1990’lı yılların sonlarında, İstanbul’da Birleşmiş Milletler Habitat Zirvesi ile başladı Türkiye’nin kritik önemdeki küresel zirvelere ev sahipliği becerisi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi, 2004 İstanbul NATO Zirvesi derken, Türkiye’nin küresel ölçekte birbirinden önemli toplantılara ardı ardına imza attığına şahit olduk. G20 Liderler Zirvesi, küresel ölçekte, güvenliğinden, ağırlamasına, organizasyon becerisinden, medya boyutuna, belki de en zor organizasyon. Başından itibaren, en ufak bir aksama veya organizasyon hatası, ülkenin itibarını zora sokabilir. Türkiye, bu derece kritik önemde ve tüm dünyanın gözlerini çevirmiş olduğu bir organizasyonu, mükemmel bir medya kapsamasıyla, başarıyla tamamladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşekkür ve tebrik anlamında, organizasyona emek vermiş olan tüm personelle hatıra fotoğrafı çektirmiş olması, hem tarihe güzel bir hatıra hem de anlamı açısından, tüm ekip için çok değerli oldu.
Türkiye’nin ‘kadın’ ve ‘KOBİ’ gibi küresel ölçekte hayati önem arz eden konuları G20’nin gündemine aldırmayı başarması, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın merkezinin İstanbul’da açılması ve Dünya Bankası (IBRD), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) aktif rol alma talepleri, kritik önemde gelişmelerdi.
Türkiye’nin dönem başkanlığında, toplantıları Türkiye ile sınırlı tutmaması, G20 dışı az gelişmiş ülkelerin de kucaklandığı bir çok toplantı organize etmesi, B20, C20, L20, W20, T20 gibi organizasyonlar ve B20 çatısı altında ‘görev gücü’ gruplarında, Türk iş dünyasının birbirinden önemli temsilcilerinin başkanlığında yürütülen çalışmalar müthiş göz doldurdu ve Türkiye’nin dönem başkanlığındaki içerik ve organizasyon becerisi bir çok kez alkışlandı. Burada, TOBB ve öncelikle Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu, B20 Türkiye Sherpa’sı Sarp Kalkan ve genç ekibini, G20 iş dünyası için önemli bir gündem oluşturmaları ve G20 liderleri için önemli bir yol haritası oluşturmaları nedeniyle tebrik etmek gerekir. Başta, İTO Başkanımız İbrahim Çağlar ve TOBB Yönetimi’nin gövde gösterisi ile iki günlük zirvenin içeriği tam anlamıyla takdire şayandı.
GÖZLER 1 AY DAHA FED’DE
FED’in merakla beklenen, bu yılın son toplantısına 1 ay kaldı. FED’in faiz artıracağına dair küresel piyasa profesyonelleri nezdindeki beklentinin güçlenmesi ile Euro-dolar paritesi 1.08 doların altına zaten inmişti. Özellikle, Paris’teki terör eylemleri ve Avrupa şehirleri için artan güvenlik tehdidi, FED baskısı ile birleşerek, pariteyi 1.07 doların bile altına getirdi. Bununla birlikte, artan küresel terör tehdidi, küresel büyüme ve ticarete yönelik endişeler ve doların değer kazanmasının ABD açısından kimi mahsurları dikkate alınarak, önümüzdeki 1 ay, FED yetkililerinin, ağız değiştirerek, neden faiz artmamalı yönünde mesajlar da verebileceği konuşuluyor. Kısacası, bir aya daha bu FED meselesini çekmeyi sürdüreceğiz.
B20’DEN G20’YE 19 ‘EV ÖDEVİ’
Türkiye’nin başardığı bir diğer ‘ilk’ de, İş-20 (B20) ve Emek-20’nin (L20) ilk kez biraraya gelerek toplantı yapmaları oldu. İş dünyasında patronlar ve işgücü sürecin iki önemli tarafı. Amaç, dünya için daha iddialı bir katma değer üretmek ve bunun daha hakkaniyetli paylaşılmasını sağlamak ise bunu her iki tarafın uzlaşması halledecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın B20-L20 ortak toplantısında verdiği mesajlar, sermayenin daha hakkaniyetli davranması, katma değerin bölüşülmesi ve yoksullara karşı zengin kesimin hasisçe davranmasının da küresel sistemin uğraştığı terör belasına uzanan yönleri olduğunu hatırlatması, önemli tespitlerdi. Terör saldırılarının gölge düşürmesinden endişe edilen G20 Liderler Zirvesi ise Cumhurbaşkanlığı ekibinin, Dışişleri Bakanlığı takımının titiz çalışmaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vücut dilini kullanmaktaki becerisi ile teröre ortak bir ‘küresel tavır’ gösterilmesi noktasında, büyük bir başarıya dönüştü ve ilk kez küresel ölçekteki 20 liderden 9 maddelik bir bildiri çıktı.
Gelelim, B20’nin G20 liderlerine yol haritası olarak takdim ettiği 19 maddeye. Bu maddelerin arasında, G20 ülkeleri arasında ticareti kolaylaştırıcı anlaşmanın bir an önce onaylanması ve yürürlüğe koyulması; küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması; G20 büyüme hedefleriyle bağlantılı, ‘ülkelere özel’ altyapı yatırım stratejilerinin hazırlanması, G20’nin ‘şirketlerde hak sahipliği yüksek prensipleri’nin uygulanması; genç istihdamın ve kadınların istihdama katılımı oranlarının artırılması gibi kritik konular sıralanmış. KOBİ’lerin alternatif finansmana erişiminin kolaylaştırılması, KOBİ kredi güvenliği, KOBİ’lerin uluslararası standartlara uyum sağlaması için destek verilmesi, KOBİ’lerin dijital ekonomiye ve inovasyon ekosistemlerine erişiminin paydaş işbirliği aracılığıyla iyileştirilmesi, gelişen dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesi, size bir çırpıda ne kadar derin ve detaylı bir çalışma yapıldığı konusunda ipucu verecektir.
24 Kasım 2015 Salı