tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO), ‘Türk Vergi Sisteminde Vergilendirme İlkeleri ve Beklentiler’ isimli bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, Türkiye bütçesinin yüzde 85’inden fazlasının vergilerle finanse edildiğini belirtti.

ŞARTLARI ZORLAYIN

Bayrakdar, vergi yapılandırmada son tarihe yaklaşıldığını hatırlatarak, “Ekim 2016’da bunların başvuruları gerçekleştirildi. Vergi borcu yapılandırmasında ilk taksit ödemesi Kasım 2016, ikinci taksit ise Ocak 2017 idi. Ancak kanunda belli bir düzenleme getirilmişti. İlk iki taksit ödenmediğinde bu yapılandırmadan mükelleflerin yararlanma şansı kalmıyor. Bu iki taksitle ilgili son ödeme tarihi de 31 Mayıs olarak belirlendi. Yani bu ayın sonu ödeme için son tarih. Eğer bu tarih geldiğinde de ödeme yapılmazsa kişinin kanundan faydalanma şansı kalmıyor. Mutlaka mükelleflerin kendi şartlarını zorlayarak bu kanundan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

MAĞDUR OLMAYIN

Bayrakdar, bugünlerde en çok vakit harcadıkları konunun Yeniden Yapılandırma Kanunu olduğunu dile getirerek, “İstanbul’da bu kanundan 1 milyon 331 bin mükellef faydalanmıştı. 17 milyar 500 milyon civarında bir rakam yapılandırmaya girmişti. İlk taksitte peşin ödeyenlerden 2 milyar 140 milyon civarında bir rakam gelmişti.

Biz istiyoruz ki, ödeme gücüne sahip olan 1 milyon 331 bin mükellefin hepsi gelsin, ödemelerini yapsın. Herhangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalınmasın” diye konuştu. Bayrakdar, Meclis’ten yeni geçen başka bir yapılandırma kanunundan ise önceki kanundan faydalanıp da ödemesini yapmayanların faydalanama-yacağı bilgisini verdi. Yapılandırmaya girip taksit ödemesi olan tüm mükellefleri tek tek aradıklarını ve bugüne kadar 100 bin mükellefin bu doğrultuda arandığını aktaran Bayrakdar, “200 civarında meslek odasını da ziyaret ettik. Onlar da üyelerine mesajla iletiyor. Amacımız, ‘bundan haberimiz yoktu, olsaydı faydalanırdık’ diyecek mükellef kalmasın” yorumunu yaptı.

MALİ DİSİPLİN

Bayrakdar, kamu harcamaları ne kadar çok vergilerle finanse edilirse ülke ekonomisinin de o kadar sağlam temele oturduğunu belirterek, “Bazen insanlar vergiden kaçınmaya çalışıyor ama bütçe sağlam kaynaklarla finanse edilmediğinde hep duvara tosladık. Krizler geldi, enflasyon arttı, faizler yükseldi.

Daha sonrasında o vergi ödemeyenler de bu sıkıntıların hepsini diğerleriyle beraber yaşadı” dedi.

VERGİ KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞMALI

İstanbul Vergi Merkezi Başkanı Hakan Üzeltürk, İstanbul Vergi Merkezi’nin 31 Mayıs itibarıyla 1. yaşını dolduracağını hatırlattı. Üzeltürk, toplantılar vasıtasıyla kamuoyunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’de çok büyük bir eksiklik olan vergi kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak istediklerine dikkat çekti.

Üzeltürk, “Dengeleri kurmamız gerekiyor; çünkü idarenin de devletin de mükelleflerin de buna ihtiyacı var. Dünya belli bir yönde, belirli temel kalıplar üzerinde yürüyor. Biz de global olarak düşündüğümüzde, ticareti dikkate aldığımızda, bunlara uygun bir yapıda faaliyet göstermek zorundayız” diye konuştu.

HERKESE ÖDEME GÜCÜNE GÖRE

Bekir Bayrakdar, bütçeyi sağlam kaynaklar olan vergilerle finanse ederek geleceğe güvenle devam edileceğini vurguladı. Bayrakdar, şunları kaydetti: “2000’li yıllarda kriz yaşadığımızda vergi gelirlerimizin belki yüzde 85’ini faiz ödemeye harcıyorduk. Bu şekilde sağlıklı bir bütçe politikası uygulamak mümkün olmuyor. Vergiyi alalım, bütçeyi sağlam kaynaklarla finanse edelim de vergi de ‘istedim, aldım’ mantığında konulmuyor. Belli ilkeler dahilinde alındığında daha anlamlı olmuyor.Öncelikle adil bir vergileme rejimi olsun.

Herkes ödeme gücüne göre, kazandığıyla orantılı bir şekilde vergisini ödesin. Hem idari yönden hem ödeyen yönünden anlaşılabilir olsun. Hem uluslararası hem de Türkiye’deki rekabetin önünde bir engel olmasın. Kişiler arasında haksız rekabete sebebiyet vermesin. Bu tip ilkelerle vergileri koyduğumuz zaman hem vergi toplayanlar olarak daha rahat ederiz hem de ödeyen mükellefler bu prensipler dahilinde vergi ödediğini düşünürse vergiye uyumları artar.”

VERGİ GELİRİNİN YÜZDE 45’İ İSTANBUL’DAN SAĞLANIYOR

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, İstanbul’un, ülke ekonomisindeki tüm vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 45’ini karşıladığını söyledi.

Soylu, “Ülkemiz iş dünyasının en büyük temsilcisi olarakİTO, toplanan bu verginin en önemli adresi. 400 bine yakın aktif üyemiz var. Bu çerçeveden bakınca, üyelerimiz ile politika yapıcılar arasında etkin bir köprü kurmak sadece İstanbul değil, Türkiye ekonomisi açısından da kritik bir öneme sahip” dedi.

Soylu, İTO olarak görüşlerinin hükümet politikalarında dikkate alınmasının kendilerini oldukça memnun ettiğini ifade etti. İlhan Soylu, vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi talebinin kanunlaşmasının bunun bir göstergesi olduğunu anlattı.

Soylu, 8 Mart 2017’de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Kanun ile 1 Ocak 2018’den itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde bu indirimin uygulanacağını hatırlattı. Seminerde İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.

01 Haziran 2017 Perşembe

Etiketler : Gündem