tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

ASELSAN, 40 yılı aşan birikimini son dönemde sağlık alanında ihtiyaç duyulan ürünlerin geliştirilmesi için de kullanıyor. Şirketin sağlık alanında geliştirdiği ilk ürünlerden biri de otomatik eksternal defibrilatörü (OED) oldu. OED cihazları ASELSAN HEARTLINE markası altında sağlık sektörünün kullanımına sunuldu.

ERIKSEN ÖRNEĞİ

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2020) Finlandiya ile oynanan maçta fenalaşan Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen’in sahadaki hızlı müdahale ve kalp masajıyla kurtarılması, bu tür acil durumlar için geliştirilen tıbbi cihazların önemini ortaya koydu. Yeni cihaz, sahada mobil müdahale ile hayat kurtarmaya yarayacak.

SAĞLIKTA İHRACAT

Aralık 2018’de OED’nin yazılım ve tasarımı ASELSAN ve Metsis işbirliğiyle geliştirilmeye başlandı. Sağlık sektöründeki ihtiyaçları karşılamak için ilk olarak eğitim cihazları kullanıma sunuldu. Sonrasında OED, ilk yardım yönetmeliklerinde zorunlu hale getirildi. Firmanın hedefi, özellikle ilk yardımcıların ve eğitim almış kişilerin defibrilatörü ihtiyaç duyulan yerlerde kullanabilmeleri. Bu nedenle standart cihazların üretimine başlandı. Yurt içinde de taleplere cevap veren firma, bu ürünü Fransa ve İtalya’ya ihraç etti. Ayrıca, firma birçok ülkeden yeni talep alıyor.

TAKİP SİSTEMİ

OED cihazları, özellikle ABD ve Avrupa’da yoğun olarak kullanılıyor. Buralarda cihazlar özel takip sistemleriyle takip ediliyor. Bu cihazların konuşlandırıldığı yerler de nüfusa göre belirleniyor. Bazı ülkelerde yoğunluğa göre 100 ila 200 metre mesafeyle yerleştiriliyor. İşyeri, alışveriş merkezi, okul, toplu taşıma araçları gibi kalabalıkların olduğu yerler, otomatik defibrilatör cihazlarının konumlandırılması gereken yerler olarak öne çıkıyor. Acil müdahale yetersizliği sebebiyle kalp krizlerinde yüzde 40 olan ölüm oranının bu şekilde düşürülmesi mümkün görülüyor.

MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünyadaki otomatik defibrilatör cihazı pazarı yaklaşık 3 milyar doları buluyor. Büyük iş merkezlerinin ve AVM’lerin yaygınlaşmasıyla sahada kullanım ihtiyacı ve dolayısıyla cihazın pazarı da hızla büyüyor. Bu cihazlar Türkiye’de de sık sık kullanılıyor. Yılda, 100 binin üzerinde vaka için de bu cihazlara ihtiyaç duyuluyor.

GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ

Bu arada yaşam destek alanında OED, ventilatör (solunum cihazı) ve tanı sistemleri üzerinde çalışan firma, görüntüleme sistemleri alanında da MR cihazı geliştiriyor. Firma, bu yıl sonunda mobil X-Ray cihazının tamamlanmasını hedefliyor.

3 YILDA 400 ÜRÜNÜ MİLLİLEŞTİRDİ

ASELSAN, savunma sanayi başta olmak üzere, sağlık sektörü ve diğer alanlarda ürün yerlileştirme çalışmaları yapıyor. Firma, 400’ü son 3 yılda olmak üzere 750’den fazla ürünü millileştirdi. ASELSAN, tedarikçiler ile işbirliğini entegre bir çatı altında toplayarak ‘Gücümüz Bir’ (gucumuzbir.com) platformunu kurdu. Firma, platformda insan kaynaklarından finansa, teknolojik tecrübeden teknik alanlara kadar birçok kategoride tedarikçilere destek sağlıyor. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 2020’de önemli satışlar gerçekleştiren ASELSAN, 16.1 milyar liralık satışın yüzde 65’ini TSK’ya, yüzde 26’sını kamu ve özel sektöre, yüzde 9’unu da yurt dışına yaptı. Firma, 2020’de yurt dışı satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 44 artırarak, 450 milyon dolarlık yeni ihracat sözleşmesi imzaladı.

İLK YARDIM EĞİTİMİNE EKLENDİ

İlkyardım Yönetmeliği’nde geçen yıl bir değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeye göre tüm ilkyardım eğitimlerinin içeriğine OED eğitimi dahil edildi. Temel ilk yardım eğitimi alan herkesin kullanabileceği otomatik defibrilatör cihazları, erken müdahale ile hayat kurtarıyor. Otomatik defibrilatörler kalbin elektriksel aktivitesini analiz ederek, elektroşok uygulamasının gerekliliğine karar veriyor.

28 Haziran 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem