İstanbul Ticaret Odası’nın 2025 Yılı İş Programı, Oda Meclisi tarafından onaylandı. İTO, yeni yılda KOBİ’lerin pazarlardaki küresel rekabetçiliğini artıracak ve dijital dönüşümlerine katkı sağlayacak çalışmalarını genişletecek. e-ticaret ve e-ihracattaki etkinliklerinin güçlendirilmesi faaliyetlerini sürdürecek. İş hayatını ilgilendiren mevzuat çalışmaları, ekonomiyle ilgili yasalar, vergi uygulamaları, kamu ihale mevzuatı ve dış ticaret mevzuatı gibi konularda hukuksal altyapının kolaylaştırılması için çalışmalar da devam edecek. Türkiye’nin milli katılımının organize edildiği fuarlar firmaları dünya ile buluştururken, tedarikçi günleri ise ana ve yan sanayicileri bir araya getirecek.
FUARLARLA AÇILIM
İTO’nun 1893 Şikago Dünya Fuarı katılımını organize ederek başlattığı uluslararası fuarlara katılım süreci, köklü geçmişiyle birlikte devam ediyor. İTO, bugüne kadar Türkiye’nin, Türk ürünlerinin ve kültürünün dünyaya tanıtılmasında fuarlarla çok büyük bir rol üstlendi. 2025 yılında da yurt içi ve yurt dışı fiili ve çevrimiçi fuar etkinlikleriyle yeni pazarlara erişimde ve ülke ürünlerinin dış dünyaya tanıtılmasında işletmelerin en büyük destekçilerinden olmayı hedefliyor. Dünya fuarlar literatüründe isim sahibi olmuş fuarların Türkiye milli iştiraki, İTO tarafından sağlanmaya devam edilecek. Belirlenen organizasyonlara reel sektörün fiili ya da çevrimiçi katılımı sağlanacak. Milli iştiraki ve Türkiye katılımı organizasyonu İTO tarafından gerçekleştirilmesi planlanan 38 uluslararası fuarın takvimlendirilmesi tamamlandı.
HEDEF PAZAR ANALİZLERİ
İTO üyelerinin uluslararası pazarlardaki rekabet ortamlarını, fırsatları ve zorlukları anlamalarına yardımcı olabilmek, doğru hedef pazarlara açılabilmelerine katkıda bulunabilmek amacıyla 2025 yılında firmalara yönelik hedef pazar analizi ve ticari istihbarat konulu eğitimler düzenlenmesi planlanıyor. Böylece firmaların; rakipler, müşteriler, ürünler ve diğer pazar faktörleri hakkında rekabet avantajı elde edebilecekleri bilgiler toplayabilmelerinin yanı sıra bunları analiz ederek yorumlayabilecekleri öngörülüyor. Ayrıca üyelerin bu eğitimlerle eksik kaldıkları yönlerde iyileştirme yapma avantajı elde etmelerinin yanında, rakip firmaların eksik alanlarını fark ederek o alanlarda da kendilerini geliştirme imkânı bulabilecekleri kaydediliyor.
SEKTÖREL TİCARET HEYETLERİ
İhracatın artırılması için potansiyelinin yüksek olduğu düşünülen ülkeler ve sektörler belirlenerek, bunlara yönelik gerek yurt dışı sektörel ticaret heyetleri gerekse de alım heyeti organizasyonları yapılacak. Bu doğrultuda,
2025 yılı içinde planlanan sektörel ticaret heyetleri şöyle:
* Rusya Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti-III
* Brezilya E-İhracat Sektörel Ticaret Heyeti
* Irak Bağdat İç Giyim Sektörel Ticaret Heyeti
* Dubai Hazır Giyim, Konfeksiyon Sektörel Ticaret Heyeti
* Polonya Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti
* Suudi Arabistan İnşaat Malzemeleri Sektörel Ticaret Heyeti
* İngiltere Otomotiv Sektörü Ticaret Heyeti
LOBİ FAALİYETLERİ
Yeni yılda, Avrupa Birliği (AB) nezdinde lobi faaliyetleri yürütülebilecek en hayati konular olarak; Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, özellikle Türk iş insanlarının yaşadığı vize sorunu, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesinin Türkiye ekonomisine etkileri gibi başlıklar öne çıkıyor. AB Kurumları (Konsey; Avrupa Komisyonunun ilgili Genel Müdürlükleri, Avrupa Parlamentosu) ile Avrupa iş dünyasını temsil eden kuruluşlar (EUROCHAMBRES, Business Europe) nezdinde yürütülecek lobi çalışmalarının, Türk iş dünyası ve ihracatçısı açısından önemli olduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda, İTO tarafından 2025 yılında gerçekleştirilebilecek faaliyetlerin Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ilerlemesine katkı sağlayacağı öngörülüyor.
TEDARİKÇİ GÜNLERİNE YENİ SEKTÖRLER
Tedarikçi günleri; yerli ve yabancı ana sanayici satın almacıların imalatçı yan sanayicilerle teknik talep eşleştirilmesi sonrasında bir araya gelmesini sağlıyor. Görüşmeler her iki taraf için de müşteri portföylerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda, İTO Yan Sanayi Borsası faaliyetlerinin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması için firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yeni talep kaynakları oluşturmak üzere hedef ülkeler belirlenerek tanıtım çalışmaları yapılıyor. 2024 yılında 22’si yerli, 6’sı yabancı firma olmak üzere toplam 28 Tedarikçi Günü etkinliği düzenlendi. Gerek ana sanayici gerekse Yan Sanayi Borsası üyesi firmalardan alınan olumlu geri dönüşler doğrultusunda, 2025 yılında da Tedarikçi Günü etkinliklerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalara yeni ve farklı sektörler de dikkate alınarak devam edilecek.
DİJİTAL KOBİ’M PROJESİ GELİŞTİRİLİYOR
İstanbul Ticaret Odası’nın, Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliğinde yürütmüş olduğu, Avrupa Birliği hibesi almaya hak kazanan ‘KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi için Eşleşme Projesi’nin faaliyetleri sonucunda geliştirilen dijitalkobim.org platformunun çalışmaları 2025 yılında da sürdürülecek. Bu çerçevede, platformda altyapısı kurgulanan, ‘çözüm ortakları’ ve ‘danışmanlık’ modüllerinin hayata geçirilmesinin yanı sıra yeni küresel ortaklarla geleceğe yönelik iş protokollerinin oluşturulması planlanıyor. Platform bünyesinde geliştirilen eğitim-etkinlik modülüyle üyelere yönelik farkındalık artırıcı tematik etkinliklerin 2025 yılında da devam ettirilmesinin yanında, özelleştirilmiş müfredatın güncellenerek İTO Dijital Dönüşüm Akademisi’nin yıl boyunca en az iki kez uygulanmasına yönelik çalışmalar sağlanacak.
UR-GE VE HİSER PROJELERİ’NDE YOL AÇIK
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE) Projeleri’nde; aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren firmaların ihracata yönelik eylem ve faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Toplam süresi 3 yıl olan UR-GE projeleri kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin yüzde 75’e kadar olan bölümü, Ticaret Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Oda’nın devam eden UR-GE projelerinin yanı sıra sektörlerden gelecek taleplerin değerlendirilmesi ve ilgi oluşması halinde ek çalışmalar yapılması planlanıyor. Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projeleri (HİSER) kapsamında; toplam süresi 3 yıl olan eğitimler, firma bazlı teknik danışmanlık programları, yurt dışı ve yurt içi pazarlama faaliyetlerinin yüzde 75’e kadar olan bölümü, Ticaret Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. 2025 yılı içerisinde hizmet sektörü temsilcisi üyelerden talep oluşması halinde HİSER projeleri yürütülmesi de planlanıyor.
İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI
İTO tarafından KOBİ’lerin ihracatla tanışmaları, mevcut ihracat kapasitelerini geliştirmeleri ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2005 yılında başlatılan İhracata İlk Adım Programı’ndan (İİAP) bugüne kadar 16 etapta toplamda 342 firma yararlandı. İhracata İlk Adım Programı’nın başarısı ve üyeler nezdinde oluşturduğu yüksek olumlu etki çerçevesinde, eğitmenlerden ve katılımcılardan gelecek taleplerin de değerlendirilmesinin ardından, programa 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen 17. Etap ile devam edilecek. Bu kapsamda danışman sayısı ve program içeriği de yine gelecek talepler çerçevesinde revize edilebilecek. Bu sayede programın etki alanının ve üyelere olan katkısının en üst düzeye çıkartılması hedefleniyor. Öte yandan, programın e-ihracat, sektörel firma kümelenmeleri gibi unsurları içeren farklı konseptlerinin geliştirilmesi çalışmalarına 2025 yılında da hız verilecek.
UÇTAN UCA E-İHRACAT MERKEZİ HAZIRLIĞI
Uçtan Uca E-İhracat Merkezi Projesi kapsamında, coğrafi olarak doğu ile batı arasında merkezi bir konuma sahip olması yönleri ile Türkiye’nin e-ihracat alanındaki yüksek potansiyelinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. e-ihracata dair tüm gereksinimleri tek bir yerde toplayan ve çevresindeki e-ihracat alanındaki yabancı firmalar ve girişimciler için bir çekim alanı oluşturarak kümelenmenin ve dolayısıyla İstanbul’un bir e-ihracat merkezi olmasının önünü açacak kapsayıcı bir e-ihracat merkezi kurulması, projenin önceliği arasında bulunuyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ‘Güdümlü Proje Desteği’ ile kurulması planlanan Uçtan Uca E-İhracat Merkezi’nin destek mekanizmalarına uygun olarak en verimli şekilde hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edilecek.