Her ay toplanan TCMB Para Politikası Kurulu’nun, para politikası ile ilgili karar alırken, birkaç kritik önemde konuyu gözlemlemesine ihtiyaç var. Birincisi, enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin seyri. İkincisi, döviz kurlarının ve döviz kurları ile ilgili beklentilerin seyri. Üçüncüsü, TCMB’nin her ay düzenli olarak yapıp, 100 ekonomiste sorduğu sorulara verilen cevaplarla şekillenen Beklenti Anketi’ndeki detaylar. Dördüncüsü, ekonomistlerle ay içerisinde, bir rapor açıklaması veya görüş alış-verişi amacıyla yapılan toplantılar.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
2015 yılı temmuz ayında sadece yüzde 0.09 artan TÜFE enflasyonunun, geçtiğimiz temmuzda, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışla yüzde 1.16’yı bulması, yıllıklandırılmış manşet enflasyonu da yüzde 7.64’den, bir anda yüzde 8.79’a fırlattı. TCMB’nin temmuz ayı Beklenti Anketi’nde, nisan ile temmuz arası, 2016 yıl sonu TÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 7.91 ile 7.81 arası değişiyor. Buna karşılık, 12 ay sonrasının, yani 2017 ortasındaki yıllık enflasyon beklentisi yüzde 7.6’nın altına gelmiş. 2018 ortası için ise yüzde 7.14 ile 6.95 arası dolaşan bir beklenti gözleniyor. TCMB, 12 ve 24 ay sonrasının enflasyon beklentisini dikkate alarak, faiz koridorunun üst bandı olan ve ‘TCMB Gecelik Borç Verme Faiz Oranı’ olarak adlandırılan yüzde 8.75 düzeyindeki faiz oranını yüzde 8.5 ile 8.25’e çekebilir
25 İLE 50 BAZ FAİZ İNDİREBİLİR
Eğer, 12 ay sonrasının enflasyon beklentisi yüzde 7.6’dan, 8’e; bu yıl sonu enflasyon beklentisi de 7.81’den 8.2’ye sıçrarsa TCMB Para Politikası Kurulu yüzde 8.75’e kadar indirdiği faiz koridoru üst bandını 8.5’e kadar, bir 25 baz puan daha indirmeyi tercih edebilir. Yeni ‘hal’ yasası, tarım ürünlerinin fiyatlarında yüzde 30 düşüşe sebep olacak ise önümüzdeki 6 ayda, TCMB’nin faiz indirimlerini sürdürmesine şahit olabiliriz.
FED’İN ZİHNİ HÂLÂ KARIŞIK
Temmuz sonu gerçekleşen son Fed toplantısı sonrasında açıklanan tutanaklar, Fed yetkililerinin faiz artışı konusunda hâlâ zihinlerinin karışık olduğuna işaret ediyor. Tutanaklar, Fed yetkililerinin faiz artırımının zamanlamasına dair ayrıştığını göstermesinin ardından, faiz oranlarının bir süre daha düşük kalacağı tahminleri yükseldi ve bu durum doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesine sebep oldu. Küresel piyasalarda yüzde 51 seviyesinde olan, Fed’in aralık ayı toplantısında faiz artırabileceğine yönelik beklenti, tutanaklar açıklandıktan sonra yüzde 46’ya geriledi. Uzmanlar, Fed tutanaklarında faiz artırımı konusunda aceleci davranmak istemeyen ‘güvercin’ Fed yetkilileri ile faiz artırımı konusunda gecikilmemesi gerektiğini düşünen ‘şahin’ Fed yetkililerine aynı miktarda cephane verdiğini belirtiyorlar.
,Küresel piyasa uzmanları, aralık ayına kadar birçok ekonomik rakam açıklanacağı gerçeği ile Fed’in en erken faiz artırım kararının 2017’nin ilk 3 ayında çıkabileceği yönündeki tahminlerini vurguluyorlar.
22 Ağustos 2016 Pazartesi