Koreli bir grup araştırmacı, atık suları, deniz suyunu ve yer altı sularını içme suyuna dönüştürürken fiilen elektrik üreten, düşük maliyetli, kolayca üretilebilen gelişmiş bir membran üretti.

Koreli bir grup araştırmacı, atık suları, deniz suyunu ve yer altı sularını içme suyuna dönüştürürken fiilen elektrik üreten, düşük maliyetli, kolayca üretilebilen gelişmiş bir membran üretti. Her ikisi de Seul’de bulunan Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST) ile Myongji Üniversitesi araştırmacılarının kurduğu ekip, buluşlarını bir makale ile bilim dünyasına duyurdu. Su geri dönüşümü yaparken elektrik üretimi gerçekleştirmeye yarayan membran, heyecan verici bir buluş olarak kabul edildi. 


YÜZDE 95 ARITMA


Araştırma ekibi, geliştirdikleri membranın Antarktika’dan Tibet Platosu’na kadar dünyanın dört bir köşesine düşen yağmur sularında rahatsız edici miktarlarda bulunan ağır metal parçacıkları ve mikro-plastikler de dahil olmak üzere küçük kirletici maddelerin yüzde 95’inden fazlasını süzebileceğini iddia ediyor ve bununla yetinmiyor. Çünkü bir adım ötesi de var; suyu böyle başarıyla süzerken elektrik de üretebilecekler. 


3 SAATTEN FAZLA ELEKTRİK


Araştırma özetle, yalnızca 16.44 mikro-vatlık bir maksimum güç seviyesi ve belirsiz bir süre boyunca üretilen maksimum 15.16 mili-joule enerji olduğunu bildiriyor. Bu yolla elektrik üretimi kesintisiz sadece 10 mikro-litre su, üç saatten fazla elektrik üretmek için yeterli. 


İKİ KATMANLI


Membran iki katmandan oluşuyor; üst katman iletken bir polimer, alt katman gözenekli bir filtre şeklinde tasarlanmış. Kirlenmiş su, üst tabakaya döküldüğünde, membranın her iki ucundaki elektrotlar kullanılarak, bir elektrik akımı olarak toplanabilecek bir çapraz iyon akışı oluşturup membran boyunca yanal olarak hareket ediyor.

13 Mart 2023 Pazartesi