Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Sanayi sektörü; navlun, işgücü ve hammadde sıkıntıları yüzünden artan talepleri karşılayamıyor. Ancak bu sorunlar, sadece Türkiye’nin değil, birçok ülkenin ortak sorunu haline geldi. Çin’de artan emtia fiyatları ve lojistik sıkıntılar yüzünden sektörde aranan üretici ve tedarikçi Türkiye oldu. İstanbul Ticaret Odası, sanayi sektöründeki bu krizi fırsata çevirmek için bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç başkanlığında, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, Meclis ve Komite Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İKİ YIL DEVAM EDECEK
Pandemiyle birlikte bazı sektörlerin zorlandığını, bazı sektörlerin de yükseliş trendini yakaladığını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Sanayi sektörü, hammadde ve yarı mamul ürünlerde tedarik sıkıntısına bir de işgücü sorunları eklenince tam kapasite ile çalışamadı. Yerli hammadde üretimi olsa da sektör, rekabet için hâlâ yurt dışına bağımlı. Sektörün toparlanması için önümüzde iki yıl var. Bu süre boyunca hammaddeyi bulduğunuz yerde alın, navlunu fiyatına bakmadan kiralayın” önerisinde bulundu.
AŞILAMANIN ÖNEMİ
Salgında oluşan varyantların insan sağlığını ve sektörleri etkilememesi için aşılamanın önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Aşılama, katma değeri yüksek sanayi sektörünü doğrudan ilgilendiriyor. Bir daha kısmi ve tam kapanma süreçlerinin yaşanmaması için aşılama süreci önemli. Aşılamayla birlikte salgın riskinin tamamen ortadan kalkmasını ve Türkovac’ın, hem Türkiye hem de gönül dostu ülkeler için bir an önce kullanım onayını almasını ümit ediyoruz” dedi.
MESLEK LİSELERİNİN GÜCÜ
Pandemi döneminde dünya genelinde işsizliğin arttığını söyleyen sektör temsilcileri, sanayi sektöründe ise durumun tam tersi olduğunu belirtti. “Çalıştıracak işçi bulma konusunda zorlanıyoruz” diyen sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Makinalarımızın tam kapasite çalışması için ara elemana ihtiyacımız var. Sanayi sektöründe sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Meslek liselerine özel bir işçi bankası kurarak, bu sektörü daha güçlü hale getirebiliriz. Almanya gibi ülkelerin kalkınmasında Türk işgücünün önemi büyük. Türkiye için de bu modeli örnek almalıyız.”
Bazı sektör temsilcileri ise üniversitelerdeki akademik bölümlerin yeterli olmadığını savunarak, “Sektörler meslek liseleriyle ortak çalışmalı. İTO gibi kurumların da hamilik sayısı artmalı” dedi.
TALEBE YETİŞEMİYORUZ
Pandemi döneminde sanayi sektörü denince rotanın Türkiye’ye çevrildiğine dikkat çeken İTO Meclis Üyeleri, şöyle devam etti: “Türkiye’ye yaptırım uygulayan ülkeler bile bizlerden ürün almak zorunda kaldı. Bunun aslında üç nedeni var: Lojistik avantaj, kaliteli ürün ve uygun fiyat politikası. Sanayi sektöründe iç ve dış piyasadaki taleplere yetişemiyoruz. Bu durumu doğru kullanırsak krizi fırsata çevirebiliriz. İki yıl daha sürmesi beklenen sorunları çözerek dünyadaki konumumuzu güçlendire-biliriz. Geçmişteki navlun yatırımlarından acı sonuçlar çıkarmış olsak da korkmadan bu süreçlerden ders çıkararak konteyner üretimi için adım atmalıyız. Biz neden konteynerlerimizi üretmiyoruz? Çin, nasıl bir zamanlar esamesi bile okunmayan bir ülke iken şimdi dünyanın en büyük ekonomisi olduysa Türkiye de bunu gerçekleştirebilir.”
LME DEPO TALEBİ
İstişare toplantısında, Londra Metal Borsası’na (LME) kayıtlı depoların açılması da görüşüldü. Dünyada bu şekilde bine yakın depo olduğunu belirten sektör mensupları, “Rakiplerimiz alüminyum ve diğer demir çelik ürünlerini depolara koyuyorlar. Serbest bölge kapsamındaki bu depolar sayesinde firmalar stok maliyetini de düşürüyor” dedi. Sektör mensupları, depoların açılmasının, Türkiye’nin finans merkezi olması açısından da kuvvetli bir adım olacağını vurgulayarak, “Bu depolar hammaddeye ulaşmanın güç olduğu bu dönemler için önemli. Keşke daha önceden oluşsaydı, fakat şimdi bunun elzem olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
ALÜMİNYUMDA REKABET İÇİN DÜZENLEME ŞART
KDV iadesinde 35 Seri No’lu KDV Tebliği nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlatan sektör temsilcileri, mahsup işlemlerinin daha kısa sürmesini talep etti. Türkiye’de yıllık 1.2 milyon ton alüminyum kullanıldığını belirten sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Bunun yüzde 50’si iç piyasada kullanılıyor, yüzde 50’si ihraç ediliyor. İhracatımızın büyük bölümü AB ülkelerine olduğu için vergilerle karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle metal sektöründe kârlılık oranları çok düşük ve ticaretimizin vergileri karşılamadığı zamanlar oluyor. Rekabet için bu alana bir düzenleme getirilmeli.”
BOKSİT REZERVİMİZ 2045’E KADAR YETER
Toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, alüminyumun işlenmemiş hali olan boksit madeninin, sanayi sektörü için önemli olduğunun altını çizdi. Boksit maden yataklarının Türkiye’de fazlasıyla bulunduğunu söyleyen Taş, “Türkiye boksit konusunda 2045’e kadar yetecek rezerve sahip. Hem sanayi sektörü hem de kaplama sektörü için boksit çok gerekli. Fakat biz bu madeni ithal ediyoruz. Türkiye’de bu kadar boksit yatağı varken biz neden zenginliğimizi kullanamıyoruz? Bu madenleri kullanarak dışa bağımlılığı azaltabiliriz” dedi.
TEŞVİKLER SEKTÖREL OLMALI
İstanbul’da yatırım teşvik belgesinin yüzde yüz arttığını belirten sektör mensupları, “Kârlılığın artması için teşvikler sektörlere göre yapılmalı. Firmalar, faizler yüzünden yatırımlarını gerçekleştiremiyor. Yurt içinde Kredi Garanti Fonu, yurt dışında ise Eximbank, sektöre katkı sağlamalı” talebinde bulundu.
HAMMADDE İTHALAT VERGİSİ KALDIRILMALI
Pandemiyle birlikte metal sektöründe ihracatın arttığını belirten İTO Meclis Üyeleri, ancak hammadde fiyatlarının TL bazında yüzde 100, dolar bazında ise yüzde 200 artış gösterdiğini söyledi. Üyeler, “Türkiye’de üretimi zor olan ürünlerden hammadde ithalat vergileri kaldırılmalı. Bu düzenleme, hem sektörü korumaya devam edecek hem de yurt dışı rekabetimizi artıracak” önerisinde bulundu.
OSB’LERDE YER SORUNU
İstanbul’da yeni OSB yapılmayacağı için mevcut bölgelerdeki fiyatların yüksek olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, devletin bu konuda firmalara yer göstermesi gerektiğini kaydetti. Kaplama ile uğraşan sektör temsilcileri, sıkıntılarını şöyle dile getirdi: “Sektörümüzün üretim bandı atık ve kirli diye OSB’ler tarafından kabul edilmiyoruz. Ticaretimizi bu yüzden artıramıyoruz ve durma noktasına geldik. Kaplama sektörü için acilen yer gösterilmesi gerekiyor.”
26 Temmuz 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe