Salı, 05 Kasım, 2024
Femsan, geliştirdiği motorlarla 35 yıldır Türk savunma sanayinin dışa bağımlılığının azalmasına önemli katkılar sağlıyor. Firma, bu süreçte askeri projelerden edindiği tecrübeyle şimdi endüstri amaçlı araçlarda daha büyük pazarlara açılmayı hedefliyor.
HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI
Teknoloji ve inovasyona yaptığı yatırımlarla savunma sanayinin önemli tedarikçilerinden biri olan Teknopark İstanbul firmalarından Femsan, tanklardan zırhlı araçlara, İHA’lara ve radarlara kadar birçok ürünü kendi tasarlayıp, seri üretim yapıyor.
Ar-Ge yatırımlarıyla da dikkat çeken Femsan Grup’un CEO’su Latif Cengiz, İstanbul Ticaret’e şirketin dijital dönüşüm sürecini, projelerini ve gelecek hedeflerini anlattı.
Femsan’ı bize kısaca tanıtır mısınız? Ürün ve hizmetleriniz neler?
Femsan için her şey 35 yıl önce geleneksel fırçalı tip DC motor üretimiyle başladı. Ardından Türkiye’nin ilk servo motor üreticisi oldu. Yine dünyada sayılı oluksuz fırçasız doğru akım motoru üreticilerinden biriyiz. Geldiğimiz noktada üç farklı yerleşkede yaklaşık 300 personelimiz ile ürün ve hizmetlerimizi iyileştirmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Sadece komponent bazlı DC motor üreticisi olmanın çok ötesindeyiz. Savunma sanayine hizmet etmek için üst düzey imkanlarla donatılmış oldukça modern bir üretim tesisimiz var. Montaj işlemlerine ek olarak talaşlı imalat, lazer kaynak, boyama gibi üretim proseslerini de bu tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Son derece güvenilir döner ve lineer tip elektromekanik eyleyiciler, alternatörler ve kanat tahrik sistemleri ile birlikte hassas güdüm kiti, kanatlı güdüm kiti gibi bazı alt sistemler tasarlama ve üretme yeteneklerine de sahibiz. Bu ürünler savunma sanayinde makinalı tüfek platformlarında, taretlerde, radar platformlarında, mühimmat fırlatma rampalarında, mühimmatın kendisi üzerinde, İHA’larda, İKA’larda birçok farklı uygulamada kullanılıyor.
IDEF’TE GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Yeni lansmanını yaptığınız üründen bahseder misiniz?
Endüstriyel araçlarda elektrifikasyonun ne denli büyük bir hızda yayıldığını hepimiz biliyor ve gözlemliyoruz. Askeri uygulamalarda da benzer bir yönelim söz konusu. Femsan olarak biz de mevcut kabiliyetlerimizi bu alanda kıymetlendirme ve hem firmamız hem de ülkemiz adına faydalı çalışmalar ortaya koyma konusunda kararlıyız. En son IDEF 2023 Savunma Sanayi Fuarı’nda METAS (Milli Elektrikli Tahrik Sistemi) adını verdiğimiz ürün ailesinin yeni ferdinin lansmanını gerçekleştirdik.
ZIRHLI ARAÇLARA ÖZEL
METAS ürün ailesi, yüksek manyetik performansa sahip NdFeB mıknatıslar, yüksek akım yoğunluğuna sahip silisli saclar, termal iletkenlik kat sayısı yüksek malzemeler ve yüksek sıcaklık dayanımlı izolasyon malzemeleri kullanılarak oluşturulan bir dizi elektrik motorunu içeriyor. Bu ürün ailesinin en son üyesi, askeri paletli zırhlı araçlar için tasarlanmış bir tahrik sistemidir. Sistem, 3 fazlı IPM motor yapısında, 220 kilovat gücünde, 2800 Nm tork üretebilen, maksimum hızı 3700 RPM olan, 500-800 VDC aralığında çalışma gerilimine ve rejeneratif frenleme özelliğine sahip sıvı soğutmalı bir çözüm sunuyor.
ÜRÜN GAMI VE PAZAR
Amacımız orta vadede METAS ürün ailesini zenginleştirmek ve birçok farklı sınıftaki araç için elektrifikasyon süreçlerine çözüm sağlamak. Elbette askeri projelerin ön ayak olduğu bu tür ürün geliştirme faaliyetlerinden elde ettiğimiz deneyim ile ortaya koyduğumuz çözümleri kademeli şekilde endüstriyel maksatlı araçlara entegre ederek çok daha büyük bir pazara hitap etmeyi stratejik olarak hedefliyoruz.
KÖRFEZ PAZARI ÖNEMLİ
İhracat yapıyor musunuz? Daha çok hangi bölgelerden talep var?
Endüstriyel ürün gruplarımız Avrupa’nın birçok ülkesinde kullanılıyor. İşbirliği içerisinde olduğumuz irili ufaklı partnerlerimiz mevcut. Son 2 yılda ihracatta özellikle elektrifikasyon projeleri ile birlikte iş hacmimiz ciddi seviyede genişledi. Kuzey Afrika ve Asya bölgelerinde de iş ortaklarımız var. Son zamanlarda Körfez ülkelerinden talepler alıyoruz. Bu bölgelerde de yerel yönetimler yer altı kaynakları ile sahip olunan mevcut refahı sürdürülebilir kılma adına artık teknolojiye odaklanmış durumda. Katma değerli işler ortaya koymaya çalışıyorlar. Biz de kabiliyetle-rimiz dahilinde bu bölgelerden gelen talep ve ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirmeye çabalıyoruz. Bizim için önemli bir pazar olacağına inanıyoruz.
AR-GE İÇİN ÖZEL FİRMA
Ar-Ge ekibiniz var mı? Yapay zeka ya da ileri teknolojiden yararlanıyor musunuz?
Elbette var. Ar-Ge faaliyetlerine oldukça büyük önem veriyoruz. Hatta Femsan’a bağlı bir Ar-Ge firmamız var. Femsan grup şirketlerinden MOTEK, tamamen motor teknolojilerine odaklanan bir Ar-Ge firmasıdır. Personel sayısı için de 35’i mühendis olmak üzere yaklaşık 45 diyebiliriz. Firmamız bünyesinde tasarım, analiz ve ürün geliştirme faaliyetlerini destekleyecek birçok lisanslı yazılıma sahibiz. Bu programlar Ar-Ge şirketlerinin olmazsa olmazı zaten. Teknolojik altyapıya değinecek olursak Femsan, kendi teknolojik altyapısını kendi tasarlayıp üretme kabiliyetine haiz bir firma. Bu açıdan oldukça güçlüyüz. Özel motor, eyleyici ya da sistem seviyesinde ortaya koyduğumuz çözümlerimiz için yine özel test sistemleri tasarlayıp geliştirebiliyoruz. Seri üretime taşınan işlerde de yine bu test altyapısından faydalanıyoruz. Sürekli yenilenen ve gelişen bir makina parkurumuz var.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Yapay zekayı işimize nasıl entegre edebileceğimiz konusunda düşünüyoruz, ancak bu bizim için hiç de kolay bir mesele değil. Standart dışı, özelleştirilmiş çözümler ve ürünler üzerine çalışan bir firma olduğumuzdan bu tür bir entegrasyonu gerçekleştirebilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Şu sıralar dijital dönüşüme odaklanıyoruz. Yapay zeka dijital dönüşüm başlığının altında bir gündem maddesi olarak sırasını bekliyor. Personelimizce kişisel asistan olarak gündelik işlerde kullanılıyor. Bunu doğrudan iş akışlarımızın bir parçası haline getirmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var.
İSPANYOL PARTNERLE ELEKTRİKLİ MOTOSİKLETE İNOVATİF ÜRÜN
Hedefte başka projeler var mı? Farklı alanlarda yer alacak mısınız?
Endüstride bir elektrikli motosiklet platformuna entegre ettiğimiz ve seri üretime başladığımız güç yoğunluğu açısından oldukça inovatif bir ürünümüz var. Partnerimiz İspanya’da. Buna benzer projelerde yer almayı ve üretim hacmimizi orta vadede 2-3 kat artırmayı hedefliyoruz. İnovasyonu, yeniliği ve teknolojiyi seven bir firmayız. Savunma sanayinde sistem seviyesindeki birçok platformda en az bir ürünümüz yer alıyor.
YAŞAYAN BİR EKOSİSTEMİN PARÇASIYIZ
Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler?
Teknopark yaşayan bir ekosistem. Onlarca, hatta yüzlerce firma bir arada değer yaratmaya çalışıyor ve çabalıyor. Farklı projelerde bu firmalardan bazıları ile Ar-Ge ortağı olarak işbirliği içinde çalışıyoruz. Binlerce personel istihdamı oluşuyor ve belirli seviyede ortak kültür ile genç mühendislerimiz bu ekosistemin içerisinde yetişiyor. Biz de bu ekosistemin bir parçası olduğumuz için mutluyuz. Diğer yandan, mali açıdan birtakım avantajlar da söz konusu. Ar-Ge’den elde edilen kazançlar için gelir ve kurumlar vergisinden muafiyet var. Personel ücretlerine bazı vergi istisnalarından da bahsedebiliriz.
27 Kasım 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba