tatil-sepeti

Yeni iş fikirlerinin ticarileşmesine destek vermek amacıyla girişimcileri çatısı altında toplayan İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM), ‘Yatırımcı Buluşmaları’ etkinliğinin bu defaki konuğu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Necmi Sadıkoğlu oldu.

NİTELİKLİ PROJELER

İş hayatındaki tecrübelerini girişimcilere aktaran Sadıkoğlu, Ar-Ge konusunun önemine değindi. Biraz bilgi ve zamanla Ar-Ge konusunda her şeyin yapılabilir olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, bugüne kadar katma değer üreten ürünler geliştirilemediği için cari açık verildiğini ve bu yüzden sıkıntı yaşandığını savundu. Var olan yenilikçi projelerin çok fazla nitelikli olmamasının yatırımcılar için sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Sadıkoğlu, bu anlamda BTM’nin katkısı ile yenilikçi iş fikirlerine sahip projelerin, uygulanabilir şekilde geliştirildiğini aktardı.

BİLGİ, İNANÇ, SABIR

Türk iş insanları için melek yatırımcılık kavramının çok yeni olduğunu, bu sebeple de finansman olarak eksiklerin bulunduğunu dile getiren Sadıkoğlu, girişimcilerin projelerinde bilgi, inanç ve sabrın önemini vurguladı.

Yatırımcılara tüyolar da veren Sadıkoğlu, yatırımcıyı projeye ikna etmenin önemli olduğunu, yatırımcı ile yapılacak anlaşmada hem girişimcinin hem de yatırımcının gereğinden fazla pay istememesi gerektiğini kaydetti.

ÇÖZÜM ODAKLI

Girişimcilerin şu anki yatırımcı profiline göre hareket etmesi gerektiğinin önemli olduğunu anlatan Sadıkoğlu, yatırımcıların ilgi alanlarına göre eşleşme yapılması gerektiğini aktardı. Son olarak yatırımcıların, gelen projeleri değerlendirirken, projenin yeni bir iş fikri ya da icat olmasından çok çözüm odaklı olmasına önem verdiklerini söyledi. Sadıkoğlu, ikinci olarak da finansman kısmına bakıldığını belirtti. Sadıkoğlu, dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.

GİRİŞİMCİLER BİRBİRİNE REHBERLİK EDEBİLİR

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin ‘Idea 2 Business – I2B’ söyleşileri kapsamında, Ulusal Bilim Vakfı’nın (National Science Foundation -NSF) tek Türk Direktörü Prof. Dr. Semahat Demir, BTM girişimcileri ile buluştu.

Moderatörlüğünü BTM Direktörü İbrahim Elbaşı’nın yürüttüğü söyleşide, Prof. Dr. Demir, insanların çocukluktan yetişkinliğe kadar farkında olmadan mentorluk sisteminden geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Demir, tüm bireylerin ailesinden veya yakın çevresinden etkilendiğini ve öğrenmeye başladığını dile getirdi.

AİLE SICAKLIĞI

Bu anlamda BTM’nin de bir aile sıcaklığında olduğunu ve girişimcilerin birbirlerine rehberlik edebileceğini belirtti.
Demir, ilhamını öğrencilerinden aldığını ve öğrencileriyle sürekli paylaşımda bulunarak ‘daha fazla neler yapabileceğini’ düşündüğünü anlattı. Girişimcilerin nasıl bir fikirle gelip, hangi kaynakları kullanarak projelerini tamamladıklarının, girişimcilik için önemli olduğunu söyleyen Demir, fikirlerin başka fikirlere destek olması gerektiğini ve bu fikrin çoklu ürün üretmesi ya da çoklu ortama uygulanabilir olması gerektiğini vurguladı.

SAĞLAM KÖPRÜ

ABD’deki girişimcilik ekosisteminde, akademi ile özel sektör arasında sağlam bir köprü olduğunu hatırlatan Demir, Türkiye’de de bu köprünün sağlamlaşması gerektiğini söyledi. Özel sektörün inovasyonu sahiplenip Ar-Ge ve Ür-Ge’yi özümsemesi gerektiğini kaydeden Demir, BTM’deki girişimcilerin iyi bir başlangıç yaptığını, İstanbul Ticaret Odası’nın liderliği ile yurtdışında da potansiyel işbirliklerine sahip olduklarını söyledi. Üniversite öğrencisi girişimcilerin, Erasmus ile gelen öğrencileri BTM’ye yönlendirerek ortak çalışma alanı oluşturmaları gerektiğini belirten Demir, bu sayede iyi bir küresel networke sahip olacaklarının altını çizdi.

FİKRİ MÜLKİYET MARKA VE PATENT İLE KORUNABİLİR

Startup Hukuku |101 Eğitimi, Startup Hukuku’nun kurucuları Okan Şencan ve Erdem Mümtaz Hacıpaşaoğlu’nun katılımı ile Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Eğitimde, girişimcinin fikir sürecinden ticarileşme sürecine kadarki yolculuğunda karşılaşabileceği durumlar ve bilinmesi gereken startup hukuku bilgileri anlatıldı.

Eğitimde, bu yolcuğu kapsayan ‘fikir, fikir mülkiyeti, ortaklık, şirket, yatırım, globale açılma, exit (girişimcilik ekosisteminden çıkış)’ aşamalarının üzerinde duruldu.

SÖZLEŞME YAPILMALI

Fikirlerin korunmasındaki zorluklardan bahseden Hacıpaşaoğlu, fikri mülkiyetin korunabileceğini ve bunun marka, patent gibi yollarla sağlanabileceğini anlattı. Bu noktada girişimcilere yenilikçi fikirleri için patent alabileceklerini belirten Hacıpaşaoğlu, yazılımlarda ise ancak telif ile korunma sağlanabileceğini söyledi. Okan Şencan ise ortaklık sözleşmelerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

AVANTAJLI ÜLKELER

Farklı şirket modellerini tanıtarak eğitime devam eden Startup Hukuku ekibi; şahıs işletme, limited şirket ve anonim şirket ile ilgili farkları da girişimcilere anlattı. Ekip, aynı zamanda ABD, İngiltere, İrlanda, Hollanda ve Estonya gibi ülkelerde şirket kurmanın avantajlı ve dezavantajlı yönlerinden de bahsetti. Yatırımlarla ilgili aile ve arkadaş, melek yatırımcı, risk sermayesi ve kitlesel fonlama seçeneklerinin üzerinde duran ekip, hisse devri sözleşmesiyle ilgili dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Eğitim, ekibin girişimcilerin sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

06 Ekim 2017 Cuma

Etiketler : Gündem