Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası, bu yıl ekonomide milli seferberlik kapsamında ülke ekonomisine ve üyelerine yönelik projeleri hayata geçirecek. Oda, 2017 yılı iş programını, “Yatırım ve üretimde seferberlik, ihracatta seferberlik, turizmde seferberlik ve her alanda seferberlik” felsefesiyle hazırladı.
“Birleşmek ve büyümek” ilkesi ile uygulanacak olan İş Programı, öncelikli olarak lojistik, finans ve gayrimenkul merkezi İstanbul’u hedefliyor. Bu çerçevede Oda, Yabancı Sermaye Tanıtım Ofisi’ni,Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü Bilgi Ağı Projesi’ni hayata geçirecek. İTO, bu yıl Türkiye’nin en büyük fuar alanı olacak, İstanbul Fuar Merkezi’nin (İFM) tamamlanmasına yönelik çalışmalarını da sürdürecek. Bu yıl 25’in üzerinde uluslararası fuar katılımını planlayan İTO’nun yeni yıldaki çalışmalarının temel başlıkları şöyle:
YABANCI SERMAYE TANITIM OFİSİ
İTO Yabancı Sermaye Tanıtım Ofisi'ni bu yıl hayata geçiriyor. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı, yurt dışındaki büyükelçilikler ve ticaret müşavirlikleriyle işbirliği yapılarak Oda’ya gelen her heyete, yurt dışındaki tüm inceleme gezilerinde ve fuar çalışmalarında Türkiye’deki yatırım ortamı ve teşvikler anlatılacak.
BİLGİ AĞI PROJESİ
Avrupa’nın İTO dahil en büyük 12 ticaret odasının üye olduğu Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü (Club of Chambers) 2016 yılı toplantısını İTO’da yapmıştı. Bu toplantıda İTO, üye odalar arasında gerçek anlamda işbirliğinin artırılacağı bir sistem önermişti. Buna göre üye Odalar web tabanlı kuracakları Dijital İşbirliği Platformu’nda üye şirketlerinin teklif ve taleplerini, ortak işbirliği organizasyonlarını paylaşacak. Bu bilgilerin tüm ilgili Odalar tarafından üyelerinin bilgisine sunularak arz ve talebin bir noktada buluşması sağlanacak.
HEDEF PAZARLAR
İTO, geçen yıl dericilik sektörüne yönelik bir URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projesi başlatmıştı. Bu yıl ise proje tıbbi cihaz ve ilaç sektörüyle devam edecek. İTO, lojistik sektörüne yönelik stratejik vizyon çalışmasını da bu yıl tamamlayacak.
Oda, hedef pazar kapsamında çalışmalarını İran ve Afrika'da devam ettirirken, Amerika ve Rusya'ya pazarlarına da yoğunlaşacak. Üyelerini yeni pazarlara ulaştırmayı hedefleyen Oda, bu yıl 25’i aşkın fuara iştirak edecek. Kanada'dan Çin'e kadar milli katılım organizasyonları da devam edecek. Ayrıca ticari potansiyeli yüksek ülkelerde ihraç ürünleri sergisi hazırlığına başlayan Oda, Afrika ve İran'a yönelik çalışmaları yoğunlaştırıyor.
BİLGİ TİCARETE DÖNÜŞECEK
Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı bu yıl projelerini hayata geçiriyor. Vakfın kuruluş misyonu kapsamında Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve İstanbul Düşünce Akademisi (İDA) kurulmuştu. İDA ile Türkiye ve dünya ölçeğinde genel trendleri takip ederek, düşünce ve proje üretilmesi hedefleniyor. İDA, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu araştırmaları en hızlı şekilde gerçekleştirecek.
HELAL SERTİFİKASYON MERKEZİ
Helal gıda sertifikasyonunda ülkemizi dünya markası yapmak amacında olan İTO, bu doğrultuda ülke ekonomisine katkı sağlayacak her türlü çalışmanın destekçisi olacak. İTO, 2014 yılında TSE ile imzaladığı “Deney, Kalibrasyon, CE Belgelendirme ve Eğitim Alanlarında İşbirliği Protokolü” sayesinde üyelerinin, TSE tarafından ilan edilen deney, kalibrasyon, eğitim hizmetleri ile CE belgelendirme ücretlerinden indirimli olarak faydalanabilmesini sağlamıştı. İki kurum arasındaki işbirliği, özellikle uluslararası platformda iş dünyasının önünü açacak. Bu sayede Helal Üretim ve Helal Gıda Belgelendirmesi konularında Türk iş dünyasına önemli bir pay sağlanması için çalışmalar devam edecek.
İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ
İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM), her geçen gün tanıtım faaliyetlerini geliştirerek daha geniş kitlelere tahkimi anlatmaya devam edecek. Akdeniz’de Tahkim ve Arabuluculuğun Özendirilmesi Enstitüsü (ISPRAMED) çalışmalarına aktif olarak katılım sağlanacak. Bu arada ISPRAMED'e üye tahkim merkezleriyle; Kahire, Cezayir, Tunus, Fas ve Milano Tahkim Odası’yla ilişkiler geliştirilecek. Milano Tahkim Odası ile yapılan işbirliği anlaşması gereği ortak yürütülen projeler hayata geçirilecek.
İSTANBUL KİTAPKENT
Oda tarafından çalışmaları yürütülen Kitapkent’te, kentte basım ve yayıncılık faaliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Proje, Güney Kore Paju Bookcity örneğinin de ötesinde yayıncılar, animasyoncular, kırtasiye, film, kağıt ve lojistik faaliyet sahalarının bir araya toplanacağı, uluslararası öneme sahip bölgesel bir merkez öngörüyor.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK FUAR MERKEZİ
İstanbulFuar Merkezi (İFM), 500 milyon dolarlık yatırımla toplam 700 bin metrekarelik dev fuar alanına dönüşüyor. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde hizmet verecek olan fuar merkezi, Avrupa’nın en modern, Türkiye’nin ise en büyük fuar merkezi olacak.İşte İFM’nin özellikleri:
TEKNOPARK ZİRVESİ’NE EV SAHİPLİĞİ
Teknoparkİstanbul, bu yıl 34. Dünya Teknoparklar Kongresi’ne ev sahipliği yapacak. Teknopark İstanbul başta Almanya, İsviçre, ABD, Malezya ve Güney Kore olmak üzere dünya pazarlarına uluşmak isteyen firmalara da hizmet verecek.
İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MERKEZİ İSTANBUL
İTO, bu yıl “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü”nün 2023 vizyonu çalışması sonucu ortaya konulan stratejik önerilerin hayata geçirilmesi için takipçi olacak. Oda, bu kapsamda dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM’e Türk firmalarının milli katılımını bu yıl da organize edecek.
01 Ocak 2017 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı