HABER: MESUDE DEMİRHAN
İstanbul Ticaret Odası Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç başkanlığında, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda; ara eleman sorunu, gri suların kullanımı, mühendislik firmalarının yurt dışında proje üstlenmesinin teşviki ile sektörün ihtiyaçları ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç, İTO’nun 815 bin üyeye ulaştığını ve Türkiye’de her 4 firmadan 1’inin İstanbul’da olduğunu söyledi. İstanbul’un üretim ve ticaretin kalbi olduğunu vurgulayan Köç, ”İTO olarak ana görevimiz ve misyonumuz, özel sektörün iş dünyasının yaşadığı problemleri çözüm önerileriyle beraber derlemek, toparlamak, diğer sektörlerin problemleriyle konsolide etmek, bürokrasi ve siyaset arasında da bunların çözümüne yönelik köprü olmak” dedi.
ELEMAN İHTİYACI
Eleman açığına da değinen Köç, özellikle mavi yaka tarafında her sektörün ciddi problem yaşadığını dile getirdi. Meslek liselerinde yetişen öğrencilerin sektörün ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğuna dikkat çeken Köç, “İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde de mesleki eğitim okulumuz var. Eğitim programı, sektörün ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak yeniden şekillendirilebilir. Hem Odamızın hem de üniversitemizin bu noktada bir desteği var. Sektör olarak bu konuda talepte bulunabilirsiniz” diye konuştu.
FİRMALAR TEŞVİK EDİLMELİ
Köç, inşaat sektörünün en büyük sektör olduğunu belirterek, bunun içinde de mekanik ile doğalgaz tesisatının önemli kalemlerden biri olduğunu aktardı. Sektörün son yıllarda hem projelendirme hem de mühendislik yönüyle de gelişen bir alan olarak dikkat çektiğini kaydeden Köç, şu bilgileri verdi: “Yurt dışında yaşadığımız en büyük problem, projeleri maalesef Avrupalı firmaların hazırlaması. Proje yönetimini onlar yapıyor. Proje için kullanılacak malzemeleri de maalesef proje yönetimini yapan firmalar belirliyor. Bu alanda ürünlerimizin tanımlı ürün statüsünde Avrupa’ya girmesi de zor oluyor. Bu sebeple mühendislik firmalarımızın yurt dışı projelerini üstenmeye teşvik edilmesi lazım. Bu, aynı zamanda ürünlerin ihracatının da önünü açacak.”
GRİ SULARIN KULLANIMI ARTTI
İTO Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı Meslek Komitesi Başkanı Ali Dönmez, ara eleman açığıyla ilgili İTO’nun yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi: “İstanbul’da yaklaşık 36 mesleki eğitim lisesi ve 60 meslek eğitim lisesi var. Kendi imkanlarımızla İTO’nun katkısıyla laboratuvarlar yenileniyor. Tesisat dersinde ders gören bir öğrenci, kombiyi nasıl sökeceğini ve takacağını bizzat yerinde öğreniyor. İTO’nun katkılarıyla artık son 4 yıldır bu öğrencilerimiz meslek lisesi diploması da alabiliyor. Yetişmiş nitelikli eleman olarak mezun oluyorlar. Öğrencilerimizi işyerlerimizde yetiştirip, sektöre de fayda sağlayabiliriz. Nitelikli eleman açığımızı da bu şekilde kapatabiliriz.”
Dönmez, gri suların kullanımının yasallaştığını hatırlatarak, çevre ve şehircilik projelerinde ikiye ayrıldığını söyledi. Devletin üstlendiği 60 bin metrekare ve üzeri projelerde daha verimli olabilmesi için gri su kullanıldığını anlatan Dönmez, ”İkinci olarak da İSKİ’nin onayladığı ruhsat projeleri var. İSKİ’de 30 bin metrekare üzerinde parsel bazlı yapılan tüm yatırımlarda gri suların kullanımı zorunlu. Su, artık dünyada en değerli varlık olacak. Gelecekte sadece su konuşacağız” dedi.