Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Startup ekosisteminin gelişmesi için çalışan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), yılda iki kez organize ettiği Sahne XL etkinliğini, yılda dört kez yapılacak Sahne Kurumsal ile desteklemeye başladı. Sahne XL’de en az 16 girişim yer alırken, Sahne Kurumsal’da yatırıma hazır 6 girişimci iş fikirlerini yatırımcılarla paylaştı. Bu sahneler sayesinde iş fikirleri daha çok yatırımcıyla buluşacak. BTM’nin ilk Sahne Kurumsal etkinliği ile 6 girişimci iş fikirlerini yatırımcılara anlattı.
YENİLİKÇİ 6 FİKİR
BTM’nin etkinliğinde girişimciler, 100’ü aşkın yatırımcıya sunum yapma imkanı bulurken, Sahne Kurumsal’da tanıtılan 6 yenilikçi iş fikri şunlar oldu:
* Hiperaktif Kredi: Kredi süreçlerini kolaylaştıran girişim.
* Okta Enerji: Deniz dalgalarından enerji üretiyor.
* Rentrovi: Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına son vermeyi planlayan girişim.
* Peerbie: Şirketlerin kendi disiplinleri içinde alt yapılarındaki iletişim trafiğinde verimi yakalamalarını sağlıyor.
* Fanaliz: Gerçek veya tüzel kişilerin kredi riskini yüzlerce veriyi inceleyerek saniyeler içerisinde ölçebilen bir karar destek sistemi.
* Sugartech: Gelişen artırılmış gerçeklik teknolojisiyle 3D görselleştirme deneyimini kolaylıkla ve profesyonel biçimde kullanıcılarına sunuyor.
ATAKTAKİ SEKTÖRLER
Sahne Kurumsal’da konuşan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Startupswatch’un geçen hafta açıkladığı verilere dikkat çekti. Elbaşı, 2022’nin ilk 9 ayında tohum, erken ve sonraki aşamalarda 208 anlaşma ve toplam 1 milyar 495 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Elbaşı, şunları söyledi: “Sektör olarak baktığımızda ise fintech, SaaS, oyun, yapay zeka ve pazaryeri alanları öne çıkarken, yeni startupların en çok öne çıktığı alan ise oyun sektörü oldu. 2022’nin ilk 9 ayında yatırım yapılan oyun adedi azalsa da tüm zamanların yatırım tutarı rekorunun oyun sektöründe kırıldığını görüyoruz. Türkiye, ilk 9 ayda oyun yatırımlarında en çok yatırım yapılan üçüncü ülke oldu. Umuyorum ki, en kısa sürede Türkiye’den çıkacak yeni unicorn’larla ve decacorn’larla girişimcilik potansiyelini ileri bir seviyeye taşıyacağız.”
KİTLE FONLAMA
Girişimcilerin, yatırımcılarla B2B görüşme imkanı bulduğu etkinlikte ayrıca ‘Kitle Fonlamanın Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Paya dayalı Kitle Fonlaması Tebliği geçen yıl ekim ayında yürürlüğe girdi.
Türkiye’de faaliyet gösteren kitlesel fonlama şirketlerinin verilerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde 13 firma yeni nesil sistem sayesinde fonlanma imkanı buldu.
Bu yatırımların değeri de 50.4 milyon TL olarak belirlendi. Bir fikri olan şirketin sermaye bulmak amacı ile yatırım turuna çıktığı sistemde, fikrin yatırım turunda kalma süresi yasa ile iki ay olarak belirlenmiş. Ancak iş fikrinin kimi zaman 1.5 saatte dahi tüm yatırımı toplaması mümkün olabiliyor. Kitlesel fonlama sektöründe faaliyet gösteren firmaların öngörüsüne göre, bu süre ilerleyen dönemlerde bir dakikaya kadar inecek.
Kitlesel fonlama sistemindeki yatırımcılara yatırım yapacakları startup fikirleri sunan BTM, ‘sahne’ etkinlikleriyle de sisteme katkı sağlıyor. Her yıl onlarca fikrin kuluçka aşamasından yatırım yapılabilir seviyeye geldiği BTM, yatırımcıların sermayeyi değerlendirmek için ilk başvurduğu adreslerden biri haline geldi.
3 DAKİKADA NETWORK İMKANI
Startup ekosistemine katkı sağlayan BTM’deki etkinlik kapsamında yaklaşık 30 girişimci, 30 yatırımcıya iş fikirlerini anlattı. ‘Find Your Co-Investor’ isimli etkinlikle üçer dakika verilen şirketler, karşılarındaki yatırımcılara dönüşümlü olarak iş fikirlerini anlatma imkanı buldu.
24 Ekim 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi