Yazıcılara dair sınırlar değişiyor

Giriş: 03.01.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Yazıcılar ile kağıt üzerinde farklı renkleri, desenleri veya yazıları, yüksek bir çözünürlük ile sorun yaşamadan basmak artık çok kolay. Peki, kağıt üzerine değil de farklı yüzeylere konvansiyonel yöntemlerin dışına çıkarak baskı yapmak istersek yine bir yazıcıyı kullanabilir miyiz? İşte burada PrintBrush XDR devreye giriyor. Duvara, tahtaya, kıyafete… Aklınıza neresi gelirse, ne şekilde isterseniz PrintBrush XDR ile baskı yapabiliyorsunuz. Stockholm’de kurulu olan PrintDreams isimli firma tarafından geliştirilen bu yazıcı, püskürtme teknolojisini kullanıyor. Yazıcılara dair zihinlerimizdeki pek çok kuralın, kalıbın yakın gelecekte değişeceğini gösteren XDR, bir cep telefonu ile kablosuz olarak iletişim kuruyor. Telefonda evvelden kurmanız gereken bir aplikasyon aracılığı ile basılacak resimleri oluşturuyor ve telefondan yazıcıya aktararak basıyorsunuz.

ÖNCE YÜZEYİ TARIYOR

Gayet küçük ve taşınabilir boyutlarda üretilmiş olan bu yazıcı, neredeyse her tür yüzeye baskı yapabiliyor. Tek yapmanız gereken, yazıcıyı baskı yapacağınız yüzeyde elinizle dolaştırmak. Yazıcı tek seferde üç şerit içerisinde yanlamasına doğru giden bir baskı yapabiliyor. Bu üç şerit arasında çok ince bir boşluk bulunuyor. Yani bu yazıcı ile tek seferde büyük bir alana baskı yapamıyorsunuz. 11.1 volt lityum polimer bir pil ile çalışan cihaz henüz seri üretime geçmiş değil. Ancak internet üzerinden 240 dolara erken sipariş verilebiliyor. Piyasaya çıktığında fiyatının 300 dolar olacağı tahmin ediliyor.

Toksik gazı yok eden sarmaşık

Evinizdeki bitkiler ile içerideki havayı temizlemek mümkün müdür? Cevap evet! Ancak bu, teorik olarak mümkün olsa da pratikte pek mümkün olmuyor. Çünkü bir odayı temizlemek için onlarca bitki gerekiyor. Genetik olarak modifiye edilmiş olan bu sarmaşık ise tek başına toksik olan kloroform ve benzen gazlarını ortadan kaldırabiliyor.

ABD’deki Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, işe bir genin sentetik bir versiyonunu oluşturarak başladılar. Bu gen, tavşanların vücutlarında sitokrom P450 2E1 isimli proteini üretmesi için talimat veriyor. Tüm memelilerde 2E1 benzeni fenole, kloroformu ise karbondioksit ve klorite dönüştürüyor. Bu protein ciğerde bulunuyor. Bu sebepten zararlı gazları yok edemiyor. Araştırmacılar sentetik bir geni sarmaşık bitkilerine adapte ederek 2E1 proteinini üretmelerini sağladılar. Yapılan testlerde bu bitkilerin bulundukları cam tüplerin içerisine benzen ve kloroform gazları konuldu.

Genleri modifiye edilmiş sarmaşıkların kloroformu üç günde yüzde 82 oranında yok ettikleri, altıncı günün sonunda ise zararlı gazlardan hiç iz kalmadığı görüldü.

Buna karşılık genetik işlem yapılmamış sıradan sarmaşık bu gazları yok etmekte hiçbir ilerleme göstermiyordu. Diğer gaz olan benzende ise sekiz günde yüzde yetmiş beşlik bir temizlik gerçekleşti.

Ekibin başındaki Prof. Stuart Strand, “Artık bir ev bitkisini havayı temizleyecek şekilde değiştirdik” dedi.