HABER: AYŞE BAŞAK
Soğukla başa çıkmak için çok sayıda ürün geliştirildi. İnşaat malzemelerinden izolasyon ürünlerine, ısıtma sistemlerinden akıllı kumaşlara, yüksek teknolojili tekstillere uzanan bir yelpazede kış koşullarıyla daha iyi başa çıkmanın yolları çoğalıyor. Daha iyi izolasyon sağlayan sentetik veya işlenmiş doğal malzemeler, ısı kaybını en aza indirecek şekilde tasarlanıyor, geliştiriliyor. Evlerde, iş yerlerinde kullanılan yalıtım malzemelerinin yanında tekstil ürünlerinde de yüksek teknolojiden faydalanılıyor. Isı ve su geçirmeyen ancak çok hafif olan kumaşlar, malzemeler geliştiriliyor.
TERMOSTAT İLHAM OLDU
Son yılların dikkat çeken bir diğer buluşu ise akıllı ev termostatları.
Bir süredir evlerimizin, ‘kararında’ ısıtılmasında kullanılır oldular. Bizim tercihlerimize göre evin sıcaklığını ayarlayıp sabitleyen bu termostatlar, ABD’li Ministry of Supply isimli firmaya ilham vermiş. Ministry of Supply, ev termostatından ilhamla tamamen farklı kategoride bir ürün geliştirmiş. Bu bir mont.
BOSTON’DA TASARLANDI
Kendi kendini ısıtan akıllı bir mont olan Mercury; su, ısı ve koku geçirmiyor. Ürünün tasarımcıları ABD’nin Boston kentinde yaşıyor. Kendi yaşadıkları zorluklardan yola çıkan ekip, bu montu geliştirmiş. Polyester ve poliüretandan üretilmiş olan Mercury’nin içinde ısıtmayı sağlayan unsurların ağırlığı sadece 100 gram. Yani giyen için son derece hafif ve rahat hareket etmesini sağlayacak bir monttan söz ediyoruz.
YAPAY ZEKA AYARLIYOR
USB bağlantısı ile şarj olan bir pilden enerjisini alan mont, kullanıcının durumuna göre ısısını ayarlayabiliyor. Bir cep telefonu aplikasyonu ile takip edilen ayarlar, montun sizi fazla ya da az ısıtmasını engelliyor. Manuel olarak ayarlanabildiği gibi bu ısı ayarları montun yapay zekasına da bırakılabiliyor. Zamanla tercihlerinizi öğrenen mont ısısını sizin istediğiniz orana getiriyor. Elbette mont ısısı sizin vücut ısınıza göre ayarlanıyor. Aktif olduğunuzda vücudunuz zaten yeterince sıcakken sizi daha da ısıtmaya çalışarak bunaltmıyor.
TELEFONU KABLOSUZ ŞARJ EDİYOR
Amazon Alexa’yı da destekleyen mont Mercury, telefonunuzu kablosuz olarak şarj ediyor. Ellerinizi ceplerine soktuğunuzda özel olarak ellerinizi ısıtıyor. Kapişonu takıp çıkarılabilen Mercury’nin pilinin dört buçuk saatlik ısıtma için yeterli olduğu belirtiliyor.
KASIMDA TESLİME BAŞLANACAK
Mercury, henüz internette satışa çıkmadı. Ürün için ön siparişler alınmaya başlandı. Bu yılın kasım ayında teslimine başlanması düşünülen siparişler için ödenecek bedel ise 195 dolar.
SANILDIĞI KADAR MASUM MU?
ABD’de yapılan yeni bir araştırma, ülkemizde ve dünyada hızla yaygınlaşan elektronik sigaraların tahmin edildiği kadar masum olmadığını gösterdi. Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health araştırmacıları, elektronik sigaranın buharında kurşun ve krom gibi zehirli metaller tespit ettiler.
56 KULLANICI
Araştırmada, 56 elektronik sigara kullanıcısı yakın takibe alındı. Araştırmada; krom, nikel ve manganez elektronik sigara ile ilgili olarak ortaya çıkmasından en çok çekinilen maddelerdi. Bunların elektronik sigara buharında bulunma oranının ne yazık ki normal sigara kadar, hatta yer yer daha fazla olduğu görülmüş. Kurşun oranı geleneksel sigaradaki ile aynı olsa da diğer metallerin, özellikle krom, nikel ve kadmiyum miktarlarının geleneksel sigaradan bile fazla olduğu ortaya çıkmış.
ISITICI KÖMÜRLER
Isıtıcı kömürlerden kaynaklanan bu zehirli gazlar, kullanıcının ciğerlerine gidiyor. İlginç olarak, ısıtıcı kömürler sık değiştirildiğinde zehirli gazlar da azalma değil artma görülmüş. Elektronik sigaralar hakkında yeni yeni çalışmaların yapıldığını belirten bilim insanları, bunların uzun vadeli etkilerini ise bilmenin şu an için mümkün olmadığını söylüyorlar.
Görülen o ki, elektronik sigaraların geleneksel sigaraların ‘sağlıklı’ bir alternatifi olduğunu söylememiz mümkün değil.