HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Bakelor Mobil Teknolojiler Yazılım Sanayi ve Ticaret; canlı, cansız tüm nesneleri takip ederek durum bilgisi veren yazılım ve donanımlar üretiyor. Tümüyle yerli ve milli olan bu sistemlerle evde yaşlı, hastanede hasta, serviste çocuk, okulda öğrenci, işletmelerde personel, tesislerde ürün, müzelerde eser, yeraltı madenlerinde işçi takibi yapabilmek mümkün. Bakelor’un nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle ürettiği sistemler herhangi bir bağlantıya ihtiyaç duymadan, istenilen her alanın ve nesnenin merkezi sistemden izlenmesini sağlıyor. Sorunlarla ilgili e-posta,
SMS yoluyla gerçek zamanlı uyarılarda bulunarak, önlem almayı mümkün kılıyor.
BULUT PLATFORMLAR
Bakelor’un bulut teknolojileri ile sunduğu hizmetleri düşük maliyetli ve ekstra kurulum gerektirmiyor. Altyapı çözümleri sağlayan bu teknolojiler, uygulama ve içeriğe her yerden erişim imkânı sunuyor. Bulut yazılımları web tarayıcıları üzerinden çalıştığı için bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve Smart TV’ler de kullanılarak platform bağımsız olarak çalışıyor.
İstanbul Ticaret’in sorularını Bakelor’un kurucu ortaklarından Mesut Arıdoru cevapladı. Arıdoru, Teknopalas firmasında danışmanlık ve Bakelor’un Ar-Ge biriminde yöneticilik yapıyor.
ALTYAPI EKOSİSTEMİ
Bakelor’u tanıtır mısınız?
Uzun yıllar Teknopalas’ta, RFID çözümlerinde profesyonelleştikten sonra pazar payımızı artırmak için yan girişimler ve donanım çözümleri üretmeye karar verdik. Başta Teknopalas ve IoT alanında faaliyet gösteren firmalar için altyapı ekosistemi oluşturmak amacıyla 2016 yılında Bakelor’u kurduk. Güçlü uzman ve mühendis kadromuzla 2017 yılında Ar-Ge çalışmalarımıza başladık ve bir yıl sonra ilk ürün satışımızı gerçekleştirdik.
GERÇEK ZAMANLI TAKİP
Ürettiğiniz sistemler ne işe yarıyor?
Yüksek frekans teknolojisi, mikrodalga, iletişim protokolleri, ara-işlem yapılabilirlik, ağ teknolojisi, ağ güvenliğinde faaliyet gösteriyoruz. IoT ve bulut teknolojisi ile hayatı ve iş yapabilmeyi kolaylaştıran, hızlı, güvenli, akıllı, en önemlisi tümüyle yerli ve milli sistemler üretiyoruz. Böylece yüksek güvenlik, minimum maliyet sunabiliyoruz. Gerçek zamanlı nesne, konum ve durum takibi yapan, mesela madendeki işçileri takip eden bir sistem düşünün.
AKILLI MADENCİLİK
Madendeki işçiyi takip eden sistemin faydaları nedir?
İşçilerin madenin neresinde olduğu, kalp atış hızının seyri, ortam sıcaklığı ve basıncı, nem seviyesi gibi birçok veriyi uzaktan izleme imkânı veriyor. Kol saati üzerinden veya kimlik kartı boyutundaki bir cihaz ile kişiler anlık olarak uzaktan izleniyor. Cihaz, kullanıcıya mesaj ve bildirim gönderip, acil durum butonu yardımı ile merkezin haberdar edilmesini ve çok hızlı müdahale imkânı sağlıyor.
GÜVENLİ HASTANELER
Hastaneler IoT’in en sık kullanıldığı yerlerden biri. Hastalar, refakatçiler, ziyaretçiler, hastalıklar, ilaçlar, medikal ve ambülans ekipmanları veya alandaki her türlü nesne, IoT yardımıyla canlı olarak izlenebiliyor ve acil durumlarda alarm üretiyor.
HER SEKTÖRE UYGUN
Uzaktan izleme sistemlerini hangi işletmeler kullanabilir?
Hemen hemen her sektörde kullanım alanı mevcut. Akıllı şehircilikte, endüstriyel üretimde, yeraltı madenlerinde, eğitim kurumlarında, evde yani uzaktan izleme yapılması istenilen her yerde kullanılıyor. Veliler, çocuklarının okulda olup olmadığını, sağlık verilerini izleyebiliyor. Tehlikeli çalışma alanlarında güvenli alan ihlali uyarısı veriyor. Örneğin, forklift ile çalışanlar birbirine çok yaklaştığında uyarıyor. Hangi işçi, hangi makinanın önünde ne kadar süre çalışıyor ve güvenlik kurallarına uyuyor mu gibi raporlar veriyor. Duruma göre bazı cihaz ve aygıtları otomatik durdurabiliyor. Otomatik geçişlerde yaklaşan nesne için kapıları açıyor.
ÜRÜN TAKİBİ
Mesut Arıdoru, sistemlerinin; ürünlerin fabrika içinde tam olarak nerede olduklarını ve ne zaman, nereye teslim edildikleri bilgisini de verdiğini söyledi. Arıdoru, “Bu teknolojiyi kullananlar, anlık konum ve hareket bilgilerine erişebildikleri gibi bu bilgilerin arşivine de ulaşarak kapsamlı veri analizi yapabiliyor” dedi.
GÜVENLİK İÇİN KONTROL EDİYOR
Bakelor Gateway ürünleri; çocuk, hasta, hayvan gibi güvenlik takibi yapılan nesnelerden alınan sinyallerle, anlık konum ve hareket bilgilerine erişiyor. Hareketsiz kalınan zaman dilimine göre otomatik olarak sağlıkla ilgili alarm gönderiyor. Öğrencinin, personelin, aile bireylerinin, hastaların, kalabalık çalışma alanlarının, tehlikeli makinalarla çalışanların alanlarını kontrollü ve güvenli hale getiriyor.
ATEŞ ÖLÇERKEN KİMLİK TANIMLIYOR
Arıdoru, Covid-19 nedeniyle geliştirdikleri bir diğer ürünü ise şöyle anlattı: “Çalışan sayısı yüksek olan işletmeler için temassız, kimlik tanımlayan, ateş ölçer cihazımızı tasarladık. Bina giriş kapısında bulunan cihaz, personelin kimliğini tanımlayıp, ona ismiyle hoş geldin derken, vücut ısısını da ölçüyor. Ateşi varsa, yüksek ısı alarmı ile geçiş izni vermiyor ve ilgili birime uyarı gönderiyor. Personele ait ölçümlerin verilerini 15 gün tutuyor.”
ANNE BEBEK EŞLEŞTİRME
Bakelor, doğum yapan anne ve yeni doğan bebeklere takılan sensörlü cihazlar geliştirdi. Cihazlar çok amaçlı ve birçok sektörde kullanılabiliyor.
MÜZEDEKİ HIRSIZ!
Bakelor Müze Nesne Hareket Takibi Sistemi ile müzelerin akıllı ve daha güvenli olduğuna dikkat çeken Arıdoru, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ziyaretçilere bileklik, eserlere de elektronik etiket takılıyor. Ziyaretçiler, eserlere istenilen mesafeden fazla yaklaştığında sistem uyarıyor. Elektronik etiket, eserlerin hareket etmesi halinde eş zamanlı uyarı veriyor. Böylece eserlerin zarar görmesini ve çalınmasını engelliyor. Kayıt altına alma, sayma, takip gibi işlemleri kolaylaştırıyor, insan hatalarını ortadan kaldırıyor.”