Türkiye'nin, ulusal egemenlik hakkını koruması nedeniyle Rusya ile yaşanmakta olan diplomatik gerginlik süreci, kimi çevrelerce Türk ekonomisinin ağır bedeller ödeyeceği şeklinde değerlendirildi. Aynı çevrelerin 'sağlıksız' bakış açısının, Rusya'nın çok daha ciddi ekonomik risklerle karşı karşıya olduğu gerçeğini görmemezlikten gelmesine şaşırmamak gerekiyor.
IMF’NİN ÖNGÖRÜSÜ YÜZDE -0.6 DARALMA
Ukrayna ile yaşadığı gerginlik nedeniyle ABD ve AB üyesi ülkeler tarafından ciddi ekonomik yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın, bir nebze nefes alabildiyse, bunun tek nedeninin Türkiye olduğunu unutacak bir feveranlıkta olması, tam da bu coğrafyanın davranış bozukluğu sorununa uyuyor. Rusya'nın, küresel enerji fiyatlarının ciddi kırılma riski taşıdığının düşünüldüğü 2016 yılına girilirken, Türkiye'ye ve Türk iş dünyasının sağlayacağı ekonomik imkanlara çok daha fazla ihtiyacı olacağını görebilmesini umut edelim. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2016 için Rusya'nın reel GSYH büyümesini yüzde -0.6 daralma olarak öngörüyor. 2016 yılında, pek çok gerekçeye dayalı olarak petrol fiyatlarının 30 dolara gerilemesi, Batılı ülkelerin yaptırımları ve Rusya'nın küresel sistemde kendisini sürekli başı belada bir ülke olarak tanıtması nedeniyle sermaye çıkışı yaşaması, Rusya'nın işinin hayli zor olduğuna işaret ediyor.
BAKANLIKLAR ALTERNATİF PAZARLARA YOĞUNLAŞACAK
Anadolu Ajansı'nın toparladığı bilgiler, Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisi'nin açıkladığı verilerin ışığında, Rusya'nın GSYH'nın 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 2.2; 2. çeyrekte yüzde 4.6; 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 daraldığına işaret ediyor. Bu durum, Rus halkının kısmi fakirleşme ve alım gücündeki erime nedeniyle ciddi bir hayat pahalılığı algısı yaşadığı anlamına gelir. Rus halkının öz kaynak sıkıntısı ve alım gücündeki zayıflama, zaten 1-1.5 yıldır, gerek Antalya'daki yaş sebze-meyve ihracatçılarımıza gerek turizm sektörümüze gerekse de 'bavul ticareti'nin sembolü olan İstanbul Laleli'deki tekstil firmalarımıza yüzde 10 ile yüzde 30, hatta 40 oranında yansımıştı. Yani, Rus uçağı düştü diye bir anda Rusya pazarından elde edilen kazanç çöktü şeklinde bir durum yok.
Bununla birlikte gerek ihracatçılarımız gerek bavul ticareti yapan firmalarımız gerekse de turizm sektöründeki otel, acente ve havayolu şirketlerimizin artabilecek kayıplarının kısmen veya tümüyle telafisine yönelik olarak, ilgili bakanlıkların, başka pazarlara yoğunlaşma adına Türk iş dünyasına desteğin artırılması yönünde tedbirler devreye alınabilir.
2016'DA DA KÜÇÜLEBİLİR
Rus Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aleksandr Bulatov'un değerlendirmeleri, 2016'nın Rusya ekonomisi için parlak bir yıl olmayacağına işaret ediyor.
Prof. Dr. Bulatov, Rusya'nın reel GSYH büyümesini 2016 için sadece 0.7 artış olarak öngördüğünü; IMF'nin ise negatif büyüme öngörüsünü hatırlatıyor.
Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov da yaptırımlar nedeniyle Rus petrol şirketlerinin Batılı firmalardan aldığı ekipmanların engellenmesi nedeniyle büyük zorluk yaşadığını söylüyor. Rusya'da yılın ilk yarısında yatırımların yüzde 8 azaldığının altını çizen Shibanov, Rus şirketlerinin makro belirsizlikten ötürü yatırım yapmaya çekindiklerini de hatırlatıyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş, Rusya'nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltıyor. Bu nedenle Rusya, bu yılın 8 ayında bütçe açığını kapatabilmek amacıyla Rezerv Fonu'ndan yaklaşık 13 milyar dolar harcamak zorunda kaldı.
REZERVLERİ ERİYOR
Putin'in ve Rus Yönetimi'nin en büyük güvencesi olan uluslararası rezervler, 2008 küresel krizi öncesi 600 milyar dolar düzeyindeydi. Krizin ilk döneminde 500 milyar doların altını gördü. Ardından 520 milyar dolara çıktı ve Ukrayna krizi ve petrol fiyatları ile 380 milyar dolara kadar geldi. Yaklaşık 66 milyar dolarlık Rus Rezerv Fonu ve 74 milyar dolarlık Ulusal Refah Fonu, 2016'da Rusya ekonomisi için önemli bir finansman kaynağı olmayı sürdürebilir. Ama Rusya'nın yalnız kalması, elindeki rezervi 'hazıra dağ dayanmaz' formatı ile daha da hızlı eritebilir.
06 Aralık 2015 Pazar