Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Prematüre bebeklerin yaşatılmaları için çok özen göstermek gerekiyor. Eğer doğum, bebeğin 24 haftalık gelişim süresinden önce gerçekleşmişse yenidoğanın sağlığı için çok büyük riskler içeriyor. Özellikle akciğerlerinin tam gelişmemiş olması diğer organların da gelişimi için gerekli oksijenin sağlanamamasına sebep oluyor. Yapay solunum ise ciğerleri henüz çok güçsüz olduğundan uygulanamıyor. Bu da küçücük bebekler için hayatta kalma şansını maalesef ortadan kaldırıyor.
ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi araştırmacıları bu sorunla mücadele edebilmek için hiç denenmemiş bir yola başvurdular: Yapay bir plasenta ile bebeğin gelişimini tamamlamasını sağlamak! Büyük heyecan yaratan araştırmalarını hızlandırmaları için 2.7 milyon dolar toplandı.
KOYUNDA DENENİYOR
Üniversite yaptığı açıklamada koyunlar üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarını açıklarken artık yöntemlerini insanlar üzerinde de deneme vaktinin yaklaştığını duyurdular. ‘Aşırı’ prematüre beş adet kuzunun bir hafta boyunca içinde yaşadığı bu yapay plasentalarda uyguladıkları testler neticesinde öğrendiklerinin ve deneyimlerinin bir gün prematüre bebekler için kurtulma ümidi olmasını arzu ediyorlar.
HÂLÂ RAHİMDEYMİŞ GİBİ
Araştırma ekibinin başında bulunan George Mychaliska, “Prematüre bebeklere bugüne kadar hep tedavi edilmesi gereken insanlar olarak yaklaştıklarını ancak asıl meselenin onları fetüs olarak görmekle çözülebileceğini” belirtiyor ve henüz gelişimlerini tamamlayamadıkları için ne kadar dikkatlice yapılırsa yapılsın bu nedenle, çoğunlukla tedaviye cevap alınamadığını söylüyor. “İşte bu yüzden onlara fetüs olarak yaklaşmalı ve gelişimlerini tamamlayabilmelerine odaklanmalıyız” diyen Mychaliska, yöntemlerini şöyle açıklıyor: “Onları hâlâ rahmin içindeymiş gibi yaşatarak…”
5 YIL SONRA İNSANLARDA
Yapay plasenta kanı akciğerden bağımsız olarak oksijen ile besleyip vücuda geri gönderen bir sistemden oluşuyor. Önümüzdeki beş yıl yapay plasenta ile yaşatılan koyunları incelemeye devam edecek olan ekip daha sonra da insanlar üzerinde çalışmaya başlayacak.
09 Mayıs 2016 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe