- a2 Teknoloji’nin geliştirdiği ‘a2-VCA Maske Tespit Sistemi’, açık ve kapalı alanlarda maske takmayanları veya hatalı kullananları anında tespit ediyor. Firma bu sistemi, partneri Hanwha Techwin ile 80 ülkede satışa sundu.

- a2 Teknoloji’nin plaka tanıma, elektronik denetleme sistemleri, video içerik analizi uygulamaları ise 5 kıtada, 22 ülkede, 7/24 aktif hizmet veriyor.

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından a2 Teknoloji, yeni ürünü yüzde 100 yerli ‘a2-VCA Maske Tespit Sistemi’ni global partneri Hanwha Techwin ile 80 ülkede satışa sundu. Hem açık hem kapalı alanlarda maske takmayanların yanı sıra maskeyi hatalı takanları da anında tespit eden sistem, 6 haftada Kuzey Amerika, Latin Amerika, Asya ve Avrupa’ya ulaştı.

TAMAMI YERLİ SİSTEM

Yapay zeka tabanlı ‘a2-VCA Maske Tespit Sistemi’, yüzde 100 yerli olarak sıfırdan geliştirildi; kurulum ve kullanımı ise son derece basit. Aynı network üzerinde bulunan PC, telefon ya da tabletten sisteme erişilebiliyor. Opsiyonel olarak sunulan bulut platform sayesinde birçok şubenin yönetim ve raporlamaları tek noktadan yapılabiliyor. a2 Teknoloji’nin; plaka tanıma, elektronik denetleme, video içerik analizi uygulamaları alanında geliştirdiği projeleri ise 5 kıtada, 22 ülkede aktif olarak çalışıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını a2 Teknoloji’nin kurucularından Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Murat Mutlu cevapladı. Mutlu, şirketini kurmadan önce 12 yıl yurtdışı otomasyon projelerini yürüttü.

VİDEO ANALİZ ÇÖZÜMLERİ

a2 Teknoloji’yi tanıtır mısınız?

2012 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan a2 Teknoloji olarak, Teknopark İstanbul ve Ankara Bilkent Cyberpark ofislerinde Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Özellikle son beş yıldır, akıllı ve güvenli şehir projelerine yöneldik. Ağırlıklı olarak ‘video analiz’ çözümlerine odaklanmış, yenilikçi, başarılı ve dinamik bir teknoloji firmasıyız. Covid-19 salgını sürecinde maske tespit sistemlerini geliştirip, devreye aldık. Diğer çözümlerimizi de piyasaya sunmak üzereyiz.

SIFIRDAN YAZILIM GELİŞTİRİYOR

Trafik ve ulaşım güvenliğinde ‘Otomatik Kaza Tespiti ve Olay Algılama’, ‘Elektronik Denetleme Sistemleri ve Plaka Tanıma Sistemleri’, ‘Merkezi Yönetim Sistemleri’, ‘Araç Altı Denetim Sistemleri’ geliştiriyoruz. Tüm algoritmalarını, veri setlerini, yapay zeka modellerini kendi bünyemizde sıfırdan geliştiriyoruz. Böylece yeni ihtiyaçlara ve değişen şartlara çok hızlı adapte olabiliyoruz. Dinamik yapımız sayesinde çok kısa sürede Türkiye’de önemli bir pazar payı yakaladık.

TCDD, EGM, KGM, İBB KULLANIYOR

Türkiye’de hangi kurumlarla çalışıyorsunuz?

Yazılımını ürettiğimiz yüzde 100 yerli ve milli plaka tanıma sistemleri; Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, farklı hava ve iklim koşullarında test edilip, onaylandı. Türkiye’de 42 şehirde 500, ayrıca özel bir proje kapsamında 81 şehirde 200 ürünümüz kullanılıyor. Çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşu, 1500’den fazla noktada a2 Plaka Tanıma Sistemi’ni 7/24 aktif halde kullanıyor. Raylı Ulaşım Video Analiz Sistemimiz, TCDD Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın güvenliğini sağlıyor. a2-VCA Olay Algılama Yazılımımız, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tünellerinde tercih edildi ve yayılmaya devam ediyor. a2-Enforcement Elektronik Denetleme Sistemlerimiz, Türkiye’deki 16 projede hizmet veriyor.

DÜNYANIN PLAKASINI OKUYOR

Akıllı ve güvenli şehir ürünleriniz neler?

Akıllı ve Güvenli Şehirler Sistemi kapsamındaki 22 ürünümüz, yoğun olarak trafik, ulaşım ve güvenlik sektörlerinde, özellikle kritik kamu projelerinde kullanılıyor. Geliştirilen uygulamalar, esnek ve modüler yazılım mimarisi sayesinde çeşitli kamera markaları, video yönetim yazılımları, otomasyon uygulamaları ve kamu servisleri gibi birçok üçüncü parti sistem ile entegre çalışabiliyor. 4 ülkenin 11 şehrinde yaklaşık 1000 plaka tanıma sistemimiz kullanımda.

22 ÜLKEDEKİ TÜRK TEKNOLOJİSİ

Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’dayız. Sistemlerimiz; Çin, Rusya, ABD, Meksika, Brezilya, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore dahil 22 ülkede kesintisiz çalışıyor.

Mesela; a2 Plaka Tanıma Sistemleri, Riyad Havalimanı da dahil ulusal güvenlik, istihbarat, gizli servis, polis ve askeriye gibi kritik kurumlar tarafından 8 şehirde, 100’ün üzerinde noktada kullanılıyor. Şu anda devam eden bir projemizle yılsonunda
200 noktayı geçeceğiz.

SOMALİ’YE PLAKA TANIMA SİSTEMİ

En yoğun çalıştığımız ülkelerden biri de Somali. Ülgen Endüstriyel Sistemler ile birlikte Somali’nin ilk güvenli şehir projesinde yer alıyoruz. Mogadişu’da 800 şerit Plaka Tanıma Sistemi ile İstanbul’dan bile daha yoğun bir güvenlik ağı kuruyor, arka planda çalışan merkezi sistemleri de geliştiriyoruz.

HATALI MASKE ALARMI

Açık hava, kapalı alan, kapı girişi gibi noktalarda yüzde 98’in üzerinde verimle çalışan a2-VCA Maske Tespit Sistemi, hatalı maske kullanımlarını da tespit ediyor. Maskeyi çenesine takan ya da ağzı kapalı ama burnu açık kalan kişiler için de alarm veriyor.

MASKESİZ KİŞİ ALARMI

a2 Teknoloji’nin kurucularından Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Murat Mutlu, ‘a2-VCA Maske Tespit Sistemi’nin kameradan aldığı görüntüleri gerçek zamanlı olarak işlediğini belirterek, “Kontrol noktasından geçenleri tespit ediyor ve maske takıp, takmadıklarını analiz ediyor. Maske takmayan kişi algılandığında sesli ve görsel alarm vererek, hem maskesiz kişiyi hem de yetkili personeli uyarıyor. Açık ve kapalı tüm alanlara uygun, basit bir kurulumu var. Bilgisayar ya da harici bir işlem ünitesine gerek kalmaksızın, doğrudan kamera üzerinde çalışabiliyor. Pazar yeri, açık hava etkinlik alanlarında da verimliliği yüksek. Şapka, gözlük, atkı ve başörtüsünden etkilenmiyor” dedi.

90 ÜLKEDE HİZMET

2012 yılından bu yana yenilikçi teknolojiler geliştiren a2 Teknoloji, global partnerleri Hanwha Techwin, Pelco ve Huawei ile 5 kıtada 90’dan fazla ülkede hizmet verebiliyor. Gerçek zamanlı, yüksek performanslı ve başarısı kanıtlanmış çözümleri ile çeşitli uygulama alanlarında 22 ülkede, binlerce noktada 7/24 aktif olarak çalışan sistemleri ile faaliyette.

08 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Teknoloji