tatil-sepeti
tatil-sepeti
Giriş: 17.09.2024 - 08:52
Güncelleme: 17.09.2024 - 08:52
KEREM ALKİN

KEREM ALKİN


 


keremalkin@superonline.com

 

Uzunca bir süredir Avrupa için yakın tehdidin yaşlanan nüfus sorunu olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak, hafta başında Avrupa Birliği Komisyonu’nun İtalya’nın eski başbakanı, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin başkanlığında bir uzman gruba hazırlatarak açıkladığı rapor, doğaldır ki, Avrupa’nın tek sorununun ‘hızla yaşlanan nüfus’ olmadığına; Avrupa’nın aynı zamanda küresel rekabetteki konumu itibariyle bir ‘ölüm kalım’ savaşı içinde olduğuna da işaret etti. Önce, ‘Avrupa Rekabet Gücünün Geleceği’ başlıklı raporda, ‘yaşlanan nüfus’ sorununa değinen bölümden bahsedeyim. Draghi’nin başkanlığında hazırlanan AB Komisyonu raporu, Avrupa’da nüfus artışının sona erdiğine; 2040’a kadar her yıl işgücü piyasasından 2 milyon kişinin çıkacağına; üretkenliğinin çok zayıfladığına işaret ediyor. Oysa, Avrupa’nın küresel rekabette artan zorluklara karşı tersine, daha fazla üretkenliğe şiddetle ihtiyacı var.

 

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ

 

Söz konusu raporun en çarpıcı tespitlerinden ilki, Çin’in Avrupa’ya eskisi kadar ‘açık’ olmadığı ve küresel pazarlarda da Avrupa’ya karşı ciddi bir rakibe dönüştüğü gerçeği. Bunun anlamı, 1990’lı yılların sonlarından bu yana, gerek önemli şirketleri Çin’de üretime yönelmiş ve/veya Çin’den avantajlı maliyetle ithal ettiği ürünlerle pazarını ve ekonomisini beslemiş olan Avrupa için Çin’den elde ettiği avantajların sona erdiği bir döneme girilmiş durumda. Bu nedenle, Avrupalı tedarikçiler için Avrupa pazarı için ‘güvenilir liman’ olma özelliğini, yüksek kalitede ve rekabet edilebilir fiyatlarla üretim yapma becerisini son 40 yılda defalarca kanıtlamış bir aday ülke olan Türkiye ile Avrupa Birliği’nin işbirliğini artırması, Avrupa’nın ‘ölüm kalım’ savaşı için hayati önem taşıyor. Keza, raporun en çarpıcı tespitlerinden ikincisi de Avrupa’nın ana ucuz enerji tedarikçisi Rusya’yı da kaybettiği gerçeği.

 

ENERJİ TEDARİK ÇEŞİTLİLİĞİ

 

Türkiye, işte tam da bu noktada, Avrupa Birliği’nin orta ve uzun vadeli enerji tedarikinin de garantisi olarak öne çıkıyor. Doğu Akdeniz’de beyhude arayışlarla vakit kaybetmek yerine, enerji arz güvenliği konusunda Türkiye ile daha yoğun bir işbirliğine öncelik veren bir Avrupa’nın Türkiye ile ortaklaşa yürüteceği enerji tedarik çeşitliliğini güçlendirecek projeler, Avrupa’nın önümüzdeki 50 yıl için odaklanacağı ‘ölüm kalım’ savaşında, destek alabileceği bir diğer sacayağını oluşturacaktır. Çünkü, yaşlanan nüfus ve toplumsal beklentiler, düşük büyüme ve düşük üretkenliğin aksine, Avrupa’nın temel mal ve hizmetlere yönelik ihtiyaçlarının her geçen gün katlanmasına sebep oluyor. Avrupa’nın bu temel sınamalara karşı en kalıcı çözüm ortağı ise Türkiye. Raporun başkanlığını yürüten Mario Draghi, aynen 1960’larda, 70’lerde olduğu gibi Avrupa’da yatırımların GSYH’ye oranının tekrar yüzde 5’lere yükselmesi gerektiğine de işaret ediyor.

 

AB TAHVİLİ İHRACI

 

Bunun anlamı, Avrupa’nın küresel rekabette eriyen konumunu tekrar güçlü kılabilmesi için her yıl 750-800 milyar dolar ilave doğrudan yatırıma imza atması gerektiği. AB raporu, bunun gerçekleşmesi adına, üye ülkeler arasında ortak projelere ağırlık verilmesinin ve Avrupa sermaye piyasalarının bütünleşmesine yardımcı olmak adına da ortak güvenli varlıkların düzenli olarak ihraç edilmesinin doğru bir adım olacağına işaret ediyor. Ancak, ortak bir ‘Avrupa Birliği Tahvili’ ihracı yoluyla Avrupa’nın önümüzdeki döneme yönelik büyük yatırım hamlesinin finansmanı fikri, ilk önce Almanya’ya takılabilecek bir konu. Avrupa Birliği’nin küresel rekabette zayıflayan konumunu yeniden güçlendirmek adına, karar alma mekanizmalarının yeniden tasarlanması, karar alma mekanizmalarında süreçlerin hızlandırılması önerisi ise doğru olduğu kadar AB içindeki tartışmalar ölçüsünde, bir o kadar da meşakkatli bir konu. ABD ve Çin gibi rakiplere karşı 2, 3, hatta 4 katı pahalı enerji maliyetleriyle bu sürecin yürümesinin mümkün olmadığının da hatırlatıldığı raporun içeriği sadece 2024’e değil, 2025’e de damgasını vuracak gözüküyor.