HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Kültür ekonomisindeki girişimlerin, Türkiye İstatistik Kurumu Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam 2022 verilerine göre oluşturduğu katma değer, 55 milyar 761 milyon 289 bin lira oldu. Bu yönüyle diğer sektörlerin gelişmesine de katkı sağlayan Türkiye kültür ekonomisi, yurt dışı fuarlara daha etkin katılarak marka değerini artırmak istiyor. Kültür ekonomisinin durumu, İTO Kültür, Sanat ve Spor İhtisas Komitesi Toplantısı’nda ele alındı.
Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlığında, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Münir Üstün, konunun tüm taraflarının hazır bulunduğu toplantıya katılmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Bundan sonraki toplantılarda konunun taraflarından bir ya da ikisine özel gündem ayırarak daha odaklanmış çözümler üretebiliriz” dedi.
TERMİNOLOJİ ENGELİ
Toplantıda, sektöre ait sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılırken, fuar destekleri de gündeme geldi. Kültür alanında bazı uluslararası organizasyonların festival olarak adlandırılmasından dolayı yurt dışı fuar desteğinin kapsam dışında kaldığına dikkat çekildi. Bu nedenle kültürel organizasyonların festival yerine fuar olarak tanımlanması gerektiği vurgulandı. Sektörel faaliyetlerin çıktılarının net olarak ortaya konmasının da devlet destekleri açısından önemli olduğu belirtildi.
İSTANBUL TİCARET ODASI’NIN KATKISI
Toplantıya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ile Genel Sekreter Erdal Cesar, İstanbul İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Ayşin Deniz Kuru ve Fatih Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Abdullah Kargılı da iştirak etti.
Dr. Kuralay, İTO’nun kültür ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu vurguladı.