tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Plastik eşyalardan makina parçasına, maskeden kimyasallara kadar sayısız çeşitte ürün için yapılan yatırımlara yenileri ekleniyor. Firmaların ve girişimcilerin bu üretim gayreti, geleceğin ihracatını da garanti altına alacak. Bu gayreti, teşviklerle desteklemeyi sürdüreceklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Ticaret okurları için bakanlığın stratejilerini ve beklentileri anlattı.

“Sanayimizde üretim hacminin, ihracat performansının da desteğiyle hızlıca artacağını öngörüyorum” diyen Bakan Varank, “Yeni yatırımların 2022’de hızlanmasını bekliyoruz. Yatırım teşvik belgesi başvurularında yeni rekorlar olabilir” şeklinde konuştu. Varank, şunları söyledi: “Özellikle, yabancı yatırımlarda belirgin bir artış yaşanması muhtemel. Bunu hızlandırmak için, gerekli desteği vereceğiz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda yeni çağrılar planlıyoruz. Girişim sermayesi fonları tarafında da desteklerimizi artıracağız.”

HAMLE’DE GELİŞMELER

Katma değerli üretimin artırılması, ürün ve hizmetlerde yerlileşme için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata geçirdiklerini hatırlatan Varank, “Hamle Programı kapsamında yoğun gayretlerimize bu yıl da devam edeceğiz” dedi.

Varank’ın paylaştığı bilgiye göre Hamle’de durum şu şekilde:

* Makina sektörü çağrısında 20 projeye 2 milyar liralık destek kararı alındı. Servo motorlar, CNC tezgâhlar gibi ithal edilen birçok ürün artık yerli ve milli imkânlarla üretiliyor.

* Mobilite, Üretimde Yapısal Dönüşüm, Dijitalleşme, Sağlık ve Kimya alanlarında çağrıları değerlendirme devam ediyor. 50 milyar dolarlık cari açığa sebep olan 919 ürün ve teknoloji, yerli olarak üretilebilecek.

* Dijital Dönüşüm Çağrısı kapsamında 264 projenin ön başvuru süreci tamamlandı. 2022’de, bu projelerin yatırım süreçleri yürütülecek.

GİRİŞİM SERMAYESİ

Girişimcilik alanında sağlanan yeni destek programına da değinen Bakan Varank, “Bütçesi 250 milyon lira olan Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı var. Bu fonlar vasıtasıyla İstanbul’da teknoloji odaklı girişimlere yatırım yapılması sağlanacak. Programa başvuran 28 fonun 17’si ile yatırım sözleşmesi müzakereleri yapılacak” dedi.

Kümelenme girişimlerini desteklediklerini söyleyen Varank, kümelenme teşebbüslerinin yürüttükleri projelere yüzde 50 hibe ile destek sağlayacaklarını belirtti.

YIKICI TEKNOLOJİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, orta-yüksek, yüksek ve yıkıcı teknoloji alanlarında yerli üretimi artırmaya yönelik çağrılar açmaya devam edecek. İmalat (makina, kimya, petrokimya, ilaç, elektrik-elektronik, tekstil, gıda ve içecek vb.) hizmetler (eğitim, sağlık, turizm, çevre yatırımları vb.), enerji ve tarım alanındaki projeler teşvik sistemi kapsamında desteklenecek.

FONLARIN FONU GELİYOR

Bakan Varank, “2023 için hedeflediğimiz 10 Turcorn sayısına 2022’de ulaşmamız oldukça muhtemel. Startuplarımızın gelişimini desteklemek için Girişim Sermayesi Fonları’na yönelik desteklerimizi artıracağız. Kurmuş olduğumuz fonları ilave kaynaklar ile büyüteceğiz. Yeni fonların fonu mekanizmalarını da bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

GELECEĞİN TESİSLERİ KURULUYOR

Pandemide tedarik sorunlarına, finans piyasalarındaki dalgalanmalara ve küresel ekonomide belirsizliklerin artmasına rağmen yeni yatırımlardaki artış dikkat çekiyor. Yeni yatırımlar için alınan teşvik belgelerinin sayısı da bu artışın göstergesi.

2019 yılında 5 bin 611 olan yatırım teşvik belgesi sayısı, salgının ilk yılında ikiye katlandı. Teşvikli yatırım sayısı 2021 yılını da rekorla kapattı. Aralık ayı ise yatırıma ilginin zirve yaptığı ay oldu. Pandemiden önceki yıllarda aylık ortalama 400 civarında olan belge sayısı, aralık ayında 2 bin 123’e yükseldi. Diğer aylar da hesaba katıldığında 2021’de, yatırımlar için verilen teşvik belgesi sayısı 12 bin 740’a ulaştı.

KAPASİTE ARTIYOR

Geçen yılki yatırım teşvik belgelerinin 4 bin 397’si tevsi, 7 bin 453’ü komple yeni yatırım için verildi. Toplam 275 milyar liralık bu yatırımlarla 381 bin kişi istihdam edilecek. Teşvik belgesi alan yatırımların yüzde 67.5’i imalat, yüzde 16.7’si hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek. Madencilik 11.3, enerji 2.6, tarım sektöründe yatırımlar ise yatırım teşvik belgelerinin yüzde 1.9’unu oluşturdu.

İSTANBUL DA ÜRETİM DEDİ

Bu arada yatırım teşvik belgelerindeki artışın yansımaları İstanbul’da da görüldü. 2021 yılında verilen belgelerin 1.808’i İstanbul’daki yatırımlar için oldu. Şehirde 31.3 milyon liralık yatırımla 33 bin 295 kişinin istihdamı öngörülüyor. Bu yatırımların 1.645’i imalat, 147’si hizmetler, 2’si madencilik, 8’i enerji, 2’si tarım sektörleri için oldu.

Öte yandan teşvik belgelerinin 396’sı, Türkiye genelinde yapılacak yabancı sermayeli yatırımlar için verildi. Yabancı sermaye ile yapılacak yatırımların 64’ü İstanbul’da olacak. Buna göre yabancılar, 3.2 milyon TL’lik yatırım ile şehirde 3 bin 457 kişilik istihdam oluşturacak. 2020’de İstanbul için 1.557 teşvik belgesi verilmişti. Bunların 60’ı ise yabancı sermaye başvurusuydu.

ÜRETİM ARTIŞI FİYAT İSTİKRARINI DESTEKLEYECEK

Ekonomist Hikmet Baydar, yatırım teşvik belgesi sayısındaki artışı, enflasyon açısından değerlendirdi.

3. Göz Danışmanlık Kurucusu Baydar, İstanbul Ticaret’e teşvik belgelerindeki artış hakkında şunları söyledi: “Enflasyonun iki yönü var. Birincisi, talep fazlasının yol açtığı enflasyondur. Bununla mücadele için talebi dizginleyecek kadar faiz gerekir. Enflasyonun diğer yönü arz kısmıdır. Arz yetersizliği nedeniyle de fiyatlar artar.” Son iki yıldır Covid-19 salgını sebebiyle küresel üretimin ve tedarikin aksadığını hatırlatan Baydar, şöyle devam etti: “Enerji krizi de binince arz zafiyeti ortaya çıktı. Açıklanan politikalara baktığımızda Türkiye, arzı destekleyici politikalarla enflasyonu düşürme yolunu seçmiş görünüyor. Mevcut ekonomik ortama bakıldığından son derece doğru politika. Bu nedenle yatırım projelerine gelen destek açıklamaları yerindedir. Üretim arttıkça arz talep dengesi istikrara kavuşarak fiyatların düşmesine destek verebilir.”

14 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel