Yurtdışında işi kamu alsın inşaatı biz yapalım

Giriş: 28.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Konut İnşaatı ile İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi, ortak bir toplantı gerçekleştirdi.
İTO İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Yusuf Cevahir’in oturum başkanlığında yapılan toplantıda, inşaat sektörünün genel sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç de katıldı.

YURTDIŞINDAKİ DAVALAR

Yurtdışında iş yapan Türk firmalarının, Türk işçiler tarafından açılmış tazminat davaları nedeniyle zor durumda kaldığını belirten Yusuf Cevahir, komitelerine bu konuda başvurular yapıldığını söyledi. Cevahir, bazı hukuk bürolarının da bu konuyu rant kapısı olarak gördüklerini ifade ederek, “Dünyada ikinci olan Türk inşaat sektörü, açılan davalar nedeniyle yurtdışında Türk işçi çalıştıramayacak duruma geldi” dedi.

KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ

Sorunların, çözüm önerileriyle birlikte ilgili mercilere aktarıldığını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, şöyle konuştu: “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Lütfi Elvan, İTO’yu ziyaret etti ve istişare toplantısı gerçekleştirdi. TOBB, en kapsamlı Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı’nı İTO’da gerçekleştirdi. Bu toplantılarda da meseleler gündeme getirildi. Ticari ataşelik konusunun tamamen TOBB’a bırakılmasını önerdik. Olumlu yaklaşım var. İnşallah sonuç alınır.”

Toplantıda TOKİ, KİPTAŞ gibi kamu kurumlarının yurtdışında iş üstlenip, özel sektörü devreye almasının, sektörde yurtdışı pazarlara açılma girişimlerini artıracağı görüşü de dile getirildi. Oturum başkanı Yusuf Cevahir ise bu konuda öncelikle devletlerarası bir teminat mekanizmasının kurulması gerektiğine işaret etti.

YABANCILARIN TAŞINMAZ ALIMI

Toplantının sonunda, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, yabancıların Türk vatandaşlığına geçişiyle ilgili eylül ayında yapılan yeni düzenleme hakkında sunum yaptı. Akbal, yeni düzenleme ile yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari gayrimenkul bedelinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildiğini hatırlattı. Akbal, Suriyeli yatırımcıların, 1938 yılındaki bir düzenleme nedeniyle mülk almasında sorun olduğu bilgisini verdi. Çözüm konusunda, çalışma yapılması gerektiğini de ifade etti.