Yer altında gerçek zamanlı takip yapabilen akıllı madencilik sisteminin amacı, IoT teknolojilerini maden sahalarında kullanarak iş güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak. Teknopalas çatısı altındaki şirketin kurucu ortağı, Ar-Ge Direktörü Mesut Arıdoru, sistemi ve yeni projelerini İstanbul Ticaret’e anlattı.
HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI
Teknopark İstanbul firmalarından Bakelor, maden alanlarını anlık izleyip rapor eden, tehlike anında alarm verebilen, yer altındaki personeli takip edip, konum bilgisini ve durumunu ‘gerçek zamanlı’ bildiren bir çözüm sunuyor. Akıllı baretler, akıllı saat ya da bileklik gibi giyilebilen ileri teknolojiye sahip ürünlerden gelen verileri değerlendiren sistemle iş güvenliği en üst seviyede sağlanıyor. UHF RFID teknolojisiyle çalışma alanları merkezi sistemden izlenerek verimlilik artışı elde ediliyor. İş sahalarındaki olası kazaların önlenmesine ek olarak, kazaların gerçekleşmesi durumunda arama ve kurtarma çalışmalarının daha hızlı ve etkin olması sağlanıyor.
YÖNETİM KOLAYLIĞI
Bakelor’u bize kısaca tanıtır mısınız? Ürün ve hizmetleriniz neler?
Bakelor firması olarak, IoT teknolojilerini bulut tabanlı esnek bir yapıda toplayan güçlü platformlar tasarlıyoruz. İnsan olsun, araç olsun, cihaz olsun tüm nesnelerin hareketlerini, konumlarını anlık kontrol ederek iş güvenliği başta olmak üzere çalışanlara ve şirketlere iş yönetimi kolaylığı sağlıyoruz.
MADENCİYİ BULAN SİSTEM
Akıllı madencilik nedir, bu sistem nasıl çalışıyor, faydaları neler ve hangi alanlarda kullanılabilir?
Akıllı madencilik, maden sahalarında başta personel olmak üzere tüm araç gereçlerin, iş makinalarının, çalışma ortamının anlık değişimlerini izliyor. Amacımız IoT teknolojilerini maden sahalarında kullanarak iş güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak. Bir personelin, maden sahasında nerede olduğunu bilmek başlı başına önemli. Ayrıca o personelin hareketli veya hareketsiz olup olmadığını bilmek de apayrı bir iş güvenliği değeridir. Bu noktada;
ÖNCE İNSAN HAYATI
Uzaktan izleme sistemi farklı alanlarda da kullanılabilir mi? Ne gibi faydalar sağlar?
Uzaktan izleme sistemi, endüstriyel alanlarda, hastanelerde, fabrikalarda, tüm üretim sahalarında kullanılabilir. Forkliftlerin, personelin, hareketli makinaların fabrika içindeki konumlarının takibinden çarpışma önleyici uyarı sistemlerine, güvenli bölge kontrollerine, hastanelerde anne-bebek güvenlik denetimine kadar sayısız amaç için kullanılabilir. İnsanların ve makinaların iç içe yaşadığı günümüz dünyasında insan hayatını korumak başta olmak üzere işyerlerinde verimliliği artırmak, sağlıklı çalışma koşulları oluşturmak, daha az maliyet ve emekle daha çok iş üretilmesine imkân vermek, bu sistemin sağladığı faydalardan bazıları.
DÜŞÜK MALİYET
Bu sistemin şirketlere maliyeti nedir?
300 bin TL’den başlayan maliyetler ile tüm şirketlere değer katmaya talibiz. Sahanın genişliği, kullanılacak donanım miktarı ve talep edilen yazılım özellikleri, bütçenin şekillenmesini sağlıyor.
ÇOK SAYIDA ÜLKEDE
İhracat yapıyor musunuz? Daha çok hangi bölgelerden talep var?
Libya başta olmak üzere Afrika ülkeleri kazançlı ihracat yaptığımız ülkeler. Bunun dışında çok sayıda ülkeye doğrudan ve dolaylı yollardan, çözüm ortaklarımız üzerinden ürünlerimiz ulaşıyor.
HEMŞİRENİN HASTAYLA NE KADAR İLGİLENDİĞİNİ RAPORLUYOR
Hedefte başka projeler var mı? Farklı alanlarda yer alacak mısınız?
Özellikle hastanelere yönelik kapsamlı bir proje çalışmamız var. Anne-bebek-hemşire üçgeninde bebeğin güvenliğini sağlamak üzerine kurgulanmış bir çözüm paketimiz var mesela. Bebeğin, anne ya da yetkili hemşire haricinde biri tarafından alınması halinde bebeğin ayağına elektronik kolçakla bağlanan bir çip uyarı vererek hastane güvenliğine alarm veriyor. Bebeklerin karıştırılması, çalınması gibi ciddi sorunların önüne geçen patentli bir model. Yerlilik oranı yüzde 90’ın üzerinde olan bu çözümümüz hem hemşirenin hastası ile ne kadar ilgilendiğini sistematik şekilde raporluyor hem de güvenlik konseptini en akıllı seviyeye çıkartıyor. Aynı altyapı üzerinden hastanedeki tüm demirbaşlar, hasta sandalyeleri, yatakları, ameliyathane aktiviteleri anlık olarak takip edilebiliyor. Personelin bina içindeki aktiviteleri, hangi hastabakıcının hangi odada ne kadar zaman geçirdiği, en çok ziyaret edilen odalar, en çok ziyaret gerçekleştiren personel, ziyaret ortalama süreleri ve buna bağlı onlarca rapor kırılımları bulut tabanlı tek merkezden izlenebiliyor, raporlanabiliyor ve analiz yapılabiliyor.