Uluslararası bir bilim ekibi, Dünya’ya 20 ışık yılı uzaklıkta, Güneş’e benzer bir yıldızın yörüngesinde dönen bir süper-Dünya’nın varlığını doğruladı. ‘HD 20794 d’ adı verilen gezegen, yaşanabilir bölge olarak adlandırılan, yüzeyinde sıvı su bulundurabilecek bir mesafede yer alıyor. Keşif, Dünya dışı yaşam arayışında umut vadeden önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Gezegen ilk olarak Oxford Üniversitesi’nden Dr. Michael Cretignier tarafından 2022 yılında, Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde kullanılan HARPS spektrografının arşiv verilerini analiz ederken fark edildi. Ancak sinyalin zayıflığı nedeniyle bunun bir gezegen mi yoksa başka bir kaynaktan mı kaynaklandığı kesin olarak belirlenemedi.
Bunun üzerine uluslararası bir ekip, Şili’deki HARPS ve halefi ESPRESSO spektrografı ile son 20 yılda elde edilen verileri analiz etti. Bu son derece hassas ölçümler sayesinde, HD 20794 d’nin varlığı kesinleşti.
ALTI KAT DAHA BÜYÜK
HD 20794 d, Dünya’nın altı katı kütleye sahip. Ancak yörüngesinin eliptik olması nedeniyle yıldızına olan uzaklığı değişiyor ve bu durum gezegenin yaşanabilir bölgenin farklı sınırlarında hareket etmesine neden oluyor.
Gezegenin atmosferi henüz incelenmediği için yaşam barındırıp barındırmadığı bilinmiyor. Ancak bilim insanları, bu gezegenin, dış gezegenlerin atmosferlerinde yaşam belirtilerine dair izler bulmayı hedefleyen gelecekteki projeler için önemli bir örnek olacağını düşünüyor.
GELECEĞİN TELESKOPLARININ HEDEFİ
HD 20794 d, başta Son Derece Büyük Teleskop, Yaşanabilir Dünyalar Gözlemevi ve Dış Gezegenler İçin Büyük İnterferometre (LIFE) olmak üzere, gelecekteki birçok uzay teleskopu için cazip bir hedef olarak görülüyor. Bu araçlar, gezegenin atmosferini inceleyerek biyolojik yaşamın izlerini araştırabilecek.
Bilim adamları, yaşanabilir bölgede yer alması ve Dünya’ya yakın olması nedeniyle, bu gezegeni yaşam belirtileri arayışında önemli bir aday olarak görüyor.
SÜPER-DÜNYA NEDİR?
Son yıllarda yapılan keşifler, evrende Dünya’dan çok farklı gezegen türlerini ortaya çıkardı. Bunlardan en dikkat çekici olanlarından biri, “Süper-Dünyalar”.
Dünya’dan 2 ila 10 kat daha büyük kütleye sahip olan bu gezegenler, kaya, gaz veya her ikisinin birleşiminden oluşabiliyor. Ancak isimlerine rağmen Dünya’ya benzer bir yapıda olduklarını söylemek mümkün değil.
Kendi güneş sistemimizde bir örneği bulunmayan Süper-Dünyalar, galakside keşfedilen en yaygın gezegen türlerinden biri.
Süper-Dünyalar, büyüklüklerine göre su dünyaları, kartopu gezegenleri ya da Neptün’e benzeyen gaz devleri gibi çeşitli sınıflara ayrılabiliyor.