (dedektör) sistemlerinin olabilecek en az hata payı ile verimli ve etkin şekilde çalışmaları gerekiyor. Bu alanlarda konu insan sağlığı ve yenilenmesi oldukça maliyetli uzay ve yeryüzü sistemlerinin verimli olması için mümkün olan en iyi teknoloji ile çalışmak gerekiyor. Bu nedenle projelerimizin hepsi ileri teknoloji ürün ve hizmeti olduğu için halihazırda ileri teknoloji bileşen ve ürünlerini kullanıyoruz. Geliştirmekte olduğumuz projelerin bir kısmında  yapay zeka kullanımı ile çalışma etkinliğinin artırılması ve daha iyi ürün/hizmetler sunma hedefindeyiz. Ar-Ge ekibimizin bir kısmı yapay zekanın ürünlerimize entegrasyonu ile ilgili çalışıyor.