HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası (YSB), ‘Tedarikçi Günleri’ organizasyonlarıyla yerli ve yabancı ana sanayicilerle Türkiye’deki yan sanayi firmalarını satın alma masasında buluşturuyor. 1990’da Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) desteğiyle İTO bünyesinde kurulan Yan Sanayi Borsası, büyük firmalarla, onlara tedarikçi olacak küçük ve orta boy işletmeleri B2B masasında bir araya getiriyor. İTO’nun Yan Sanayi Borsası üyeleri geçen hafta da savunma sanayisinden kurumların yetkilileri ile görüşme imkanı buldu. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Yan Sanayi Borsası üyeleriyle görüşme masasına oturmadan önce, katılımcı firmalara MKEK’i tanıtan bir toplantı yapıldı.
DAHA ÇOK ÜRETECEĞİZ
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Daha iyisini yapmak işbirliğine dayanıyor. Kamu ve özel sektörün işbirliği halinde çalışması hem savunma ürünlerini hem firmaları hem de ülke ekonomisini güçlendirecektir” dedi. İTO’nun kapısının yan sanayicilere her zaman açık olduğunu kaydeden Kuralay, “Organizasyonun bereketli olmasını arzu ediyoruz. Zaten istihdam seferberliği de var. Tedarikçiler iş aldıkça, ana firmalar daha çok ürettikçe bu olacak. Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği Tedarikçi Günleri de iyi bir zemin, iyi bir fırsat” şeklinde konuştu.
TAMAMI YERLİ
MKE Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Özden ise toplantıda, kurumun köklü geçmişini anlattı. Kurumun KİT statüsünde ve yüzde 100 yerli olduğunu belirten Özden, “Önceden barut kesesinden mühimmat sandığına kadar her şeyi kendimiz yapıyorduk. Ancak artık ana ürünler, bunların ana bileşenleri ve kritik ürünler dışındakilerde olabildiğince alt yüklenici kullanıyoruz. Bunları yerli firmalarımıza ihale ediyoruz” dedi.
2018 yılında 270 milyon liralık işi alt yüklenicilere yaptırdıklarını anlatan Özden, “Bunlar, talaşlı imalat, hazır ana bileşen veya hammadde temini gibi işler. Bunun yanı sıra da 125 milyon liralık, daha çok personel çalıştırma olarak alt yüklenicilerden hizmet satın aldık” diye konuştu.
Son yıllarda yatırım konusunda yeni politikalar geliştirdiklerini kaydeden Özden, özellikle makina tezgahında yerli firmalarla çalıştıklarını, gizlilik sözleşmesi yaptıklarını ifade etti.
SANAYİYİ BESLİYOR
MKE Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Özden, savunma ürünlerinin yanı sıra birçok sivil ürün de ürettiklerini belirtti. Demiryolu rayı, takım tezgahı üretimi, motor bloklarının dökümüyle başlayan bu hizmetin Türkiye sanayisinin ihtiyacı olan ana ürünlerle devam ettiğini kaydetti. Özden, özellikle yüksek vasıflı çelik ve pirinç üreterek yerli sanayinin kullanımına sunduklarını söyledi.
Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Özden, tedarikçi olacak yerli yan sanayi firmalarıyla eşgüdüm halinde çalıştıklarını, MKE tesislerinden bilgi edinmelerine ve örnek almalarına imkan sağladıklarını kaydetti.
Bu şekilde ortak başarı sağladıklarını belirten Özden, tedarikçi firmalara teşekkür etti.
DÖNEM HEDEFİ
MKE Kurumu İkmal Dairesi Şube Müdürü Ebru Koçak Tatoğlu ise kurumun yurt içinden yaptığı toplam tedarik tutarına göre yan sanayi kullanım oranının yüzde 52 olduğunu ifade etti. Tatoğlu, MKE’nin bu yıl yurtiçinden tedarik etmeyi planladığı mal alım bedelinin 1 milyar 21 milyon lira olduğunu açıkladı. Tatoğlu, kurumun 2023 hedeflerinden birinin yan sanayiye 400 milyon dolar iş hacmi oluşturmak olduğunu kaydetti.
Programın ikili görüşme safhasında 200’den fazla firma, MKEK’nin fabrika ve birimlere göre ayrılmış 12 ayrı masasında kurum yetkilileriyle B2B görüşme yaptı. İki gün süren programın ardından, Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Özden, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel’e teşekkür ederek, İstanbul Ticaret Odası’nın, firmalarla buluşmaya imkan ve zemin hazırlamasından dolayı çok memnun olduklarını ifade etti.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA MÜŞTERİSİ VAR
MKE son yıllardaki milli hassasiyetler ve yerli üretim atağı sebebiyle yerli tedarikçilerle çalışmaya ağırlık verdi. 2015’ten bu yana satışları artan ve kârlılık sağlayan MKE, 2018’de 1.8 milyar liralık satış yaptı. Kurum 104 milyon liralık dönem kârı elde etti. Kurum son dönemde yıllık ortalama 50-100 milyon dolarlık ihracat da yapıyor. Filipinler’den ABD’ye kadar birçok ülkeye ürün satan MKE’nin en büyük müşterileri Ortadoğu ve Afrika ülkeleri.
MKEK’NİN SİSTEMİNE KAYDOLUN
MKE Kurumu, ihalelerine katılımın artırılması ve ihalelerin duyurulması amacıyla Tedarikçi Yönetim Sistematiği kurdu.
Bu sistemde toplam bin 540 İstanbul firması bulunuyor. Kurum ihaleleri, bu sisteme kayıtlı firmalara e-posta ile de bildiriliyor. Sisteme kaydolmak için İkmal Dairesi Başkanlığı’ndan ‘Yaklaşık Maliyet ve Şartnameler Şubesi Müdürlüğü’ ile e-posta adresinden irtibata geçmek yeterli.
TEDARİKTE 4 YÖNTEM
MKEK İkmal Dairesi Başkanı Ahmet Konur, kurumun mal ve hizmet tedariğinde belli usuller kullandığını söyledi. Kurumun, ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin ile alım yapabildiğini kaydeden Konur, “Özel sektör firmalarından ortak üretime ilişkin olarak gelen işbirliği teklifleri, doğrudan temin şeklinde yapılıyor” dedi. Konur, tedarik usullerini şöyle sıraladı:
Açık ihale, belli istekliler arasında ihale, pazarlık usulü ve doğrudan temin.
İHALEDE YERLİ MALINA AVANTAJ
MKEK’nin ihale duyuruları Kamu İhale Bülteni’nde ve kurumun web sitesinde (www.mkek.gov.tr) yayımlanıyor. Kanun uyarınca yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanıyor.
MKE KURUMU TEDARİK SİSTEMİNDEKİ SEKTÖRLER