Küresel ekonomi-politik sistemin sebep olduğu gerginlik ve belirsizlik başlıkları dikkate alındığında, önde gelen gelişmekte olan ülkelerin uluslararası finans sisteminden kaynağa ulaşmalarının göreceli olarak zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da, ülkelerin büyüme, istihdam gibi ‘makro ekonomik öncelik’lerini, hedeflerini olumsuz yönde etkileme riski taşıyor. Türkiye, küresel sistemin sebep olduğu bu zorlu etabı, ‘Yeni Ekonomi Programı’ doğrultusunda 2018-2020 dönemi açısından ‘dengeleme-disiplin’ dönemiyle aşmak üzere bir strateji yürütüyor. Bu stratejinin önemli sac ayaklarından biri ise ‘net ihracat’ın büyüme katkısını güçlü kılmak.
TİCARET DİPLOMASİSİ
İhracatçımız, 2018’in 10 ayında rekorlar kırarak, ‘net ihracat’ın büyümeye güçlü katkı sağlamasında önemli bir başarıya imza attı. Veriler, 2019’un ocak ayı itibariyle tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatıyla ihracatçımızın yeni yıla da aynı kararlılıkla başladığını gösteriyor. 2019’da Çin, Hindistan gibi dev pazarların yanı sıra Rusya gibi yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz pazarlara, Japonya ve Meksika gibi uzak pazarlara yönelik ‘çok boyutlu’, ‘çok yönlü’ ihracat hamlelerini yürütecek bir yaklaşımı Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın öncülüğünde oluşturmuş durumdayız. Söz konusu ‘çok boyutlu’ hareket tarzının, ihracatçımızı 219 ülkeye ihracat gerçekleştirir; 126’sında ihracatı artırır; 104’ünde ise artışı çift haneli noktaya getirmiş olması, Türkiye’nin ‘ticaret diplomasisi’nin ‘saha neferleri’nin açık ve net başarısıdır.
AVANTAJLI 285 ÜRÜN
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük Modeli (RCA) üzerinden yürüttüğü araştırma, dünya ekonomisinde en fazla ticareti yapılan 200 ürün arasında, Türkiye’nin 47 üründe avantajlı olduğunu göstermişti. Şubat ayında TİM’in yayınlayacağı ve küresel ticaretin yüzde 84’ünü oluşturan 1000 ürün üzerinden yapılan RCA analizi ise Türkiye’nin dünya ekonomisinde 285 üründeki avantajlarını öne çıkaracak. Böylece söz konusu avantajlı ürünlerimizle hangi
ülke pazarlarına yüklenmemiz konusunda önemli ipuçları ihracatçılarımızla paylaşılmış olacak. KGF destekli ihracat kredilerinden yeni finansman mekanizmalarına, bu dönemde ihracatımıza verilecek her destek, KDV iadeleri olmak üzere ekonomimizin büyümesine ihracat rekorları olarak geri dönecek. TİM ve ihracatçımızın bu ‘çok yönlü’ hamlelerini dikkatle takip edelim.
MERCEKLER ENERJİ VE AB’YE ODAKLANDI
Dünyanın önde gelen iç ve dış ticaret sigortalama şirketlerinden Coface’ın her yıl Paris’te gerçekleştirdiği ‘Ülkeler Risk Görünüm Zirvesi’, bu yıl iki temel konu başlığı olarak, ‘enerji’ ve ‘Avrupa’nın geleceği’ne odaklanmıştı. Enerji başlığında öne çıkan ilk konu, küresel ve bölgesel politik gelişmelerin İran, Irak, Libya ve Venezuela gibi petrol üreticisi ülkeler üzerinde oluşturduğu baskı ve bu baskıdan etkilenen petrol üretimi. İkinci önemli konu ise Çin, Hindistan ve ABD gibi ciddi enerji tüketicisi ülkelere yönelik ekonomik büyümede yavaşlama, hatta resesyon riskinin küresel enerji talebine olan etkileri. Bu nedenle küresel enerji ticaretinin bugün ve geleceği, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde enerji üreten firmaların enerji fiyatlarını ve şirket kârlılığını yönetebilme becerileri dikkatle takip edilecek. Suudi Arabistan’ın ABD’den üretimi kısmaması yönünde gördüğü baskı, Rusya’nın ise ABD ve AB yaptırımlarına rağmen dünya enerji piyasasındaki güçlü rolü ve AB’nin enerji arz güvenliği açısından taşıdığı rol de gündemdeki yerini koruyor. Hidrokarbon ve nükleerde ülkeler arası kapışmanın tırmanacağı beklentisi öne çıkıyor. Ayrıca dikarbonizasyon, yani hidrojen ve güneş enerjisindeki gelişmeler de radarda. Coface’ın küresel zirvesinde bir diğer önemli başlık ise ‘Avrupa’nın geleceği’ydi. Zirveye katılan uzmanlar, bu başlığı iki önemli konu başlığı etrafında değerlendirdiler.
Birinci konu başlığı, elbette Brexit. İkinci konu başlığı ise ‘Avrupa’da yükselen popülizm’. 28 AB ülkesinde en hassas konu başlığı, eşit işe eşit maaş olarak öne çıkıyor.Coface, 2019 için Türkiye ile Euro Bölgesi’nin büyümesini yüzde 1.2 olarak öngörüyor. Türkiye’nin sorunlarıyla baş ederek, tekrar düzlüğe çıkacağı beklentisi hayli güçlü.
11 Şubat 2019 Pazartesi