tatil-sepeti

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıkladığı yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile 2018-2020 döneminde uygulanacak reformlar, öncelikler, bütçe ve gelir politikası ortaya konuldu.

Şimşek, “Yüzde 5.5 düzeyinde daha dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcılığını artırdığımız bir büyüme patikası hedefliyoruz” dedi.

Şimşek, bu ileriki dönemde enflasyonun hedefle uyumlu patikaya gelene kadar para politikasında sıkı duruşun sürdürülmesinin beklendiğini vurguladı.

Şimşek, gelecek dönemde dengeli büyüme için çalışırken cari açığı sürdürülebilir seviyede tutmanın öncelikli amaçlarından olduğunu vurguladı.

ÖNCELİKLİ 5 ALAN

Yeni OVP’de öncelikli 5 politika alanı belirlendiğini kaydeden Şimşek, bunları şöyle sıraladı:

Makroekonomik istikrarın sürdürülmesi

Beşeri sermaye ve iş gücü kalitesinin artırılması

Yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması

İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi

Kamuda kurumsal kalitenin artırılması

MADENCİLİK VE OSB’LER

Şimşek, imalat sanayi ve madenciliğin öncelikli olduğunu belirterek, büyük OSB’lerde tasarım ve dijital dönüşüm merkezlerinin kurulacağını açıkladı. İlaç ve tıbbi cihaz sanayi, raylı sistem, havayolu araçları, savunma sistemleri, enerji ekipmanları, bilişim ve haberleşme sistemleri alanlarına öncelik verileceğini kaydeden Şimşek, proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımına ağırlık vereceklerini, başta petro kimya sektörü olmak üzere büyük ölçekli stratejik yatırımları destekleyeceklerini anlattı.

Yerli marka otomobil destek programının hayata geçirileceğini dile getirenŞimşek, madencilik arama yatırımlarının artırılacağını bildirdi.

GIDA ENFLASYONU

Şimşek’in açıklamasına göre yeni OVP’de öne çıkan konular şunlar:

Kalıcı fiyat istikrarına odaklı para politikası devam edecek.

Enflasyonda katılığa sebep olan yapısal sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılacak.

Gıda enflasyonundaki oynaklığın azaltılmasına yönelik olarak lisanslı depoculuk hizmetleri özel sektör eliyle yaygınlaştırılacak.

Tarladan son tüketiciye kadar soğuk zincir yatırımları destelenecek.

Toptancı hal yasası çıkartılacak.

ATIL ARAZİLER

Tarımsal amaca ayrılan hazineye ait tarım arazileri uygun koşullarda satılacak.

Hazine taşınmazlarının lehtar ve kiracılara doğrudan satışı kolaylaştırılacak.

Atıl durumdaki tahsisli taşınmazlar kiralanacak.

BÖLGESEL TEŞVİK

Cazibe merkezi olarak belirlenen bölgelerde yatırımların artırılması için gerekli teşvik ve imkanlar yürürlüğe konulacak.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)Kararı, yatırımcının ÇED raporunu eksiksiz teslimine müteakip azami 2 ay içinde sonuçlandırılacak.

İHTİSAS MAHKEMESİ

İş ve ticaret uyuşmazlıklarında hukuki öngörülebilirliği artırabilmek için yatırım, ticaret ve finans konularında mahkemelerde ihtisaslaşma sağlanacak. Bu sayede yargılama süreleri kısaltılacak. Yeni icra dairesi modeli yaygınlaştırılacak.

JEOPOLİTİK RİSKLERE HAZIRLIK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, jeopolitik risklerin karşılanması içinyeni gelir kaynaklarının oluşturulması amacıyla önemli değişiklikler yapacaklarını söyledi. Ağbal, Torba Kanun ile vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri hayata geçireceklerine işaret ederek, böylece artan riskleri de yöneteceklerini kaydetti.

Özelleştirme programını hızlandıracaklarını belirten Bakan Ağbal, “Her yıl 10’ar milyar liralık özelleştirme geliri hedefliyoruz. Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı fabrikalar öncelikli olacak” dedi.

Ağbal, vergi gelirlerinden elde edilen ilave gelirin önemli kısmını doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na gelir olarak aktaracaklarını vurguladı.

KURUMLAR VERGİSİ

Maliye Bakanı’nın bazı ayrıntılarını verdiği değişiklikler şu şekilde yapılacak: Finans sektöründe Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak. Kurumların dağıtılmayan kâr paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatı yapılacak. Şirketler ellerinde 2 yıldan fazla tuttukları gayrimenkulleri elden çıkarırken uygulanan yüzde 75 kazanç istisnası yüzde 50’ye düşürülecek.

GELİR VERGİSİ

Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30’a çıkarılıyor.

KİRA GELİRLERİ

Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25’i,götürü gider olarak kazançtan düşüyor. Burada götürü gider oranını yüzde 25’ten yüzde 15’e indiriliyor.

MTV’DE ORAN DA SİSTEM DE DEĞİŞİYOR

Gelecek yıldan itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sisteminde değişikliğe gidilecek. Binek otomobillerin MTV’si gelecek sene yüzde 40 oranında artırılacak. Bu otomobillerde artık aracın vergisiz değeri de vergide belirleyici olacak. Binek otomobillerde artık motor silindir hacmi yanında aracın vergisiz değeri de ödenecek vergide belirleyici olacak. Değer arttıkça, vergi miktarında yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde artışlar olacak. Binek dışındaki diğer araçlarda yeniden değerleme oranındaki artış yapılacak.

TECRÜBEMİZİ KULLANACAĞIZ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yeni OVP toplantısında, “Yüksek enflasyon varken, hem enflasyonu düşüreceksiniz hem büyüyeceksiniz. Bunu nasıl yapacaksınız” şeklindeki soruların önemli olduğunu vurguladı. Bakan Elvan, “Bu konuda Türkiye’nin oldukça deneyimi var. Biz 2002-2007 döneminde bir taraftan büyümeyi yukarı çekerken, diğer taraftan enflasyonu aşağı çektik. Özellikle faktör verimliliği alanında yeni dönemde ciddi artışlar bekliyoruz. 2017’de bunun sonuçlarını aldık. Verimliliğin de büyümeye önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

YATIRIMDA TASARRUF YOK

Başbakan Binali Yıldırım, Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017’den 2020’ye kadar büyüme hedefinin yüzde 5.5 olarak belirlendiğini vurgulayarak, “İstikrar bu” dedi.

Programda, tasarrufun birinci sırada bulunduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, bunaönce kendilerinden başlayacaklarını ifade etti.

Lüzumsuz harcamalarda tasarrufa gidileceğini, yatırımlarda ise tasarruf olmadığını belirten Yıldırım, “Üretime katkıda bulunan, istihdam oluşturan, büyümeye katkı sağlayan konularda tasarruf yok. Yatırıma destek verilecek, teşvikler devam edecek. Burada öncelik gözetilecek. Kamu yatırımları, özel sektörün yenilikçi ve üretken ticaretini destekleyecek” şeklinde konuştu.

02 Ekim 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem