İHA’ların insan müdahalesine ihtiyaç duymadan süresiz görev yapabilmesini sağlayan sistemler; yangın, haritalama gibi birçok alanda da kullanılabiliyor. Ayrıca operasyon maliyetlerini büyük oranda düşürüyor.
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Spatium Teknoloji A.Ş., insan müdahalesine ihtiyaç duymayan, sürekli gözlem yapabilen ve tam otonom operasyon yeteneğine sahip insansız hava araçları (İHA) sistemleri geliştiriyor. Tam otonom sürü İHA sistemleri; yangınla mücadele, afet yönetimi, arama kurtarma, haritalama, endüstriyel izleme, devriye, güneş paneli denetimi ve tarımsal analiz gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Spatium, derin öğrenme temelli yapay zeka yaklaşımları ile yüz ve yazı tanıma, duruş anlamlandırma analizleri, nesne ve araç takipleri, termal ve derin görüş, klinik karar destek sistemleri, arazi haritalama gibi alanlarda da hizmet veriyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Spatium’un kurucularından fizikçi ve yapay zeka geliştiricisi Abdullah Özkan cevapladı.
ORMAN YANGINI PROJESİ
Spatium nasıl kuruldu?
2020 yılında Teknofest yarışmalarına katılmaya başladık. Yarışma kapsamında kurduğumuz Spatium Takımı ile birlikte kendini kanıtlayan bir ekip oluşturduk. 2021 yazında ortaya çıkan yangınlar üzerine ‘Tam Otonom Sürü İHA Sistemleri’nin bir ihtiyaç olduğunu ve bir girişim ile bunun Ar-Ge sürecinin yürütülmesi gerektiğini düşünerek proje hazırladık. TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı Hibesi kazanmamızın hemen ardından 2022 Mayıs ayında elektronik mühendisi Alperen Savaş ile şirketimizi Teknopark İstanbul
Kuluçka Merkezi’nde kurduk.
TAM OTONOM İHA SİSTEMLERİ
Spatium’un faaliyet alanı nedir?
İnsan müdahalesine gerek duymayan, sürekli çalışabilen, göreve uygun özelleşebilen, tam otonom insansız hava aracı sistemleri geliştiriyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz yapay zeka yaklaşımlarımız kapsamında; nesne tespiti ve izleme, termal görüntü işleme, medikal görüntülerde hastalık tespiti, klinik karar destek mekanizması, yüz-yazı tanıma gibi alanlarda da hizmet veriyoruz.
YANGINDA ERKEN TESPİT
İHA sistemlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?
‘Otonom Yangın Önleme Sürü İHA Sistemi Alaca’; orman yangınlarını başladığı ilk anlarda tespit edip, uyarı sistemlerini devreye sokuyor. Yangın mücadele birimleri için bölge ve yangın hakkında raporlar oluşturuyor. Rota planlama ve tam otonom hareket kabiliyeti, dijital arazi haritalama, termal görüş, karar destek mekanizmaları ve batarya değiştirme istasyonu gibi birçok özelliği barındıran sistem; sürekli uçuş yeteneğine sahip.
AFET KOORDİNASYON VERİLERİ
‘Alaca’ orman yangınlarında ne tür bilgiler sağlıyor?
‘Alaca’, yangın stratejileri geliştirilebilmesi için canlı görüntü aktarımı yapıyor. Yangının yönünü ve şiddetini ölçüyor, arazi koşulları, muhtemel karşı-ateş bölgeleri ve müdahale stratejileri hakkında bilgiler oluşturuyor.
3D HARİTA MODELLEMESİ
Diğer ürünleriniz neler?
‘Spatium Geo’, İHA’ların elde ettiği tarama verilerinin işlenmesi ile haritalama yapıyor. 3D arazi haritalama, kapsamlı tarama, fotogrametrik ölçümler ve bölgesel yeniden yapılandırma çalışmalarında kullanılıyor. Şehir planlamalarında, maden sahalarında, büyük endüstriyel tesislerde ve inşaat alanlarında tercih edilen bir sistem.
YÜKSEK VERİMLİ PANELLER
Güneş panelleri için nasıl bir çözüm geliştirdiniz?
‘Spatium Leona’, güneş paneli denetim sistemi olarak; termal muayene, temizlik, güvenlik ve servis gereklilik kontrolü, arıza bildirimi yapıyor. Panellerin temizlenmesi ile yüzde 25 daha verimli enerji üretimi sağlanıyor. Denetlemede termal muayene ve kusur tespiti yapılıp, doğru servis zamanları ayarlanıyor.
7/24 GÜVENLİK GÖZLEMİ
Spatium İHA sistemleri ile geniş çalışma alanları, tarımsal bölgeler ve tüm özel araziler 7/24 izlenebiliyor. İzinsiz girişleri, çevre değişkenlerinin tespit edilmesini sağlıyor. Yeni nesil batarya sistemleri ile sürekli operasyon gerçekleştiren İHA, pilotsuz rota planlama ve operasyon imkânı sunuyor. Veri analizleri ile gerçek zamanlı bildirimler ve kayıtlı uçuş günlükleri tutuyor.
YENİ NESİL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Görüntü işleme alanındaki çözümleriniz neler?
Spatium Vision adını verdiğimiz görüntü işleme modeli, özel nesne tespiti ve takibi yapıyor. Araç ve plaka tanıyor. Yazı ve yüz tanıyabiliyor. Duruş analizi yapıyor. Hava araçlarında, güvenlik ve devriye hizmetlerinde, arama kurtarma operasyon-larında, endüstriyel gözlemlerde, tarımsal analiz faaliyetlerinde, futbolcu ve antrenman değerlendirmelerinde kullanılabiliyor. Spatium Eir, sağlık sektöründe klinik karar destek sistemi hizmeti sunuyor. BT ve MR görüntülerinde hastalık anlamlandırma ve analizi ile teşhisi kolaylaştırıyor.
OTONOM BATARYA DEĞİŞTİRME SİSTEMİ
“Otonom sürü İHA sistemlerimiz, süresiz görev yapabilme yetkinliğine sahip. Yenilenebilir enerji kaynakları ile yedek bataryalarını şarj edebiliyor ve otonom şekilde bataryalarını değiştirebiliyor.”
DERİN ÖĞRENME İLE GÖRÜNTÜ İŞLEME
Son yıllarda bilgisayarlı görü alanında gerçekleşen atılımları sistemlerine entegre ederek yeni nesil yöntemlerle görüntü işleme, nesne tespiti ve takibi, durum analizi, 3D haritalama ve dijital ikiz üretimi ile ilgili çalışmalar yürütüyorlar.
TEKNOFEST ÖDÜLLERİ
İŞTE FAYDALARI