istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Yapay zeka destekli sunucu 6 ay boyunca yayın yaptı

ARN radyosunda yayınlanan "Workdays with Thy" programının sunucusu, gerçekte bir yapay zeka ürünü çıktı. Dinleyiciler, 6 ay boyunca gerçek bir insan sesi duyduklarını sanırken, ‘Thy’ adlı sunucunun aslında bir yapay zeka tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı.

Giriş: 25.04.2025 - 16:46
Güncelleme: 25.04.2025 - 16:46
Yapay zeka destekli sunucu 6 ay boyunca yayın yaptı

Avustralya'nın ARN radyo istasyonunda yayınlanan "Workdays with Thy" programı, sunucusunun gerçek kimliği ile ilgili kafa karıştırıcı bir durumu gündeme getirdi. Dinleyiciler, 6 ay boyunca radyo yayınlarında yer alan ve "Thy" adlı sunucunun sesine aşina oldular. Ancak, Thy'nin bir yapay zeka tarafından oluşturulduğu gerçeği, bir grup dinleyicinin sorgulamaları sonucunda ortaya çıktı. 


YAPAY ZEKA İLE SUNUCU

ARN'nin CADA istasyonu, ses klonlama şirketi ElevenLabs'in geliştirdiği yapay zeka yazılımını kullanarak ‘Thy’ adlı bir sanal sunucusuyla yayın yaptı. Dinleyiciler, program boyunca gerçek bir insan sesi duyduklarını düşünerek her gün yayınları dinlediler. Ancak programın çevrim içi tanıtım materyallerinde, sunucunun gerçek olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmedi. 


GERÇEK Mİ, YAPAY MI?

Bir grup dinleyici, ‘Thy’nin kimliğiyle ilgili şüpheler uyandırarak, sunucunun gerçek bir kişi olup olmadığını sorgulamaya başladı. Yazar Stephanie Coombes, blog sitesinde Thy hakkında hiçbir biyografik bilgi bulunmadığını ve ‘gerçek’ bir insan olmadığını ima etti. Çeşitli ses analizleri ise sunucunun belirli kelimeleri aynı şekilde söylediğini ortaya koyarak, sesin bir yapay zeka ürünü olduğunu doğruladı. 


GERÇEK HAYRANLAR VE ELEŞTİRİLER

ARN yetkilisi Fayed Tohme, Thy'nin sesinin yapay zeka tarafından üretildiğini kabul etti ve bu sanal sunucunun, gerçek bir kişi olmamasına rağmen kendine bir hayran kitlesi oluşturduğunu belirtti. Öte yandan, Mediaweek dergisi, bu deneyin ‘canlı radyo’ sınırlarını zorladığını vurgulayarak, ses ve kodlardan oluşan bir yayın deneyiminin geleneksel radyo yayıncılığının ötesinde olduğunu eleştirdi.