tatil-sepeti

Yosunlardan jet yakıtı üretecek Avrupa’nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi, İstanbul’da açıldı. Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) dahilinde hayata geçirilen tesis, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’taki Sarıtepe Yerleşkesi’nde yer alıyor.

Ar-Ge içeren proje kapsamında, Türkiye’nin temel ihtiyacı olan birçok ürün, hiçbir fosil yakıta bağlı olmadan tamamen yosun (alg) tabanlı doğal kaynaklarla üretilecek. İleri teknolojili tesisin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye, AB ile ortak finansman sağlanan, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA’nın önemli bileşenlerinden ‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın da yürütücüsü. INDEPENDENT projesi, programın en güzel örneklerinden biri. Boğaziçi Teknopark işbirliğinde geliştirilen bu nadide projeye yaklaşık 6 milyon Euro destek sağladık” dedi.

GIDA ÜRETİMİ

Bakan Varank, tarım arazisine ihtiyaç duymadan, kontrollü üretim alanlarında yetiştirilen özel yosun türlerinin sağlıklı gıda temininde önemli bir rol üstlenmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: “INDEPENDENT projesinde, tamamen yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri de yürütülüyor. Buradaki çalışmalar, sağlık, gıda, tarım, hayvancılık ve çevre gibi sektörlerde 11 farklı yosun tabanlı biyoekonomi modelinin temelini atacak.”

KOBİ’LERE ÖNCÜLÜK

İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin hedef grupları arasında ilgili sektörlerdeki girişimci KOBİ’ler, Ar-Ge şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor. Proje sayesinde oluşan tecrübe, bilgi ve birikim, yosun tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ’lere danışmanlık, proje geliştirme, ürün test ve analiz hizmeti olarak aktarılarak. KOBİ ve girişimcilerin başlangıç maliyetleri düşürülerek, yosun biyoteknolojileri alanında yatırım yapmaları kolaylaştırılacak.

ÇEVRECİ YAKIT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesinin hayata geçtiğini belirterek, “Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen projede, biyojet yakıtı üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları tamamlandı” dedi. Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Açılan bu tesisle birlikte büyük ölçek üretime geçiliyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak. Biyoyakıt kullanan bir uçağa bindiğinizde yüzde 80 daha az sera gazıyla yolculuk yapmış olacaksınız.”

THY BİYOYAKIT İLE UÇACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tesiste üretilen biyoyakıtla test uçuşu yapılacağını söyledi. Yosunlardan elde edilen biyojet yakıtının jet motorunda test edildiğini belirten Varank, “Uluslararası havacılıkta yüzde 50 yakıt, yüzde 50 biyojet yakıtı kullanımına izin veriliyor. Tesislerde üretilen biyojet yakıtı, yıl içerisinde sertifikasyon işlemleri tamamlandıktan sonra THY tarafından test uçuşunda kullanılacak” diye konuştu.

TESİSİN ÖZELLİKLERİ

* İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Ar-Ge Merkezi, Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi özelliği taşıyor.

* Tesisin elektrik ihtiyacı, rüzgar enerjisi santralinden karşılanacak.

* Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesine sahip olacak.

* Cari açık verilen birçok ürün, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeli ile burada geliştirilip üretilecek.

* Ürünler hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan, alg denilen yosun tabanlı doğal kaynaklardan elde edilecek.

17 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem