HABER: AYŞE BAŞAK
Kablosuz veri transferi bir süredir hayatımızda ve hemen alıştık. Hatta artık hava ve su gibi wi-fi bulmak peşindeyiz! Kablosuz şarj teknolojisi ise henüz çok yeni ve geliştirilmeye ihtiyacı var. Bu alanda yeni bir bakış açısı getirecek haber ABD’den geldi. North Carolina State Üniversitesi araştırmacıları, kablosuz veri transferi ile kablosuz şarjı birleştirmeyi başardı.
MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR
Makalenin yazarlarından David Ricketts, kablosuz şarj sistemlerinin sadece enerji transferine odaklandıklarını, veri transferini ise beraberinde düşünmediklerini belirtti. Oysa bu ikisini birleştirmek, tek bir sistemle hem veri hem de enerji transfer etmek maliyetleri çok düşürüyor. İki teknolojiyi birleştirmede en büyük sorun geniş ve dar bant aralıklarını ayarlamak olmuş.
SADECE YÜZDE 2 KAYIP
Makalede anlatılan deneyde, birbirinden 16 santimetre uzaklıktaki verici ve alıcılar arasında 3W enerji ve saniyede 3.39 MB veri transferi aynı anda gerçekleşmiş. Bu da enerji aktarmaya göre sadece yüzde 2.3 oranında bir kayba neden olmuş. Bu çalışma meyvelerini ne zaman verir, ticari bir ürüne ne zaman dönüşür, bilemiyoruz ancak Ricketts, “Mobil cihazınızda Netflix’den film izlerken aynı anda cihazınızı şarj etmeniz mümkün” diyor.
DÖRT TELEFON AYNI ANDA ŞARJ OLABİLİYOR
Ekranlar büyüdü. Büyük ekran; güçlü ses, fazla enerji ve kısa şarj ömrü demek. Pil teknolojisi hızla gelişiyor ama telefonların ihtiyaçlarının hep gerisinde kalıyor. Yedek akü taşımak, pek çokları için bir alternatif gibi görünüyor ama hâlâ çoğu insan şarj aletini ve kablosunu yanında taşımak ve bulunduğu yerde telefonunu şarj edebilmek için ricacı olmak zorunda. Bu sıkıntılardan kurtulmak için hiç değilse şarj etme eylemi kolaylaşsa? Örneğin kablosuz şarj artık standart hale gelse? Fena olmaz mı?
DAHA RAHAT
Apple çıkardığı son iPhone ile dikkatleri yine kablosuz şarj etme meselesine çekti. Telefonları veya diğer elektronik cihazları kablosuz şarj edebilmek büyük bir kolaylık getirecek. Evet, buna hiç şüphe yok, ancak halen şarj edilmeleri için belirli bir lokasyona, bir matın üzerine konmaları gerekiyor. Pi ise bu alanda bir nebze daha rahatlık getiren, bir nebze daha geliştirilmiş bir şarj cihazı.
Pi ile mobil cihazlarınızı kablosuz olarak şarj edebiliyorsunuz. Konik biçimdeki bu cihazın 30 santimetre yakınına konan cihazlar şarj oluyor. Aynı anda birden fazla cihazın şarj olması da mümkün. Örneğin aynı anda dört telefon şarj hızı düşmeden şarj olabiliyor. Ama sayı arttıkça şarj olma hızı yavaşlıyor.
YANINA KONUYOR
Piyasadaki kablosuz şarj teknolojisi, cihazların bir matın üzerine konmasını gerektirirken Pi bu işi masaya yayıyor diyebiliriz. Kısacası ‘üzerine’ değil de ‘yanına’ koyuyorsunuz. Qi standardında üretilen cihaz bu standarda sahip olan cihazları şarj edebiliyor. Örneğin yeni iPhone’lar da buna dahil.
2018’DE SATIŞTA
Apple firmasının lanse ettiği AirPower teknolojisi de diğer kablosuz şarj cihazlarına benzer şekilde bir matın üzerine konmayı gerektiriyor. Bu durumda Pi diğerlerinden bir adım önde görünüyor. Henüz piyasaya sürülmemiş olan ürünün, 2018’de satışa çıkacağı belirtiliyor. Fiyatı ise 200 doların altında olacak. Disney de dâhil olmak üzere pek çok firma kablosuz şarj teknolojisi üzerinde çalışıyor. Örneğin bir odanın içinde yürürken cihazlarınızın şarj olabilmeleri isteniyor. Ancak böyle bir ürünün ticari olarak üretilmesi, piyasaya sunulması için daha çok beklememiz gerekecek.