Yerli turizme yüzde 40 katkı Kültür Yolu Festivali 16 ilde başlıyor

Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl dördüncü kez kapılarını açıyor. Geçen yıl 11 ilde 33 milyon katılımcının dahil olduğu festival, bu yıl 16 ile yayıldı. Dünya markası olma hedefiyle ilerleyen festival, Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine de kabul edildi.

Giriş: 15.04.2024 - 09:28
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Festivalin düzenlendiği illerde yerli turist sayısını yüzde 40 artırdığı belirtilirken, bugüne kadar en yüksek artış Trabzon Kültür Yolu Festivali ile görüldü.  

 

HABER: BARIŞ CABACI 

 

Üç yıl önce Beyoğlu’nda 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başlayan Kültür Yolu Festivali, bu yıl 16 ilde, 600 mekanda, 40 bin sanatçıyı sanatseverlerle buluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali, bu yıl 8 aya yayılacak. Festival, Adana’da 13-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlıyor.  

 

ATATÜRK KÜLTÜR YOLU’NDA

 

Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla ünlü ressamın 80’den fazla orijinal eserinin yer aldığı sergiler de düzenlenecek. Bu sergilerde Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi sanatçıların eserlerine de yer verilecek. Bu sene yapay zeka algoritması da sergide yerini alacak. Yapay zeka kullanılarak üretilen Atatürk Kültür Yolu’nda dijital yerleştirmesi etkinliği ise ‘Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarında fotoğrafları çekilirdi?’ sorusuna yanıt verecek.  

 

AMERİKA’DAN ASYA’YA 

 

Kültür Yolu Festivali projesi kapsamında Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle hem görsel hem de sahne sanatları alanlarında işbirlikleri gerçekleştiriliyor. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları ve daha birçok uluslararası sürpriz ekip, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sahne alacak. Caz müziğinin en büyük isimlerinden, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile sanatseverlere muazzam dinletiler sunacak.

 

YÜZDE 40 ARTIŞ

 

Avrupa’nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilen Kültür Yolu Festivali projesi, illerin turizm verilerini de etkiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre, festivalin gerçekleştiği sürede illere gelen yerli turist sayısı yaklaşık yüzde 40’a yakın arttı. Festivalin turist sayısını en çok etkilediği il ise Trabzon oldu. Geçen yıl Kültür Yolu Festivali kapsamında Trabzon’a giden turist sayısı yüzde 43 arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, festivallerden kazanılan gelirlerle tarihi eserlerin restorasyonları gerçekleştiriliyor. 

 

GASTRONOMİ TURİZMİ

 

Bu yıl 16 ilde düzenlenen Kültür Yolu Festivali, önümüzdeki yıl 21 ile yayılacak. Kültür Yolu Festivali’ne gelen turistler şehirlere özgü lezzetleri de tatmadan ili terk etmiyor. Bu yüzden festivale gastronomi festivalleri de dahil oldu. Geçen yıl Kültür Yolu Festivali kapsamında gastronomi turizminin en fazla etkilediği iller Gaziantep, Diyarbakır, Trabzon ve Konya olarak sıralandı. 

 

HEDEF, SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

 

Festivaller, turizm sektöründe bir alt dal olarak ülkelere turist çekmenin önemli bir adımı olarak görülüyor. Özellikle festival zamanlarında turistlerin akın ettiği ülkeler mevcut. Fransa Cannes Film Festivali, Brezilya Rio Karnavalı, Almanya’daki Oktoberfest bunların başında geliyor. Türkiye’deki etkinlikler de Kültür Yolu Festivali ile birleşiyor. Türkiye’nin turizmine ivme kazandıran etkinlikler de Kültür Yolu’na dahil oluyor. Her yıl 5 ilin ekleneceği Kültür Yolu Festivali projesiyle sürdürülebilir turizm hedefleniyor. Turistler, gezi rotasını Kültür Yolu Festivali’ne göre hazırlıyor.

 

TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR

 

Şehirlerin markalaşması için Kültür Yolu Festivali’nin önemli olduğunu belirten Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Ticaret’e şunları söyledi: “Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bugünkü icraatından büyük memnuniyet duyuyor ve bu festivallere tam destek veriyoruz. Bu festivallerin düzenlendiği şehirlerde gerçekleşen etkinliklerin turist hareketine olumlu etki sağladığını görmek, bizi son derece mutlu ediyor. Zamanla geleneksel hale gelen ve başarıyla uygulanan bu etkinlikler, o şehirlerin turizm potansiyelini en üst seviyeye çıkarıyor. Festivallerin sadece yerli turistlerin değil, aynı zamanda yabancı turistlerin de ilgisini çekeceğine inanıyoruz. Her geçen gün artan yerli turist sayısı, yabancı turistlerin ilgisini çekme potansiyelini daha da artıracak. Bu festivaller ayrıca o şehirdeki restoranların ve diğer firmaların satışlarını da artıracak. Geçen yıl Diyarbakır’da rekor derecede ciğer satıldı. Bu festivaller, birçok sektörü de olumlu yönden etkiliyor. Hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ve etkinliklerin katılımının artarak sürdürülebilir hale gelmesi en büyük arzumuz.”

 

DÜNYADAKİ EN UZUN FESTİVALLER

 

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali-Çin: Heilongjiang eyaletinin Harbin şehrinde gerçekleştirilen kış festivali, her yıl 5 Ocak-

5 Şubat arasında bir ay süreyle düzenleniyor.

 

Edinburgh Festivali-İskoçya: Edinburgh Uluslararası Festivali’nin bu yıl 184’üncüsü düzenleniyor.

 

Oktoberfest-Almanya: Münih şehrinde iki hafta boyunca düzenleniyor.

 

Coachella Festivali-ABD: Kaliforniya eyaletinde düzenlenen festival iki hafta sürüyor.

 

Venedik Festivali–İtalya: Venedik’te düzenlenen festival, 40 gün 40 gece boyunca harika bir eğlence vadediyor. İnsanların çok farklı kostümler giyerek katıldıkları festival, 1268 yılından bu yana gerçekleştiriliyor.

 

Kültür Yolu Festivali-Türkiye: Dünyada eşi benzeri olmayan festival, 8 ay sürüyor.