Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Bilim insanları, sindirim hastalıklarını tedavi etmek için hastaya dışarıdan verilen yararlı bakterilerin organlara ulaşabilmesine olanak sağlayacak inovatif bir kaplama geliştirdi. İnsan bağırsağı, binlerce bakteri türüne ev sahipliği yapar ve bu bakterilerin bazıları çeşitli hastalıkları önleme ve tedavi etme potansiyeline sahiptir. Bazı türler, kolon kanseriyle mücadeleye yardımcı olurken, bazıları da enfeksiyonların tedavisinde büyük fayda sağlar.
Bu tür bakterileri kullanarak yapılabilecek tedavileri geliştirmenin önündeki en büyük engel, yararlı olabilecek türlerin çoğunun oksijenden zarar görmesidir. İnsan bağırsağında yaşayan mikropların çoğu anaerobiktir ve oksijene karşı değişen derecelerde duyarlılığa sahiptir. Bazıları biraz oksijeni tolere edebilirken, diğerleri için oksijen ölümcüldür. Bu sebeple bakterilerin depolanması ve vücutta hedeflenen organa ulaştırılması zor bir süreç gerektirir.
MIT’de yapılan bir araştırmanın başındaki Prof. Ariel Furst ve meslektaşları, bakterileri metal iyonlarından ve polifenol adı verilen organik bileşiklerden yapılmış bir malzeme ile kaplayarak korumayı denedi. Araştırma sonucunda kaplama istenilen seviyede koruma sağladı.Kaplama, mide gibi asidik bir ortama maruz kaldığında çözünüyor ve bakteriler organlara dağılıyor.
Prof. Ariel Furst, “Bu kaplama hemen hemen her türlü bakteriyi koruyabilir. Bu koruma sayesinde de soğuk depolama ihtiyacımız tamamen ortadan kalkıyor. Artık yararlı bakteriler kolayca tedavide kullanılabilir” diyor. Bu önemli buluş, pek çok hastalığın önlenmesi, tedavisi ve ilaç teknolojisi için bir çığır olarak değerlendiriliyor.
20 Aralık 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe