tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yerli toprak altı radarı enkazda canlı buluyor

AZ Arge, sismik faaliyetleri ölçen, enkaz altında kalanların hayatta kalıp kalmadığını tespit edebilen; toprak altı radarı geliştirdi. Her türlü mayın ve patlayıcıyı da tespit edebiliyor. Firmanın geliştirdiği yerli drone avcısı ise 25 km mesafedeki mayın ve patlayıcı yüklü drone’ları imha ediyor.

Giriş: 02.05.2023 - 10:37
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

SOYHAN ALPASLAN 

 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik AZ Arge Savunma Teknolojileri A.Ş., toprakaltı görüntüleme analiz projeleri ve sistemleri geliştiriyor. Toprağın 500 metreye kadar olan derinliğinden aldığı verileri işleyip, üç boyutlu görüntüleyen toprak altı radarı, eşsiz özelliklere sahip. Sismik faaliyetleri ölçüp, enkazda canlı ve cansız tespiti yapabiliyor. Gömülü her türlü mayın ve patlayıcıları, tarihi eserleri, tünelleri ve metalleri de tespit edebiliyor. Firmanın geliştirdiği bir diğer ileri teknoloji ürünü olan drone savar ise tehlikeli yük taşıyan drone’ları düşürüyor ya da adresine geri gönderiyor. AZ Arge, bu ürünlerin ilk yerli üreticisi. 

 

HELPCUBE PROGRAMI’NDA

 

AZ Arge, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet ve acil durumlara yönelik teknolojik çözümlerin geliştirilmesi kapsamında başlattığı Helpcube Hızlandırma Programı’nda yer alıyor.

 

PATLAYICI UZMANI

 

İstanbul Ticaret’in sorularını, AZ Arge’nin kurucusu, mayın ve patlayıcı uzmanı Ahmet Zengin cevapladı. Orduda muhabere sistemleri üzerine uzmanlaşan Zengin; 2 marka, 1 faydalı model, 1 patent ve 8 endüstriyel tasarım sahibi. 

 

DIŞA BAĞIMLILIK BİTMELİ

 

AZ Arge nasıl kuruldu? 

 

Orduda 29 yıl görev yaptım. Bazı AB ülkeleri, Hong Kong, Tayvan ve Çin’de mayın, patlayıcı ve elektronik alanında teknolojik çalışmalar gerçekleştirdim. Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Proje Pazarı (2013) yarışmasında ‘Uzaktan Patlayıcı ve Mayın Tespiti’ konulu projem ile birinci oldum. Nihayetinde kendi alanımda ülkemi dışa bağımlılıktan kurtarabilecek çalışmalar yapmak için 2022 Kasım ayında firmamı Teknopark İstanbul’da kurdum.   

 

YERLİ TERAHERTZ 

 

AZ Arge’nin faaliyet alanı nedir?

 

Terahertz dalgalarının elektromanyetik modellemeleri, toprak altı görüntüleme analiz projeleri ve sistemleri, tehlikeli mühimmat taşıyan hava araçları dahil mayın ve patlayıcıların tespitini yapıp, imha eden sistemler ve cihazlar geliştiriyoruz.  

 

YEPYENİ BİR TEKNOLOJİ

 

Terahertz teknolojisi nedir? Nerelerde kullanılır?

 

Hemen her maddeden belli bir derecede geçebilen terahertz dalgalarının keşfi yeni buluşların kapısını araladı, bilim dünyasına büyük bir yenilik getirdi. Terahertz dalgaları; görüntüleme teknolojileri, savunma sanayi, ilaçların son kullanma tarihinin saptanması, mayın ve patlayıcı tespiti gibi birçok alanda kullanılıyor. Terahertz teknolojisi (THZ) uygulamaları üzerine ihtisasımı Tayvan International Tsing Hua Üniversitesi Fizik Ana Bilim Dalı’nda yaptım. 

 

500 METREYE İNEBİLİYOR 

 

Toprak altı radarı geliştirme fikri nasıl doğdu?

 

Gerek yurt dışı eğitimlerimde gerekse teknoparkta mayın ve patlayıcı araştırmaları yaparken, derin toprak altını analiz edebilen bir sistem geliştirmeyi planladım. Böylece 410 ila 500 metreye kadar derinlikten görüntü alıp, işleyerek; bunları üç boyutlu anlamlandırabilen söz konusu cihazı geliştirdim. 

 

DÜNYADA BENZERİ YOK

 

Diğerlerinden farkı nedir? 

 

Dünyada halen birkaç metreden derine inen bir sistem mevcut değil. 500 metreye kadar inebilen bu cihazın benzeri yok. Radar, doğal koşullardan etkilenmiyor. Prototipin denemelerine 2023 Ramazan Bayramı ertesinde başladık. Ülkemiz adına bize verdikleri destek için Teknopark Müdürümüz Bilal Topçu’ya, Kuluçka Müdürümüz Ahmet Kerim Nalbant’a, Teknopark yönetimi ve ekibine şükranlarımızı sunuyoruz.

 

ZEMİN ETÜDÜ YAPIYOR

 

Kullanım alanları nereleri?   

 

Kimyasal, nükleer ya da biyolojik kirlenmeye uğramış alanların tespiti, arkeolojik kazılarda metal tespiti, inşaat yer altı sondajları, kablo ve boru sondajları, maden ocaklarında hasar tahmini, hasarlı obruk belirleme, yer altı galeri ve tünellerinin haritalandırılması, patlayıcı ve mayın aramaları, zemin etüdleri, tarım arazilerinin verimliliğini belirleme, yer altı su yollarının izlenmesi, sismik araştırmalar, enkazda canlı ve cansız tespiti gibi daha birçok alanda kullanılıyor.  

 

YATIRIMCI ARAYIŞI  

 

Yatırımcı arayışımız sürüyor. Ar-Ge sabır ve emek ister; ülkemizde bu sabır yeni yeni oluşuyor. En yeni fikir; en eski fikrin, yeni gömlek giymiş şeklidir. Bu nedenle Ar-Ge’de dışa bağımlı olmayı değil, kendi araştırmacılarımızı destekleyip, sabırla bekleyebilmeliyiz.   

 

TOPRAĞIN FREKANSINI ÖLÇÜYOR 

 

“Sismik araştırma ve zemin etüdü de yapan radar, toprak üzerinde araçla mobil olarak gezip, yer altındaki sinyalleri işleyip, veri tabanı oluşturuyor. Tüm malzemeleri analiz edebiliyor. Yurt dışındaki define arayıcıları ve detektör üreticilerinden büyük talepler geliyor. Ama önceliğimiz yurt içi talepleri karşılayıp, ülkemizdeki maden arama çabalarını desteklemek.”

 

SANİYEDE ENKAZ TARAMASI  

 

“Enkaz araştırmalarında anlık ölçümler yapıp, saniyenin onda biri kadar sürede canlı veya cansız var mı yok mu tespit edebiliyor. Şimdi sistemi enkaz üzerinde uçarak tespit yapabilmeleri için drone’lara ve mobilize araçlara yükleyeceğiz.”

 

25 KM MENZİLLİ DRONE AVCISI DA GELİŞTİRDİ

 

* 9 banda kadar çıkıp; dünyadaki tüm uyduları izleyebiliyor. 

* Uydu geçişi yapıp, saklanan drone’ları dahi tespit edebiliyor.

* 25 km menzildeki tüm hava araçlarını durdurabiliyor.

* Hava araçlarının sinyal ve navigasyonunu kesebiliyor

* Hedefi, nokta atışı vurabiliyor. 

* Hedefi geldiği adrese geri gönderebiliyor. 

* 5 cm’lik casus mini drone’ları bile bulabiliyor. 

* Dünyanın her yerinden kontrol edilebiliyor. 

* Menzilindeki tüm yayın cihazlarını devre dışı bırakabiliyor.  

* Sabit binalar ve kritik tesisler için emniyetli alan sağlayabiliyor.