Cuma, 22 Kasım, 2024
Yılan, hemen her kültürün, her toplumun mitolojisinde yer sahibidir. Bu soğuk, ürkütücü, zehriyle öldüren canlı, mitolojik anlatılarda hem saygı görür hem korkuyla karşılanır. Bu ikili duyguyu mümkün kılan tabiatıyla yılan, tıbbın da sembolüdür. Zehir de panzehir de ondadır.
Bilim insanları, tıp, yılan ilişkisinin kadim geçmişini hatırlatacak cinsten bir buluşa imza attı. Yılan zehrinin hayati kanamalara şifa olacak bir yapıştırıcıda kullanıldığı bir makale ile duyuruldu.
10 KAT GÜÇLÜ
İçlerinde Kanada Western Üniversitesi çalışanlarının da bulunduğu bir grup bilim insanı, endemik ve çok zehirli bir tür olan mızrak başlı yılanın zehrinde bulunan batroxobin enziminden kanın pıhtılaşma sürecini hızlandırarak kanamaları kolayca durdurabilen bir yara yapıştırıcısı geliştirdi. Bu yeni yapıştırıcı, halihazırda kullanılan fibrin yapıştırıcıdan 10 kat güçlü ve kanamayı da yarı zamanda durdurabiliyor.
Küçük, taşınması ve uygulanması kolay yapıştırıcı savaş yaralanmalarından trafik kazalarına, ekstrem spor faaliyetlerinde yaşanabilecek yaralanmalara kadar her yerde acil müdahalede kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Yapıştırıcının aplikatörü ilk yardım çantalarına kolayca sığacak büyüklükte.
Western Üniversitesi profesörlerinden Kibret Mequanint, yapıştırıcıyı uygulamanın da son derece basit olduğunu söylüyor.
Bir tüp içerisindeki yapıştırıcı, tıpkı bir merhem uygular gibi yaranın, kesinin üzerine sıkılıyor ve üstüne birkaç saniye ışık tutulması gerekiyor. Mequanint, yapıştırıcıyı aktive edecek ışığın özel bir niteliği olmadığını vurguluyor.
Cep telefonunuzdaki fener bu işi görebilir. Yapıştırıcı, deneylerde pek çok farklı kanama durumu için test edildi. Örneğin, bir farenin kesilen kuyruğu üzerinde yapılan deneylerde, yapıştırıcı kan kaybını 34 saniye içerisinde yüzde 78 oranında azalttı.
03 Ağustos 2021 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
20 Kasım 2024 Çarşamba