Küresel piyasa profesyonelleri ve küresel yatırımcılar, 18 Mayıs’ta açıklanan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nisan ayı sonundaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarını bekliyorlardı. Fed’in FOMC toplantısı her 6 haftada bir yapılıyor ve toplantının geniş tutanakları toplantıyı takip eden 3. hafta, çarşamba akşamı açıklanıyor. Dolayısıyla, 18 Mayıs’ta açıklanan tutanaklardan, küresel finans piyasaları, Fed’in bir sonraki faiz artış kararının ne zaman geleceği konusunda ipucu yakalamaya çalıştılar ve yakaladıklarından da pek memnun kalmadılar.
Fed’in 26-27 Nisan’da yaptığı toplantının açıklanan tutanaklarına göre, FOMC üyesi Fed yetkilileri, önümüzdeki iki ay boyunca açıklanacak ABD ekonomisine yönelik verilerin ikinci çeyrekte ekonomik büyümeyle tutarlı olması, istihdam piyasasının güçlenmeye devam etmesi ve enflasyonun da Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerleme kaydetmesi halinde, FOMC’nin 14-15 Haziran’daki bir sonraki toplantıda, faiz artırım aralığını yükselt-mesinin uygun olacağını belirtmişler. Tutanaklara göre, bazı yetkililer, piyasaların haziran ayında faiz artırımı için henüz hazır olmadığını belirtmelerine rağmen, 16 Mayıs’ta neredeyse yüzde 0 ile 4 arası olan haziran toplantısında faiz artırımı olasılığını, küresel piyasa profesyonelleri bir anda yüzde 32’ye çıkardılar.
FOMC toplantısına katılan yetkililerin birçoğu, küresel risklerin azaldığını; ancak yakından takip edilmesi gerektiğini belirtirken, kimi yetkililer ise küresel piyasaların yaklaşmakta olan Brexit referandumuna veya Çin’in döviz kuru yönetiminde beklenmedik gelişmelere karşı duyarlı olabileceğini ifade etmişler ve piyasaların haziran toplantısında faiz artırım olasılığını aşırı derecede düşük gördüğünün altını çizmişler. Fed yetkilileri piyasa profesyonellerine tam ‘tavşana kaç, tazıya tut’ muamelesi yapıyorlar. Hem faiz artırımı konusunda çok temkinli davranacaklarını belirtiyorlar hem de ‘haziran ayında faiz artırımı olasılığı ‘sıfır’ gibi fikirlere kapılmayın’ diyorlar. Tabi, tutanaklardaki bu tavır, anında küresel piyasalara yansıdı ve küresel piyasalarda dolar kuru 2.94-2.98 TL aralığından 2.98-3.02 TLaralığına geçti.
ABD DOLARI YENİDEN GÜÇLENİYOR
ABD Doları, FOMC üyelerinin haziran ayında faiz oranını artıracağı beklentilerinin büyümesiyle diğer önemli para birimleri karşısında yedi haftanın zirvesine yükselmiş durumda. Size bu satırları yetiştirmeye çalıştığımız zaman diliminde, henüz Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Fed New York Başkanı William Dudley’den gelecek politikaya dair işaretler piyasaya yansımamıştı. Bu iki önemli ismin konuşmalarının neden önemli olduğunu, Londra merkezli Altana Wealth Ltd’in döviz fonu yöneticisi Ian Gunner, şöyle ifade ediyor:
“Fed tutanakları, 14-15 Haziran’daki toplantının hayli canlı geçecek bir toplantı olduğuna ve piyasaların faiz artırımı için hazır olduğuna işaret ediyor. Dudley, konuşmasında, 14-15 Haziran’daki toplantıda olası bir faiz artırımı kararına yönelik desteğini açıklarsa, bu açıklama piyasaların yönü için oldukça önemli olacaktır.”
SERMAYE HAREKETLERİ ETKİLEDİ
Yurt içinde ise dolar-TL kurundaki yükselmenin bir nedenini de şöyle izah etmek mümkün: Türkiye’ye portföy amaçlı sermaye getiren ve net sermaye girişi gerçekleştiren veya Türkiye’deki yatırımlarını kapatarak Türkiye’den net sermaye çıkışı yapan yabancılar,2015 ocak ayı başından 2016 yılı ocak ayı sonuna kadar 13 ayda, toplam net 9 milyar dolar çıkarmışlardı. Aynı yabancı yatırımcılar, 1 Şubat 2016 ile 22 Nisan 2016 arasında, Türkiye’ye net 4.5 milyar doları tekrar geri getirdiler. Bu da dolar-TL kurunu 2.82-2.78 TL bandına kadar gevşetmişti. İlginçtir, 25-29 Nisan haftası 100 milyon dolar net çıkış yapan yabancılar, takip eden 2-6 Mayıs haftası da, bir önceki haftanın üstüne net 480 milyon dolar çıkarmışlar.
23 Mayıs 2016 Pazartesi