tatil-sepeti
tatil-sepeti

Elektrik ekipmanları sektörü büyüme stratejisine odaklandı

Küresel ihracat pazarının yaklaşık 3.5 trilyon dolar düzeyine ulaştığı elektrik ekipmanları pazarında Türkiye de etkinliğini artırmayı hedefliyor. Nitelikli istihdam, verimliliğe yönelik teşvikler, finansmana erişim gibi alanlarda yapılacak çalışmaların da bu sürece katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Giriş: 20.12.2024 - 09:41
Güncelleme: 20.12.2024 - 09:41

İstanbul Ticaret Odası Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında, Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya meclis ve komite üyeleri ile STK temsilcileri katıldı. Sektörün 2024 yılı değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda; finansmana erişim, döviz kuru, ara eleman eksikliği, kentsel dönüşüm gibi birçok konu gündeme getirildi. Sorunların çözümleri noktasında talep ve öneriler de paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasında, elektrik ekipmanları sektörünün pek çok sektöre çıktı veren ve sürekli gelişen dinamik bir sektör olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, “Nesnelerin internetinden yapay zekaya, enerji verimliliğinden mobiliteye kadar teknolojide yaşanan her türlü gelişme, bu sektörü de doğrudan etkiliyor ve dönüştürüyor. Dolayısıyla sizlerin sektörel değerlendirmeleri, karşılaştığınız sorunlar ve ortaya koyduğunuz vizyon, esasen Türkiye’nin katma değerli üretimi ve ihracatı adına da son derece önemli ipuçları veriyor” diye konuştu.

 

2025 AJANDASI

Sektörün küresel ihracat değerinin yaklaşık 3.5 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Atılgan, “Türkiye’nin 2023 yılında elektrikli teçhizat imalatı neticesinde ulaştığı ihracat rakamı ise 17 milyar dolara yakın. Yerlileşme, markalaşma ve sürdürülebilirlik amaçlarımıza yaklaştıkça, küresel pazardan aldığımız payı elbirliğiyle daha da yukarı taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu. Kalite ve standardizasyonda alınacak mesafenin de kritik olduğunu vurgulayan Atılgan, “Nitelikli istihdama erişim, verimliliğe yönelik teşvikler, uygun finansman koşulları gibi pek çok başlık da 2025 ajandamızda mesai harcayacağımız gündem maddelerinin başında geliyor” diye konuştu.

 

PERSONEL İHTİYACI

Ortak amacın sektörün geleceğini şekillendirmek olduğunu vurgulayan İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Gülüşah Uçar ise “2025 yılına yaklaşırken sektördeki gelişmeleri ve trendleri göz önünde bulundurarak yenilikçi ve sürdürülebilir bir büyüme için stratejilerimizi oluşturmak oldukça önemli” dedi. 

Ülkenin ekonomik gelişmesine sektörün tüm bileşenlerinin katma değer ürettiğini belirten İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Nazım Erdemir de” Tüm sektör bileşenlerimizin önerilerine her zaman kıymet veriyoruz. Önerilerinizin takipçisi olacağız” dedi. Öne çıkan görüşlerde; elektrik ekipmanlarında üretim ve ihracat kapasitesinin korunması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, personel ihtiyacının karşılanmasında mesleki eğitim başta olmak üzere atılacak adımların da sürece katkı sağlayacağını ifade etti. Denetim ve standartların geliştirilmesinin ise yerli firmaların rekabet gücünün artmasına, haksız rekabetin engellenmesine olumlu etki edeceği belirtildi.