AYŞE BAŞAK
Yaşanmamasını umalım ama biri kaybolduğunda veya bir yerlerde mahsur kaldığında çoğunlukla ilk 24 saat içinde kurtarma ekipleri kazazedeleri aramaya başlar. Özellikle dağ yürüyüşlerinde kurtarma ekipleri kazazedelerin yerini erkenden tespit etse de bazen yanlarına gidebilmeleri saatleri, hatta günleri bile bulabilir. Bu durumda kazazedeler hayatta kalabilmek için suya ve yiyeceğe ihtiyaç duyar.
İnsansız hava araçlarının, gıda ve tıbbi malzeme dağıtımı gibi insansız nakliye görevleri için sunduğu faydalar, artık kanıtlanmış durumda. Ancak ticari insansız hava araçları genellikle kendi kütlelerinin ortalama yalnızca yüzde 20’sini yük olarak taşıyabiliyor.
Bu da tek bir uçuşta yiyecek dağıtım miktarını belirgin miktarda sınırlıyor. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, bu ihtiyacı maksimum fayda ile çözmek için yenilebilir bir drone prototipi geliştirdi.
DAHA BESLEYİCİ
Bir insansız hava aracının yiyecek taşıma oranını fark edilir şekilde artırmaya yönelik bu çözüm sayesinde artık sadece yiyecek taşıyan bir drone değil, kendisi de kısmen yenebilen yiyecek taşıma kütle oranı yüzde 50’ye çıkmış bir drone geliştirilmiş oldu. 300 kcal sağlayabilen ve 80 gram su taşıyabilen uçuş özellikli prototip drone, araştırma kapsamında uçtu ve bu deneylerde hedeflenen çeşitli görevleri yerine getirdi. Araştırma ekibi, drone’u daha besleyici hale getirmeyi ve tasarıma daha fazla yenilebilir bileşen eklemenin yollarını araştırmaya devam ediyor. Umalım ki, pirinç patlaklarından daha lezzetli birkaç parça daha eklenir.