tatil-sepeti

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Foxlab&Robotics, gaz kromatografi (GC) sistemlerini yerlileştiriyor. İlaç, petrol, gıda, çevre, tıp, adli tıp, kozmetik gibi birçok sektör laboratuvarı için en önemli cihazların başında gelen GC, buharlaşabilen bileşiklerin analizi için analitik kimyada sıkça kullanılıyor ve numunelerin tespitini çok kısa sürede yüzde 100’e yakın duyarlılıkta sağlıyor. Akıllı cihazlarla tam iletişim içinde ve erişimlerine açık, aynı birim zamanda ve tek cihazda üç işlem yapabilecek, muadillerine göre yarı yarıya fiyat avantajı taşıyacak yerli ‘Smart GC’ sistemleri, 2021 sonunda hazır olacak. Yenilikçi ısı mühendisliği ile daha net sonuçların elde edilmesine imkan sağlayacak. İstanbul Ticaret’in sorularını, Foxlab&Robotics’in kurucu ortağı çevre mühendisi Bora Kökova cevapladı. Kökova, GC sistemlerini bambaşka bir boyuta getirerek, farklı bir teknoloji ile sıfırdan oluşturduklarına dikkat çekti.

KİRLİLİK ANALİZLERİ

Çevre laboratuvarlarında hangi işlemler yapılıyor?

Türkiye’deki fabrikaların, atık su, hava ve gürültü kirliliği test ve ölçümleri, yeraltı suları, deniz suları gibi farklı alanlarda kirlilik analizleri yapılıyor.

EKSİKLİKLERİ TESPİT ETTİ

Foxlab&Robotics nasıl kuruldu?

Çevre laboratuvarlarında 10 yılı aşkın çalışma deneyimim sırasında eksiklikleri tespit etme ve hangi alanlarda gelişmeye ihtiyaçları olduklarını araştırma fırsatım oldu. Gaz kromatografi sistemlerinin yeterince dijitalleşemediğini, akıllı cihazların tam erişimine açık olmadığını tespit ettim. Türkiye’de akıllı laboratuvarlar oluşturulması yönünde fikirler geliştirmeye başladım. Boyutları, insan faktörünün etki edeceği noktalar, insan hatalarının en aza indirilmesi, daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi için yapılabileceklerle ilgili bir yol haritası oluşturdum.

SEKTÖREL GÖRÜŞMELER

Laboratuvar sektöründeki yöneticilerle, firma sahipleri ile görüşmeler, yuvarlak masa toplantıları yaptım. Cihazı kullanmayan ama sektöre girmek isteyenlerle görüştüm. Foxlab&Robotics’in diğer kurucu ortağı, CE ve sistem belgelendirme şirketi olan Ahmet Emre Özkars ile bu toplantılarda tanıştık. KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon desteği aldıktan sonra 2021 yılının mart ayında firmamızı kurduk.

YERLİ ÜRETİM BEKLENTİSİ

Sektör görüşmelerinden ne sonuç çıktı?

Laboratuvar sektörünün, stratejik önemdeki gaz kromatografi sistemlerinin (GC) yerli üretimini beklediği ortaya çıktı. Laboratuvar kurmak isteyen birçok yatırımcı olmasına rağmen temelde ilk yatırımın ve ardından yıllık bakım ve tamir masraflarının çok yüksek maliyetli olması nedeniyle yatırımlar sürekli ertelenmiş. Yaptığımız pazar payı araştırmalarında dijitalleşmiş ve daha küçük boyutlardaki gaz kromatografi sistemlerinin piyasaya hakim olacağını belirledik. Böylece gaz kromatografisi üretmeye ve akıllı laboratuvarlar oluşturmaya karar verdik.

STRATEJİK CİHAZ

Gaz kromatografisi nedir ve hangi alanlarda kullanılır?

Bir karışımda gaz halinde bulunan ya da buharlaşabilen maddeleri çok kısa sürede yüzde 100’e yakın duyarlılıkta tespit etmekte kullanılıyor. Çok geniş bir kullanım alanı var. İlaç, petrol, çevre, gıda, tıp, adli tıp, kozmetik gibi birçok sektör laboratuvarı için en önemli cihazlardır. Ayrıca bir laboratuvar kurulurken en büyük harcama gaz kromatografi sistemleri için yapılır.

LABORATUVAR 4.0

Akıllı laboratuvar planlarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

Ürünlerimiz ‘Smart GC’ olarak piyasaya çıktığında; sunduğu avantajlarla hem ülkemizde hem de yurt dışı pazarında iyi bir konuma sahip olacak. Hareket noktamız olan ‘Laboratuvar 4.0’ modeline ilk adım ‘Smart GC’ olacak. Dünyada ‘Laboratuvar 4.0’ sistemini ilk kez biz hayata geçirmeyi planlıyoruz.

BÜYÜK MALİYETLER GEREKSİZ

Şu anda GC piyasasının durumu nedir?

Araştırmalarımıza göre son kullanıcı, beklentilerini karşılamayan mevcut sistemlerden yorulmuş ve yeni bir arayışa yönelmiş durumda. Tamamı Japonya, ABD ve AB menşeli olan hali hazırdaki cihazlar, günümüz akıllı cihaz sistemlerinin uzaktan erişimine cevap veremedikleri gibi aynı anda birden fazla işlem gerçekleştiremiyorlar. İhtiyaca cevap veremedikleri gibi ederlerinin çok üstünde fiyatlarla satılıyorlar. Çünkü sınırlı sayıda üretici olduğu için rekabete açık bir pazar konumunda değil. Türkiye’nin bu büyük maliyetlere katlanmasına gerek yok.

YÜZDE 50 DAHA UCUZ

“Hesaplamalarımıza göre yerli GC sistemleri, ithal benzerlerinden en az yüzde 50 daha düşük bir maliyete sahip olacak. Prototipin kasım ayında hazır olmasını planlıyoruz ve çok kısa sürede üretime geçebileceğiz. Böylece bilim insanlarımıza ve araştırmacılarımıza çok önemli bir katkı sağlamış olacağız. Sahip olduğu benzersiz avantajlarla kısa sürede uluslararası talep görmesini de bekliyoruz. GC detektör sistemleri için Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi firmalarından Kamlançu ile işbirliği yapıyoruz.”

YERLİNİN AVANTAJLARI

* Akıllı cihazların tam erişimine açık olacak.

* Aynı birim zamanda üç işlem birden yapabilecek.

* Yüzde 100 yerli mühendislik ve donanımla üretilecek.

* Maliyeti ithal benzerlerinden en az yüzde 50 az olacak.

* Laboratuvar kurulma maliyetini büyük ölçüde düşürecek.

* İşlemlerin maliyetleri de önemli oranda azalacak.

* Sipariş üzerine butik üretim mümkün alacak.

* Yenilikçi ısı mühendisliği sistemlerine sahip olacak.

24 Mayıs 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji