HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası, ‘tedarikçi günleri’ ile büyük firmalarla yan sanayicileri bir araya getiriyor. İTO bünyesindeki Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği bu organizasyonlarla yerli ve yabancı firmalar, Türk firmalarıyla tedarik ve satın almada işbirliği yapıyor.
Yan Sanayi Borsası, 1990 yılında, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) desteğiyle İTO bünyesinde kuruldu. Üyelerine 34 yıldır yerli-yabancı ortak bulan İTO Yan Sanayi Borsası’nın tedarikçi günlerine Türkiye’den ve dünyadan birçok firma katılıyor. Küresel devler, Yan Sanayi Borsası’ndan ihtiyaçlarını satın alıyor. Yan sanayicilere özel üretim yaptıran büyük firmalar, bu firmaların üçüncü pazarlara da açılmalarını destekliyor.
YILDA 30 BÜYÜK FİRMA
ASELSAN, Arçelik, Türk Traktör, Siemens, Hitachi, Bosch, TUSAŞ ve Emerson firmaları, tedarikçi günlerinin vazgeçilmez konukları arasında yer alıyor. Borsa; her yıl ortalama 30 ana sanayici ile yan sanayicileri İstanbul’da bir araya getiriyor. Türk yan sanayi işletmeleri, böylece hem yerli ve yabancı dünya devleri ile tanışıyor hem de tedarik anlaşmaları yapıyor.
AVRUPA AĞIRLIKTA
Yan Sanayi Borsası’na ulaşan taleplerin yüzde 60’ı yurt dışından geliyor. Borsa üyelerinin yüzde 91’i ise ihracatçı. Üretimlerinin yüzde 40’ını Avrupa ülkelerine ihraç eden üyelerin ikinci büyük pazarı Asya.
DÜNYA BORSALARI
Yan Sanayi Borsası; Çin, Gana, Katar, İran, Kenya ve Kamerun borsalarına teknik destek ve danışmanlık hizmeti veriyor. Borsa; konsolosluklar, ticaret müşavirlikleri, uluslararası ticaret odaları, yabancı ticareti geliştirme ofisleri, Türkiye’nin yurt dışındaki temsilcilikleri ve iş dünyasının yurt dışındaki dernekleri ile işbirliklerini sürdürüyor.
SAVUNMANIN DEVLERİ
Türkiye, son dönemde milli savunma ürünlerini geliştirerek hem kendi ihtiyaçlarını yerli ürünle karşılar hem de savunma ihracatçısı konumuna geldi. Teknolojiyi savunma sanayine entegre eden firmalar, tedarikçilerini de teknoloji geliştirir konumuna getirdi. İTO Yan Sanayi Borsası’nın da en son organize ettiği tedarikçi günü, savunma sanayinin devleri için yapıldı. Etkinliğe TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, STM ve FNSS katıldı. İki gün süren etkinlikte, 1147 firmadan 559 şirket satın alma masasına oturdu. Son yıllarda hız kazanan ürün yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları kapsamında yerli tedarikçilerin sayısı da artıyor.
YAN SANAYİ BORSASI NASIL BULUŞTURUYOR?
İTO Yan Sanayi Borsası, yerli ve yabancı ana sanayicinin bireysel ikili görüşme taleplerini de gerçekleştiriyor. Borsa, firmalara birebir yan sanayici ile buluştukları tedarikçi günleri düzenliyor. Borsanın, Türkiye çapında firmalardan oluşan 3 bin 600 yan sanayici üyesi bulunuyor.
Yan Sanayi Borsası, ana sanayici firmadan gelen talepleri değerlendirerek, istenen malzemeyi üreten firmaları belirliyor. Borsa üyelerine yapılan duyurunun ardından, cevap veren yan sanayicilerin bilgileri ana sanayiciye aktarılıyor. Yan sanayicinin talebe uyumu doğrultusunda eşleştirme yapılıyor. Eşleştirilen firmalar, ‘tedarikçi günleri’ için İTO’ya davet ediliyor ve yüz yüze teknik görüşmeler yapılıyor. Yan Sanayi Borsası, firmalar arasındaki iletişime teknik destek veriyor.
Bilgi için: yansanayi@ito.org.tr
35 ÜLKEYLE İŞBİRLİĞİ
Borsa; dünya çapında 35 yabancı yan sanayi borsası ile işbirliği içinde çalışıyor. İşte o ülkeler: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin, Ekvator, Fas, Fransa, Gana, Guatemala, Hindistan, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kenya, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Madagaskar, Mauritius, Meksika, Paraguay, Peru, Rusya, Senegal, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Şili, Tunus, Uruguay, Ürdün, Venezuela ve Avusturya.
2023’TE 27 BÜYÜK FİRMA 1239 YAN SANAYİCİYLE GÖRÜŞTÜ
İTO Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği tedarikçi günleri sayısı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttı. Tedarikçi günlerine, geçen yıl 13’ü yerli, 14’ü yabancı olmak üzere toplam 27 ana sanayici firma katıldı. İTO, bu ana sanayici firmaları, 1239 yan sanayici ile bir araya getirdi. Etkinliklerin 13’ü online, 14’ü ise yüz yüze gerçekleştirildi.
HANGİ ÜLKEDEN, HANGİ FİRMA GELDİ?
TÜRKİYE: Türk Traktör, Alarko Carrier, Bsh, Anadolu Isuzu, HAVELSAN, ASELSAN, STM, THY Technic, ROKETSAN, TUSAŞ, TCDD, Anadolu Motor, Ford Otosan, Arçelik, Alarko Carrier, Silverline, Aurora Isı, Çelik Motor, Gea Isısan, Otokar, MKE, TOFAŞ, BMC, Vestel, FNSS, Karsan
ALMANYA: Lear, Schaeffler, Bosch, Bomag Gmbh, Miele, Schott, Continental, Bosch Rexroth, Festo, Siemens, EagleBurgmann, Pas South, Leoni, Hydac International, Anu Global, Drimex, Halla Otomotiv, H.Costenoble, Morali Produktionstechnik Gmbh, Zf Lemförder, SMS Group, Enercon, Nordex
FRANSA: Peugeot, Legrand, Alstom, Sist Endüstri, Zodiac Aerospace
İSVEÇ: Autoliv, Munters, AB Electrolux, Swedmec, Bufab
JAPONYA: Hitachi, Hitachi Europe, Canon, Toyota, Hitachi Zosen Inova, Sumitomo, Aisin Otomotiv, Visteon Hitachi, Makita, Toyotetsu, Daikin
KANADA: Gates Powertraın, Magna International
ABD: Emerson, Southwest Radiator, Deere And Company, Kottman, Lear Corporation, General Motors
POLONYA: Proficool Fans, Tri Poland (SumiRiko Poland)
TAYLAND: Jes Pipelines
DANİMARKA: Harman, Vestas
AVUSTURYA: Aht Cooling Systems
HOLLANDA: Bosal Oris Gmbh
ÇEKYA: Hemat Trade
İTALYA: Vgv Srl, Ellamp, Ama Tarım Makina
İSVİÇRE: Divisa Precision, ABB Electric
ALMAN-TÜRK: Linde Opsan
GÜNEY KORE: Hyundai Mobis
NORVEÇ: Rolls-Royce