tatil-sepeti
Prof. Dr.  Kerem ALKİN

Prof. Dr. Kerem ALKİN

Diğer Yazıları

2013 yılının mayıs ayı sonundan beri, Türkiye gibi cari açık sorunu olan ve dünyadan sermaye çeken ekonomiler için olumlu ve olumsuz yönde raporların biri gidiyor, diğeri geliyor. Bu dönemde, önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin çoğu üç temel küresel başlık üzerinden değerlendiriliyor. Bunlardan ilki, ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal sıkılaştırmaya ne zaman başlayacağı ve 8 yıldan beri ilk kez ne zaman faiz artıracağı; ikinci başlık küresel vasat büyüme ve Çin ekonomisinin yakın geleceği; üçüncü başlık ise küresel ve bölgesel boyutta siyasi gelişmeler, terör gerginliği olarak özetlenebilir. Türkiye, bu başlıklardan etkilenmesinin yanı sıra, yurt içinde genel seçim gerginliği, enflasyon ve büyüme ile ilgili de tartışmalara da sahne oldu.

Öte yandan Ramazan Bayramı'nın hemen sonrasında, gündemimiz daha da zorlu bir sürecin içine girdi. Türkiye, terörle mücadeleyi, Suriyeli mültecilerin dramını konuşurken, yurt dışında Çin'in devalüasyon yapması, Çin ekonomisi ile ilgili endişelerin daha da artması ve FED'in ne yapacağının belli olmaması, dış ve iç belirsizliği daha da arttırdı ve dış basında Türkiye ilgili haberlerin tümü sürekli olumsuz gelişmelerden söz eder hale geldi. Burada kritik olan en önemli nokta, Türkiye'nin iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşlarının eskisinden daha da geniş kapsamlı bir seferberlik ilan etmesidir.

TÜRKİYE'NİN ALGISI İÇİN SEFERBERLİK ZAMANI

Türkiye'nin uluslararası algısını belirli bir düzeyde tutabilmek için çalışmaları yoğunlaştırması gereken dönemdir. TOBB, TİM, DEİK, MÜSİAD, TÜGİAD, TÜGİK gibi uluslararası düzeyde yurt dışı ofisleri de olan tüm sivil toplum kuruluşlarımızın Türkiye'nin algısına odaklanmaları gereken bir dönemdeyiz. Söz konusu kuruluşlarımız başkanları, yönetim kurulu üyeleri, üye iş adamları Dönem, kendi aramızda konuşup, serzenişte bulunup, Türkiye'nin bozulan, bozulmaya çalışan algısına karşı, moral bozukluğu ile oturacağımız dönem değildir. Türkiye'nin üretkenliğini, imalat sanayindeki mücadelesini, uluslararası fuarlardaki becerisini, Türk ekonomisinin kurumsal yönetiminde aldığımız mesafeyi, kamu mali disiplini için kat ettiğimiz mesafeyi, Türk bankacılık sektörünün mali yapısını sağlam tutmak için ortaya koyduğumuz çabayı perçinleme dönemidir. Bunun yanı sıra kredilerin maliyetlerini artırma telaşına girerler ise kredileri yine vadesinden önce geri talep etmeye başlarlar ise kendi topuğumuza kurşun sıkmış, bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. Bu nedenle, bankalarımızın reel sektörle aralarındaki ilişkiyi gözden geçirmelerinde yarar var.

ÇİN'İN FAİZ İNDİRMESİ TANSİYONU AZALTTI

Son bir haftadır, küresel piyasaları çalkantıya sokan en önemli gelişme, Çin ekonomisi ile ilgili ciddi endişeler oldu. Çin'in, yüzde 7'nin altına inen büyümesini bir risk olarak görüp, yeterince büyümeyen, hareketlenmeyen dünya ekonomisi ve küresel ticarete yönelik önlem amacıyla, aynı hafta üç kez devalüasyon adımı atması, parasının değerini düşürmesi, Çin malları ile ihracat rekabetinin nasıl yürüyeceğine dair endişeler, Çin'e ihracat yaparak ayakta duran ekonomilerin durumu ve ABD Merkez Bankası FED'in tüm bu küresel gelişmelere rağmen, faiz artırımı için adım atıp atmayacağı yönündeki belirsizlik, dünyanın önde gelen pek çok gelişmekte olan ekonomisinden sermaye çıkışına, paraların ciddi oranda değer kaybetmesine ve ABD gibi önde gelen ekonomilerin borsalarında çöküşe sebep oldu. Türk yatırım araçları da bu tablodan nasibini aldı.

25 Ağustos'ta Çin Merkez Bankası, küresel piyasalarca umut edilen müdahaleyi yaptı ve faizlerde 25 baz puanlık indirime gitti. Çin Merkez Bankası 2014 yılının kasım ayından bu yana, faizleri beşinci kez indirmiş oldu ve Çin'in bu adımı sonrasında, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün yavaşlaması veya durması ve ekonomik yavaşlamayı frenleme çabalarının daha da hızlanması bekleniyor. Çin bir yıllık gösterge kredi faizi oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 4.6’ya indirdi. Geçen hafta, absürd ve son derece sığ bir işlem hacmi ile 3 TL'yi denen dolar-TL ise şimdilik 2.96-2.92 TL bandına geri döndü. Umut edelim ki, piyasalardaki sakinleşme ile dolar-TL 2.92-2.88 TL bandına geri dönsün.

31 Ağustos 2015 Pazartesi