Yılan balığından 100 volt elektrik

Giriş: 04.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Modern tıp, insan vücuduna entegre edilen elektrikli cihazların geliştirilmesi için ç​alışıyor, uğraşıyor. Pil ile çalışan bu cihazlar, ​henüz tamamen sorunsuz ​değiller; sağlık için birtakım tehlikeler arz ediyorlar. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın, özellikle pillerin zehirli maddeler içermesi, bilim insanlarını farklı çözüm arayışlarına sevk ediyor. Bir diğer önemli sorun da bu pillerin bir süre sonra değiştirilmek zorunda olması.

PİLE İHTİYAÇ YOK

Yani yeniden bir ameliyata ihtiyaç duyulması zorunluluğu söz konusu olabiliyor. Oysa doğada pile ihtiyaç duymadan ve vücuduna zarar vermeden elektrik üretebilen bir canlı var: Yılan balığı!

Bilim dünyasının ilerlemesinde tabiattan alınan ilhamlar önemli bir yer tutuyor. Fribourg ve Michigan Üniversiteleri’nden araştırmacılar, insan vücuduna zarar vermeyecek elektrik üretimine odaklanırken, yılan balığını örnek almalarına şaşırmamalı.

VERİMLİLİĞİ ARTACAK

Yılan balığının vücudunda, üst üste ve uzunlamasına giden küçük hücrelerin sodyum ve potasyum iyonlarından yararlanarak ürettikleri elektrik, 600 volta ulaşıyor. Bilim insanları, tuzlu ve tatlı su kullanarak yılan balığında olan sisteme benzer bir düzenek kurarak, 100 volt elektrik üretmeyi başardılar.

Elektrik üreten yapay bir organ olarak tanımladıkları buluşları henüz yılan balığı kadar yüksek oranda enerji üretmiyor. Yapay organın ürettiği elektriğin verimliliğini artırmak adına çalışan uzmanlar, yılan balığının elektrik üreten organlarının çok karmaşık olduğunu ve mevcut teknolojiden çok daha ileri olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlar, asıl önemli olanın, aynı prensibi kullanabilmek olduğunu, bunu da başardıklarını dile getiriyorlar.

3D YAZICI İLE KİŞİYE ÖZEL SAAT

Hastanın kırılan kolunu ya da bacağını klasik yöntemlerle alçıya almak yerine 3D yazıcıların yardımıyla hastaya özel plastik döküm-alçı üretmek giderek yaygınlaşıyor. Los Angeles’ta bulunan bir firma ise buna benzer bir şeyi tıp alanının dışında deniyor: Kişiye özel kol saati üretimi!

ÜÇ BOYUTLU TARAMA

Synchronos adlı firmanın geliştirdiği yöntem ile kişiye özel saat yapılıyor. Önce 3D tarayıcı müşterinin adresine gönderiliyor. Müşteriden kolunu üç boyutlu olarak taraması isteniyor. Bunu nasıl yapacağına dair bir kılavuz da paketin içinde bulunuyor. Toplanan data şirkete gidiyor. Bu şekilde 3D yazıcıdan metal bir saat kayışı üretiliyor.

ALTIN KAPLAMA

Metal tozuna lazer tutularak metalin eritilmesi ile katman katman oluşturulan saat kayışı, tamamen 3D yazıcıda üretilmiş oluyor. Müşteriler titanyum, çelik veya alüminyum kayışlardan birini seçebiliyor. İstenirse 18 ayar altın ile de kaplanabiliyor. Saat ise Alpha isminde İsviçre tipi bir saat. Çizilmeye karşı korumalı camı ve 10 metreye kadar su geçirmezlik özelliği var. Henüz seri üretime geçmemiş bulunan ürün için internet üzerinden sipariş verilebiliyor. Erken siparişler için en ucuz modele 139 dolar istenirken, daha sonra fiyatın 500 dolara çıkacağı belirtiliyor.
Az sayıda üretilecek titanyum modellerin ise 3 bin dolara kadar satılabileceği konuşuluyor.