istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Mikrop gübresiyle çevre dostu tarım

Sentetik gübreler yerine azot üreten mikroplar kullanılarak verimi artırmanın yeni bir yolu bulundu. Bilim insanları, köklerde bu mikropları çalıştırarak tarımı daha çevreci hale getirecek.

Giriş: 19.02.2025 - 13:27
Güncelleme: 19.02.2025 - 13:27

Konvansiyonel tarımda bitkileri besleyip desteklemek için sentetik gübre kullanılıyor. Ancak yeni çalışmalar bunun hem düşük verimli hem de çevreyi kirleten bir yöntem olduğunu gösteriyor. Bu noktada alternatif bir yöntem, çiftçilerin daha verimli ve üretken olmalarına imkan sağlıyor. Bu alternatifin merkezinde azot üreten mikroplar çalışıyor. 


GELENEKSEL YÖNTEMİN ETKİSİ

Atmosferik azotu amonyak gübresine dönüştürmede kullanılan ‘Haber-Bosch’ yöntemi, tarımı devrim niteliğinde değiştirdi. Bu yöntem, artan dünya nüfusunu beslemeye yardımcı olsa da çevresel sorunları artırdı. Dünyadaki enerji yoğun kimyasal işlemlerden biri olan süreç, küresel enerji tüketiminin yüzde 1 ila 2’sine denk geldiği gibi güçlü bir sera gazı olan azot oksit de salıyor. Aşırı azot, yeraltı sularını kirletiyor ve deniz yaşamına zarar veriyor. 


DOĞAL ÜRETİM 

Pivot Bio adlı şirket, bu süreci ve zararlarını ortadan kaldırmak, çiftçiliği sürdürülebilir hale getirmek için sentetik gübre yerine azot üreten mikroplar geliştirdi. Profesör Chris Voigt, Karsten Temme ve Alvin Tamsir tarafından kurulan şirket, bitki köklerinde büyüyüp çoğalmak üzere tasarladıkları, kök şekerleriyle beslenen mikroplarla azot üretmeye başladı. Pivot’un tasarladığı mikroplar, büyüyen kök sisteminin yüzeyinde yaşıyor, bitki şekerlerini yiyor ve bitkinin yaşam döngüsü boyunca azot salıyor. Sistemin en can alıcı özelliği, mikrop kolonisinin bitkiyle birlikte büyümesi, çoğalıp genişlemesi ve böylelikle bitkinin tam ihtiyaç duyacağı anda daha fazla azot üretebilmesi.


HAYAL GERÇEK OLDU

Azot fiksasyonu (azotun bağlanması), azotu fiksleyebilen ilk mikrop keşfedildiğinden bu yana, yani bir asırdır bilim insanları ve çiftçiler için tutkuyla araştırılan bir konu oldu. Çünkü büyük ölçekli tahıl üretiminde bunu kullanmanın bir yolunu bulmak her şeyi değiştirecekti. İşte Pivot Bio, bir süre önce sadece hayal olan teknolojiyi ilk kez erişilebilir hale getirerek güncel hayatın parçası kıldı. Ancak ekip, geliştirdikleri mikropların bitkinin sağladığı toplam şekerin şimdilik sadece bir kısmını kolonize edebildiğini ve ürünü daha verimli hale getirmenin bir yolunu aradıklarını belirtiyor. 


YENİ CEVAPLAR ARANIYOR

Bilim insanı Karsten Temme, geliştirdikleri teknolojiyle “Çiftçilerin verimi nasıl artırılabilir, karşılaştıkları sorunların üstesinden gelmelerine nasıl yardımcı olunabilir” sorularına cevap aradıklarını ifade ediyor.


Öte yandan, Pivot Bio’nun çeşitli ürünleri halihazırda milyonlarca dönümlük Amerikan tarım arazisinde mısır, buğday, arpa, yulaf ve diğer tahılları yetiştirmek için kullanılıyor ve yüz binlerce ton karbondioksiti ortadan kaldırarak çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.