Perakende sektörü, son 40 yıllık dönemde hızlı bir değişim yaşadı. Teknoloji ve telekomünikasyondaki ilerlemeler, internetin ortaya çıkması, dijitalleşmenin yaygınlaşması her alanda olduğu gibi perakende ticarette de önemli etkiler yaptı. Teknolojinin gelişimiyle birlikte perakende sektörünün dijital ve fiziksel dünyaların buluşma noktası haline gelmesi ‘fijitalleşme’ kavramını da ortaya çıkardı. Yeni süreç fiziksel ve dijital dünyaları uyum içinde buluşturarak müşteri tecrübesini zenginleştirmeyi de gerektiriyor. Müşteri memnuniyeti ise sadece bir hedef değil, uzun vadeli başarı için sürdürülebilirlik kaynağına dönüşüyor.
MÜŞTERİYE ODAKLANMAK
Sektördeki yeni gelişmeler, İstanbul
Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Perakende Ticarette Marka ve Tedarik Zinciri Yönetimi’ konulu seminerde ele alındı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında iki oturumlu olarak düzenlenen seminerde; müşteri odaklı planlamanın rekabete, büyüme stratejilerine ve marka inşa etmeye katkıları değerlendirildi. Firmaların büyük başarı hikâyelerinin temelinde müşteriye odaklanmanın yer aldığına dikkat çekilirken, değişime cevap vermenin bu süreçte en çok destekleyen yöntem olduğunun altı çizildi. Dijital dönüşüm sürecinin perakende sektöründeki maliyetlere ve satış operasyonlarına etkisi de gündeme getirildi.
TEDARİK ZİNCİRİ REKABETİ
Günümüzde artık firmaların değil, tedarik zincirlerinin rekabet ettiğini belirten Atılgan, şöyle devam etti: “Pandemi tüketici alışkanlıklarında köklü değişimlere yol açtı. Özellikle çevrimiçi alışveriş giderek yaygınlaştı. Söz konusu değişim karşısında iş dünyasının dayanıklı ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri inşa etmesi bir zorunluluk haline geldi. Tüketici talebi artık her zamankinden daha öngörülemez. İnsanlar neyi, nerede ve ne zaman satın alacakları konusunda çok değişken bir davranış içinde olabiliyor. Bu noktada dijitalleşme, perakende sektöründe verimliliği artırmak için en güçlü araçlardan biri. Tüketici davranışlarındaki değişikliklerin etkisini azaltarak sektörün gelişimine katkıda bulunuyor.”
TECRÜBELER PAYLAŞILDI
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Murat Erdal’ın yaptığı birinci oturumda; Happy Center CEO’su Yavuz Altun, Entechno Bilişim Teknolojileri Yönetim Danışmanı Muhammed Murat Yanık ve Huqqa Yöneticisi Aydın Sarıkaya, ‘Perakende Ticaret ve Tedarik Zinciri Yönetimi’ konusundaki bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Emrah Cengiz’in yaptığı ikinci oturumda ise Dogma Alares Değer Zinciri Yöneticisi Dr. Ulduz Azad, Lova Yatak Marka ve Satış Direktörü Özkan Özkul, Bella Maison Lojistik Müdürü Mustafa Şahin, ‘Perakende Ticaret ve Marka Yönetimi’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.